Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Ásotthalomra kerülhet a Tömörkény-tanya

Ásotthalomra kerülhet a Tömörkény-tanya
Balástya, Ásotthalom - Információink szerint Toroczkai László ásotthalmi polgármester vásárolta meg az egykori Tömörkény-tanyát Balástyán.A történelmi jelentőségű épületet lebontják, és Ásotthalmon építik újjá. Juhász Antal néprajzkutató szerint az eredeti környezetben kellett volna megőrizni a történelmi kincset.
– Megvette a fiam tanyáját az ásotthalmi polgármester. Úgy tudom, hogy a héten már le is bontják – mondta Kónya Józsefné. Az asszony és férje a balástyai tanyavilágban lakik. Családjuk birtokában volt az itt nemrégiben újra megtalált Tömörkény-tanya.
 
Még mindig jól kivehető a ház napsugárdíszes oromzata.

Megírtuk (2016. február 10.: Rátaláltak Tömörkényék kétszáz éves tanyájára), hogy a helybeli Bősze István az író novelláinak leírásából lelt rá Tömörkény István családjának egykori tanyájára a balástyai tanyavilágban, ahol sokszor megfordult Rózsa Sándor betyárvezér is. A történelmi jelentőségű épület már ekkor felkeltette Toroczkai László figyelmét. Az ásotthalmi polgármester köztudottan nagy rajongója Rózsa Sándornak. Február elején nem árulta el terveit a tanyával kapcsolatban, azt mondta, hogy az ügyben előbb kikéri a képviselő-testület véleményét, és két hét múlva már szívesen beszél terveiről.

Toroczkai nem cáfolta lapunknak az adásvételt, de ígéretével ellentétben most sem akarta elárulni terveit. Információink szerint a polgármester a bontás után a tanyát annak eredeti darabjaiból Ásotthalmon építi majd fel.
– Kétszer találkoztam az ügyben Toroczkai Lászlóval– mondta Juhász Antal. A néprajzkutató Bősze Istvánhoz hasonlóan azt szerette volna, ha a tanyát Balástyán újítják fel.

– Ruzsán ajánlottam figyelmébe egy olyan tanyát, ahol leütötték Rózsa Sándort, és onnan börtönbe vitték. Utóbb kiderült, hogy ezt a tanyát nem lehet lebontani és elszállítani– mondta Juhász Antal. Mivel Rózsa Sándor emberei közül sokan a balástyai tanyavilágban éltek, itt is lehetett volna találni más épületet, ahol bizonyítottan megfordult a betyárvezér.
– A Tömörkény-tanyának Balástyán kellett volna maradnia. Itt gyerekeskedett az író, később itt élt Kisteleki Ede híres újságíró is. Ez az egyetlen épület a környéken, ami fennmaradt az egykori úri birtokokból. A régi térképek és leírások alapján a melléképületeit is újra lehetett volna építeni. Ez jó alapja lett volna egy Balástya környéki tanyai turizmusnak– mondta a szakember.

Kép: Bősze István a Tömörkény-féle tanyaépület padlásán. Rózsa Sándor is járhatott itt. Fotók: Kuklis István
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat! A Comore-szigetekről érkezik az átverős telefonhívás

Vigyázat! A Comore-szigetekről érkezik az átverős telefonhívás
Súlyos ezrekbe kerülhet, ha valaki válaszol a mobiljára érkező trükkös, általában Afrikából indított hívásokra és szöveges üzenetekre. Tovább olvasom