Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Ásványvízbiznisz: sokan befürödnek

Csongrád megye - Ősz óta eladó a Vásárhelyi forrásvíz palackozóüzeme. A tulajdonos szerint bebizonyosodott, a siker ebben az üzletben nem a minőségen, hanem a reklámon múlik, amire nekik nem volt pénzük. A makói fürdő vezetője ugyanakkor úgy látja, az államnak érdemes lenne beszállnia az ásványvízbizniszbe.
Bár az ásványkincs az államé, és egy ideje még a csapból is az folyik, hogy a következő évtizedekben a tiszta víz lesz az igazi érték, Magyarországon nincs állami tulajdonú palackozó, pedig a magánvállalkozások nagyon jól megélnek belőle. A kérdést Kovacsics Imre, a makói fürdő vezetője is fel szokta vetni a gödöllői Szent István Egyetemen tartott előadásain. Az igazgató szerint jellemző, hogy miközben a zalaszentgróti palackozóból elég jó jövedelme lehet a Coca-Cola cégnek, a közeli fürdő csak az év bizonyos szakában tud nyitva tartani a magas költségek miatt. Kovacsics lapunknak azt mondta, érdemes lenne palackozóüzemeket nyitni a jobb források mellett, és összefogva, teljes termékskálával piacra lépni, a kínálatot úgy alakítva, hogy a különböző gyógyhatású vizektől a majdnem szódavíz minőségűig minden legyen benne.

Eladó a Vásárhelyi forrásvíz palackozója. Sokan tudták, hogy finom, de nem elegen. Archív fotó: Tésik Attila
Eladó a Vásárhelyi forrásvíz palackozója. Sokan tudták, hogy finom, de nem elegen.
Archív fotó: Tésik Attila

Azt nem tudni, az ötletet megvalósítja-e valaki, de az ásványvíz tényleg nagy üzlet. Ezt bizonyítja, hogy például a Szentkirályi népszerűsítésére a híres portugál futballistát, Luis Figót is meg tudta fizetni a palackozó cég. Rendszeresen jelennek meg újabb márkák, és vagy fönnmaradnak, vagy eltűnnek a polcokról. A kilencvenes években még háromféle ásványvizet palackoztak Szegeden. Az ezredfordulón aztán megszűnt az Anna-vizet forgalmazó vállalkozás, és négy éve azt nyilatkozta lapunknak a tulajdonos, hogy nem is próbálkozna újra. A Szent László-víz kitermelője hasonlóan járt, ahogy a Pick Santé nevű vizével sem lehet egy ideje találkozni.

2008-ban arról számoltunk be, hogy a vásárhelyi malom abbahagyta az őrlést, viszont artézi kútjának vizére palackozó üzemet hozott létre a Hajdú Gabona Zrt. Egy ideig lehetett is találkozni a Vásárhelyi forrásvízzel, mára azonban eltűnt. – Tavaly ősz óta áruljuk a palackozóüzemet, tokkal-vonóval – válaszolta érdeklődésünkre Lebovics József termelési igazgató. – Bebizonyosodott, hogy ezen a piacon nem a minőség számít, mint például a búzánál, hanem a marketingre fordított összeg nagysága. Nekünk nem volt elég pénzünk a reklámra.

Ahol a csapból is ásványvíz folyik: a szegedi Anna-forrás kincsét az ezredforduló óta nem árulják palackozva. Fotó: Karnok Csaba
Ahol a csapból is ásványvíz folyik: a szegedi Anna-forrás kincsét az ezredforduló óta nem árulják palackozva. Fotó: Karnok Csaba

Az üzem árát nem árulta el a vezető, azt mondta, ez alku tárgya.

Magyarországon most csaknem 120 kút és forrás ad elismert, természetes ásványvizet, ezek közül 45–50 vizét palackozzák – derül ki a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács honlapjáról. Először a rómaiak fedezték föl, hogy ez milyen kincs, a csillaghegyi kút vizét egyszerűen bevezették Óbudára. Kétezer éves a Kékkúti víz első írásos említése. Nálunk gyakorlatilag bárhol le lehet fúrni, csak idő kérdése, mikor talál egy szennyeződéstől védett víznyerő réteget a fúró. A szükséges engedélyeket is viszonylag könnyen meg lehet szerezni. A víz az államé, a palackozóüzem vízkészlet-használati díjat fizet, mértékét a helyi vízügyi igazgatóság határozza meg. – Tényleg a marketing kerül a legtöbbe, mert nehéz betörni a piacra. Nincs mese, az emberek azt isszák, amit a tévé reklámoz. Ezzel kell számolnia annak, aki belevág – halljuk Bikfalvi Istvánnétól, a terméktanács titkárától. Igaz, hogy a nagyobb palackozók közül jó néhány külföldi tulajdonú, azt a titkár szerint mégse lehet kijelenteni, hogy „a gazdag külföldieké a magyar kincs". Hiszen vannak, alakulgatnak hazai ásványvizes vállalkozások – nemrég önkormányzat is minősíttetett kutat –, és a nagyobbak közül például a Szentkirályi palackozója is hazai tulajdonú.

Olvasóink írták

 • 11. Kisg 2012. május 23. 17:41
  „"Nincs mese, az emberek azt isszák, amit a tévé reklámoz."

