Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ásványok, a Föld igazi kincsei

Szeged – Ásványbörzét tartottak a Bonifert Domonkos Általános Iskolában, ahol szebbnél szebb kövek között sétáltunk.
Hosszú, több mint egy évtizedes szünet után második alkalommal szerveztek ásványbörzét Szegeden. Az eseménynek a makkosházi Bonifert Domonkos Általános Iskola tornaterme adott otthont. – A mi szervezésünkben tavaly volt először ilyen börze. Szerencsére nagy sikere volt, így idén újra megrendeztük – mondta Szabóné Tóth Edit, a kiállítás és vásár egyik szervezője. Harmincnál is több kiállító ezernél is több ásványát lehetett megcsodálni, sőt nem egyet közülük megvásárolni. Idén már a ritkaságnak számító akvamarin geodákat is meg lehetett nézni.

Ásványbörze Makkosházon a Bonifert Domonkos Általános Iskolában. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Hivatalosan

Az ásványok olyan, a Föld belsejében és a földön kívüli objektumokban előforduló, természetes eredetű anyagok, amelyek összetétele és szabályos, rendezett szerkezete egyaránt viszonylag állandó. Ásványok nem csak a földkéregben fordulnak elő, hanem más bolygókon, sőt az interplanetáris anyagban (például meteorokban, illetve meteoritokban) is.
Forrás: wikipedia

Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy kívülről számos ásvány egyszerű, piszkos kőnek tűnik, ám ha egy értő találja meg, akkor egyből csodálatos kővé válik. A szervezők szerint a közönség nagy része rajongó, de azokat is percek alatt rabul ejtik az ásványok, akik korábban nem foglalkoztak velük. Van benne valami, azt vettem észre magamon, hogy egyre közelebb hajolunk, egyre többet időztünk el a kövek között.
Az ásványok a kiállításon kétféle formában voltak jelen: eredeti, nyers formájukban, és feldolgozva, akár ékszerként is. A kövek értéke változó, elsősorban attól függ, mennyi található bennük világszerte. Hazánkban elsősorban a Bükkben érdemes nyitott szemmel járni, Lillafüreden, a Szinva-forrás környékén lehet nagyon szép ásványokat találni. A kiállítás igazi „sztárjai" valóban a romániai geodák voltak, a kettéhasított kövek lenyűgözőek voltak.

Ásványbörze Makkosházon a Bonifert Domonkos Általános Iskolában. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Legközelebb a közelben május 14-én lesz hasonló börze Békéscsabán az Irányi utcai általános iskolában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely János püspök könyvet írt a cigányság kultúrájáról, történelméről

Ahol szolgált, mindenütt igyekezett közel kerülni a cigánysághoz Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, a püspöki kar cigánypasztorációs felelőse. Tovább olvasom