Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Asszonyok a bűn útján

Szeged - Lopás, csalás, randalírozás előfordul, de gyilkosságra ritkán, olykor sokéves verés után vetemednek a nők: a fiatalkorúak ellenben brutalitásban kezdik felvenni a versenyt a férfiakkal.
A bűnök típusában számít a társadalmi szerep és a fizikum, bár a hiányzó erőt eszközzel pótolják a hölgyek – és a családon belüli erőszakban sem csak sértettek lehetünk. A tiszazugi arzénes asszonyok, a taxisgyilkos gyereklányok, a miskolci Bonnie és Clyde, Repülős Gizi, a kleptomániás tolvaj – megannyi nagy port felvert, könyvben, filmen megörökített eset, amelyben nők léptek a bűn útjára. A statisztikákat azonban a férfiak uralják, a tíz legkeresettebb Csongrád megyei bűnöző között elvétve bukkan fel a gyengébb nem. A női bűnözők nyomába eredtünk, és kiderült: a bűnelkövetésben sokat számítanak a társadalmi szerepek, és a fizikai erő sem elhanyagolható szempont.

2002-től napjainkig átlagban az elkövetők 83-86 százaléka volt férfi, olvasható ki az ORFK statisztikájából. Csongrád megyében a 2962 férfi mellett 605 hölgy követett el bűncselekményt ebben az évben. E számok persze nem beszélnek a vétségről: Csongrád megyei tapasztalatok szerint más-más típusú bűnökben „jeleskednek" nők és férfiak.

A Bonnie és Clyde történetén alapuló film egyik jelenete. A magyar Bonnie jelenleg is börtönbüntetését tölti. Fotó: MTI
A Bonnie és Clyde történetén alapuló film egyik jelenete. A magyar Bonnie jelenleg is börtönbüntetését tölti. Fotó: MTI

A konyhakéstől a gereblyéig

– Zseblopás, bolti lopás, kocsmai, köztéri randalírozás, könnyű testi sértés – sorolta a nők bűnlajstromát Exterde Tibor, a Csongrád Megyei Bíróság Büntetőkollégiumának elnöke – utóbbi motivációja gyakran a szerelemféltés. Szekeres Tibor alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője úgy tapasztalta: nagyságrendekkel magasabb a férfi elkövetők aránya az életellenes bűncselekményekben.

– Súlyos testi sértés azért is írható ritkábban a hölgyek számlájára, mert ehhez nagyobb testi erő szükségeltetik – világított rá az alezredes. Ám dr. Parti Katalin, az Országos Kriminalisztikai Intézet (OKRI) kutatója – akinek szakterülete a női bűnözés – biztosított minket: egy kellően elszánt vagy felindult nő eszközhasználattal hidalja át ezt a hiányosságot. A repertoár a konyhakéstől egészen a gereblyéig terjedhet, ahogy ezt a gereblyés gyilkos néven elhíresült balástyai asszony esetében láthattuk. Ügyében folyik a szakértői vizsgálat, beszámítható állapotban fordította-e szomszédja ellen a kerti szerszámot, esetéből nem érdemes a női agresszióra következtetni.

Légypapírból kiáztatott arzén

Repülős Gizi és Pipás Pista

Huszonkét börtönt megjárt Repülős Gizi, akit a tolvajok királynőjének is neveznek: a kleptomániás hölgy többnyire aranyat lopott. Naplójegyzeteit 2007-ben a szegvári születésű író, Grecsó Krisztián szerkesztette regénnyé. A szegedi tanyavilág legendás Pipás Pistája valójában szintén nő volt: Rieger Pálné, született Fődi Veronika férfiruhában járt és pipázott. Az 1920-as évek elején bérgyilkosnak fogadták fel a tanyavilág férjüket megunt asszonyai.

A társadalmi szerepek fontosságát az OKRI kutatója is kihangsúlyozta – bár kicsit más oldalról. – A nők életének hagyományos tere még mindig a család. Ezért bár a férfi bűnelkövetők száma jóval magasabb, a nők a maguk 15 százalékán belül nagyobb arányban bántalmaznak családtagot – fejtette ki: gondolhatunk itt férjre, élettársra, gyerekre. Korai példaként az 1929-ben leleplezett tiszazugi gyilkosságokat említette – az asszonyok légypapírból kiáztatott arzénnal mérgeztek iparszerűen beteg, magatehetetlen, agg rokonokat, háborús rokkant férjeket, csecsemőket. Csak két faluból 162 áldozat került elő, Szegváron is előfordult akkoriban hasonló eset. Nemzetközi szinten egyre több kislány, tinédzser keveredik bűnügyekbe. Az 1997-es budapesti taxisgyilkosság két 14 éves elkövetője szó szerint agyontaposta a taxisofőrt. Szekeres ezredes szerint megyénkben stagnál a szám, ám az esetek megdöbbentők. 2006-ban egy 15 éves zsombói lány gyilkolta meg baltával kilencéves féltestvérét. Bár a magyar Bonnie, a nyíregyházi Novák Tünde már 21 éves volt, amikor Fekete Lászlóval életveszélyesen megsebesítettek egy rendőrt, előtte is férfipélda állt, elvégre harmincéves párjával kezdett rablássorozatba.

Bonnie és Clyde

Jelenleg 11 éves fegyházbüntetését tölti, és könyvben örökítette meg történetüket. Clyde már nem olvashatta a művet: az előzetesben öngyilkos lett.

A családban marad

Magyarországon hetente meghal valaki a családon belüli erőszak miatt, és a bántalmazottak 95 százaléka nő, hangsúlyozta Sándor Klára, az SZDSZ politikusa, amikor legutóbb a távoltartási törvényről vitázott a parlament. Csongrád megye gyakoriságban a középmezőnybe tartozik, és ritka, hogy férfi a bántalmazott – erősítette meg az országos tendenciát az alezredes. Ha mégis, gyakran évtizedes verés fajul odáig, hogy a feleség, élettárs, barátnő megelégeli a brutalitást. Az utóbbi években többször vezetett gyilkossághoz az alkohol: Felgyőn egy nő részeg élettársára gyújtotta a tanyát, Makó környékén szintén a nő szúrta nyakon párját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen is épül az M43-as

Szeged - Nem szeretnének leállni télen az M43-as építői. A Makóig elérő, 2010. augusztus 31-éig… Tovább olvasom