  Ez egy kapitális hülyeség. Ez csak arra jó, hogy létjogosultságot teremtsen a rengeteg marketingszakembernek és vállalkozásnak. Az elvakított delikvens egyszer legfeljebb megveszi, de ha nem ízlik, többet nem. Az ember azt issza, ami finom, kifizethető, meg amire a barátai, ismerősei azt mondják, te, azt vedd, mert jó!”
 • 10. Kisg 2012. május 23. 17:37
  „Öregferkó, ajánlok egy egyszerű módszert... Nálam bejött. Vegyél pár fajta szénsavmentes "ásványvizet". Bontsd meg, majd hagyd állni. Az igazi ásványvíz hetek múlva is iható, a maradék viszont az itteni csapvízhez hasonlóan bontás után három nappal belebüdösödik a flakonba. (Nálunk a csapvíz olyan, hogy ha kiöntöm egy bögrébe, három-négy nap után pillés a teteje és nyálkás. Nem váza, nincs benne semmi, csak víz!)
  Két éve ismerősök hoztak Olaszból ottani szénsavmentes vizet. Adtak, megbontottam, elfelejtettem. Minap megtaláltam, tökéletesen iható volt. Tesztelgetek, eddig az olcsók közül (80 Ft alatt) talán három ugrotta meg a "be nem büdösödés" szintjét. Amúgy hogy miért írom, hogy rosszak? Mert artézi vízen nőttem fel. Meg kútvízen. Annak van íze, szemben a palackosok legtöbbjével, ami utóbbiak esetében arra utal, hogy semmiféle ásványi anyag nincs benne, egyszerű tisztított csapvíz.”
 • 9. Mozimasiniszta 2012. május 22. 20:47
  „A pille palack nevű szemétre annyit költünk, hogy abból fenn lehetne tartani, tisztességes ivóvíz hálózatot ! és a csapvíz is iható lenne ! Ezek után már csak gusztus és pénz kérdése hogy valaki iszik-e valódi ásványvizet ! mellesleg a "posványvíz" nagyobb biznisz mint a szeszforgalmazás jövedéki adóval együtt ! Tudják ezt a kettős állampolgárok is ! folyik a harc rendesen !
  8.-as öregferkó ! Te csak hiszed hogy a tömegszemetet meg kell enni-inni !”
 • 8. öregferkó 2012. május 22. 16:20
  „Kisg. : egy buta és rosszindulatú hazug ! Ajánlanám neki az 5 %-os sósavat ! Bárkinek akit érdekel : egészen más kategória az ásványvíz és a forrásvíz ! Nem csak ízre -tehát az ásványi anyagok összetételére, --
  mert ez ízlés kérdése, hogy sós, vagy kalciumos, vagy pld. sószegény, stb, hanem a mikrobiológiai tisztaság okán is. Lázárhelyi úrnak : elég demagóg a dumája, mint a "cipőt a cipőboltból" vala. NEM ez a malom az oka, hogy kiviszik a búzát ! Forduljon a nagyanyjához, aki fateknőben, kovásszal, kemencében süti neki a fínom kenyeret. De : Kb. 9 millió magyarnak nincs ennyi nagyja ! Ebbewen, és sok másban - az éhendöglés elhárítására - MUSZÁLY a tömegtermelést is elfogadni !”
 • 7. Lázárhelyi 2012. május 22. 15:11
  „A malom legyen malom, azért épült! Nem kellene a jó minőségű búzát elvinni az országból aztán meg ismeretlen összetételű Tesco-kenyeret zabálni.
  Az itteni szénsavmentes forrásvizet az iskolások kapták ebéd, vagy uzsonna mellé, amit persze nem ittak meg. Boltokban nem igazán láttam a terméket, bár hirdették néhány helyen, de az ára sem volt nagyon kedvező.
  Ha lett volna a cégnek egy kis fantáziája, ízesített vizet készít olyan kiszerelésben ami a gyerekek érdeklődését felkelti, persze versenyképes áron.
  Ennyi!”
 • 6. fakandrea 2012. május 22. 14:51
  „4. tavimaszlag

  Magyarország tele van jobbnál jobb artézi vizekkel, gyakorlatilag akkora artézi-víz kincsünk van, ami Kelet-Európának bőven elég lenne, de ehhez képest még importálunk is horvát meg szlovák ásványvizeket. És cáfolom, nem tisztább az egyszerű karszt-szűrésű víz, mint a magyar artézi. Ezért tart ott ez az ország, ahol tart...”
 • 5. Kisg 2012. május 22. 14:51
  „Sajnos a legtöbb olcsó magyar szénsavmentes sima víz... Érezni lehet az ízükön.”
 • 4. tavimaszlag 2012. május 22. 09:30
  „2.ez igaz, a legfinomabb a Jana és a Jamnica a horvát vizek az ottani karsztokból! Azok a legtisztább vizek!”
 • 3. bakosandras 2012. május 22. 08:42
  „Igen, erről is lehetett volna még írni.”
 • 2. istvang58 2012. május 22. 08:11
  „A legtöbb "ásványvíz" nek minősített víz egyszerű szódavíz. Pénzed van - ásványvized van. ilyen egyszerű.”
 • 1. balihoho 2012. május 22. 07:22
  „Ez az egyébként jó minőségű ásványvíz is, a jellemzően tőkeszegénységnek esett áldozatául. A nagy járulék elvonások, adók is okai annak, hogy saját marketing elképzeléseiket sem tudják, az induló vállalkozások megvalósítani, és ezzel, mármint a reklám hiánya miatt, gyorsan süllyesztőbe kerülnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párt, pénz, korrupció

Nyilvánvalóan és nagyon durva mértékben korrupcióhoz vezet, ha a Fidesz megszünteti a pártok állami támogatását – véli a szakértő. Tovább olvasom