Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Asszisztensként Európa fővárosában

Az Európai Parlament brüsszeli épületében úton-útfélen huszonéves fiatalokkal találkozunk. Az öltönyös fiúk, blézeres lányok magabiztosan mozognak a több ezer négyzetméteres épületkomplexumban. Mindannyian itt dolgoznak megfigyelőként, gyakornokként vagy asszisztensként, köztük a 25 éves szegedi fiatalember, Pécsi Miklós.
Pécsi Miklós. fotó: Nyemcsok Éva
Egy pályázatra adta be önéletrajzát Pécsi Miklós. Becsey Zsolt európai uniós képviselő keresett asszisztenst brüsszeli irodájába. Az agrármérnökként diplomázott szegedi fiatalember a személyes találkozás után nem sokkal Brüsszelbe költözött. Az unió fővárosában töltött első óráját nem őrzi kellemes emlékként: a repülőtérről taxival akart eljutni az európai negyedbe, ám a sofőr rossz helyre vitte. Miklós azóta sem tudja, hiányos francia nyelvismerete, vagy a sofőr pénzszerzési vágya volt az oka a pluszkilométereknek. Ezt a februári élményt azonban rengeteg új emlék teszi egyre halványabbá. Nevetve meséli, néha még ma is eltéved a munkahelyéül szolgáló épületegyüttesben.

– Nagyon sokat köszönhetek kollégáimnak, akik végigvezettek az épületen, és türelmesen elmagyarázták a parlament felépítését. Még így is sokáig labirintusnak tűnt az egész, de 2-3 hónap után már nagyjából képbe kerül az ember – meséli Miklós.

– A munkám eléggé kiterjedt, a TRAN – vagyis a szállítási és turisztikai – ügyek kerülnek hozzám. Ebben a bizottságban Becsey Zsolt a póttag – magyarázza. Ezen kívül foglalkozik mezőgazdasági ügyekkel, területfejlesztéssel, regionális politikával. A parlamenti képviselők mellé beosztott asszisztensek általában napi 10-12 órát dolgoznak. Ha sok a munka, egyik ülés követi a másikat, reggel 9 órakor kezdenek és előfordul, hogy éjfél után is bent vannak az irodában. „Lazább" napokon általában este 7-kor végeznek.

Az Európai Parlament épülete
A Brüsszelben dolgozó diplomás asszisztensek átlagfizetése 2500–4500 euró között van. A Charleroi reptérről – ahová a „fapados" járatok érkeznek – 10,50 euróért lehet busszal beutazni Brüsszelbe. A brüsszeli kombinált bérlet ára egy hónapra 38 euró, a 10 utazásra jogosító kombinált kártya 10,50 euróba kerül. Az olcsóbb bevásárlóközpontokban érdemes egy hétre bevásárolni. Itt egy bagett ára 70 cent. Az olcsónak mondott parlamenti ebédlőben többféle menüt – vegetáriánus, fitnesz – kínálnak, áruk 3,5–7,50 euró között van. A menü mellé desszertet is választhatunk, ez esetben 5,20 eurót kell fizetni. Szobát havi 300-500 euróért lehet bérelni. A lakások havi bérleti díja 700 eurónál kezdődik – a felső határ a csillagos ég. Minden esetben a rezsi is benne van az árban.

Pécsi Miklós számára izgalmas a brüsszeli közlekedés és a város etnikai sokszínűsége. – Furcsa volt számomra a vonat-, és villamospályák nyomvonalának, és az autóutak föld alatti elvezetésének nagy aránya. Amerikáról hallottam, hogy a „népek olvasztótégelye", de úgy gondolom, ugyanezt lehet elmondani Brüsszelről. Miklós szerint mindenféle náció, és kultúra képviselőjével találkozhat Brüsszelben az ember, amikor reggel a munkahelyére megy.


Példák

Miklós szerint az unió fővárosában jó néhány olyan dolog van, amit itthon, Magyarországon sem ártana meghonosítani. Gyönyörű, nagy, ápolt parkok vannak, ahol az ember szabad idejében felüdülhet. A metró- és buszállomások tiszták, biztonságosak, sok a kamera, a metróállomásokat művészeti alkotások teszik barátságosabbá, nem ritkán zene is szól. Sok megállóban digitális kijelző mutatja, hány perc van még a következő járat indulásáig. A vonatok gyorsak, pontosak, és tiszták, csak IC-k közlekednek. Nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre. A régi, békebeli, még birodalmi időket tükröző épületeket felújítják, renoválják és lakják.

Magyarok

A 90-es évek közepe óta egyre nagyobb számban dolgoznak magyarok is a belga fővárosban. Gyakran szerveznek összejöveteleket a brüsszeli kolónia részére, s az egy helyen dolgozók is összejárnak. Legutóbb az EU-szerveknél dolgozóknak rendeztek focibajnokságot, amelyen magyar csapat is részt vett. A közösségi élet egyik színtere az 56-os magyarok alapította Magyar Ház, ahol minden hónap harmadik vasárnapján református istentiszteletet tartanak. Itt lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alváscentrum adóssággal: vegye, vigye!

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből a szegedi városi kórházba költözhet az… Tovább olvasom