Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Átadás-átvétel a Pulz utcában - galéria, videó

Szeged - Szerda délelőtt az SZKT Pulz utcai villamosremízében hivatalosan is megkapta Szeged az első PESA-villamost. Ott voltunk.
11:17 A papírparavánt átszakítva hivatalosan is megérkezett az első PESA-villamos Szegdere. Az ajtók kinyíltak, a résztvevők pedig boldogan szálltak fel. Mi, szegediek ezt jövőre tehetjük majd csak meg, ugyanis a szerelvénynek tízezer kilométernyi próbafutást kell megtennie, mielőtt valóban forgalomba állhat. Közvetítésünk véget ért, köszönjük figyelmüket!

11:14 A PESA-gyár képviselői Tóth István Tibornak, az SZKT igazgatójának a villamos bekeretezett fotóját.

Áttörte a papírparavánt Szeged új, 100-as pályaszámú PESA-villamosa


11:12 "Vége felé közeledünk annak a nagy projektnek, amelyre a város az Európai Uniónál pályázott. A több mint 30 milliárdos beruházásból villamospálya épült, újult meg, s vettünk kilenc alacsonpadlós villamost is, amelyek közül az első szerencsére megérkezett Szegedre" - mondta beszédében a polgármester. Ezután hozzátette, a városlakók ragaszkodnak a villamoshoz, s úgy gondolja, ezek az új járművek alapvetően meghatározzák ezután a megyeszékhely városképét.

11:11 Majd Botka köszönti a megjelenteket: az 1908-as Szegedi Napló tudósíását idézi, amely akkor köszöntötte Szeged első villamosát.

11:09 Botka László polgármester átveszi a PESA Swing Szeged prototípusát.

Hivatalosan is megkapta Szeged az első PESA-villamost. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

11:04 Egykori kollégánk, a műsor konferansziéja, Nyemcsok Éva köszönti a megjelenteket, majd átadta a szót Jerzy Bergnek, a PESA igazgatótanácsi tagjának, aki köszöntőjét mondja.

11:03 Persze megint velünk, újságírókkal van a baj: csak nem akarunk az elsodrási sávon kívülre állni, de végül mindenki elfoglalta a helyét a fotós dobogón, így már tényleg nincs akadálya az ünnepség kezdésének.

11:00 Kezdődik az ünnepség. Jó pár önkormányzati képviselő megjelent az átadón.

10:50 Szép lassan érkeznek a vendégek, bár mi, sajtósok eddig többen vagyunk.

10:33 Köszöntünk mindenkit a Pulz utcai villamosremíz egyik vadonatúj csarnokából. Kedélyes dixie szól, hoszteszlányok mosolyognak, a csarnok végén a nosztalgia motorkocsik állnak őrt az egyelőre elrejtett új szegedi villamosnak. A kapuban Dózsa Gáborral futottam össze, aki azt mondta, kíváncsi, és hogy januári leváltása óta először van itt a villamostelepen.

Fotó: Garai Szakács László
Ipi-apacs! Nem "tudott" rendesen elbújni! Fotó: Garai Szakács László

Korábban írtuk

Ismert, Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt részeként Szeged városa 9 új, alacsonypadlós járműből álló villamosflottát vásárolt. A pályázatot a lengyel PESA Bydgoszcz SA cég nyerte, amelynek első SWING villamosa már múlt héten, péntek hajnalban megérkezett Csongrád megye székhelyére. Tizenegy órától hivatalosan is megkapjuk: Tomasz Zaboklicki, a lengyel gyártó cég elnöke adja át ünnepélyes keretek között Botka László polgármesternek.

Az eseményen ott leszünk, tudósítjuk. Addig is, nézegesse a péntek hajnali érkezés képeit és videóit!

Szeged első PESA-villamosának

Megérkezett Szegedre az első PESA-villamos


A 905-ös Tatra behúzza az első szegedi PESA-villamost a Pulz utcai remízbe

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. ifj. Nagy Gábor 2011. október 07. 22:14
  „59. forteam
  "Jártam ma a Kossuth L. sgt-on.
  Hááát, elég rendesen tönkre ment pár hónap után a villamos pálya.
  Szét van repedezve, töredezve és ez csak az, ami látszik!!!!
  Most toldozzák, foldozzák.
  Mire minden villamos megérkezik, nem lesz pálya, széthullik!!!!!"

  A villamos pályájának nincs baja, a beton ment tönkre. A villamosok most is zavartalanul közlekednek, a buszokat kellett terelni.”
 • 60. ifj. Nagy Gábor 2011. október 07. 22:12
  „56. kispacni
  "Combino viszont több évtizede európaszerte többezer közlekedik mindenki megelégedésére. "

  Kissé szelektív az emlékezeted, a budapesti Combino pont azért késett, mert kissé át/újra kellett tervezni, mivel más városokban vázrepedések jelentek meg rajtuk.

  58. kispacni
  "54. folyt
  Megnéztem a blogot. Még összesen nem futottak 10 évet az első villamosok."

  Azt írtad, hogy keveset gyártottak, én ezt cáfoltam, nem a gyár villamosgyártásának múltját, ami - ahogy fentebb írtam - nem feltétlenül garancia a jó termékre.

  Az idő nyilván dönt, csak miért kell mindig mindent már előre lehúzni, ezt soha nem fogom megérteni...”
 • 59. forteam 2011. október 06. 22:56
  „Jártam ma a Kossuth L. sgt-on.
  Hááát, elég rendesen tönkre ment pár hónap után a villamos pálya.
  Szét van repedezve, töredezve és ez csak az, ami látszik!!!!
  Most toldozzák, foldozzák.
  Mire minden villamos megérkezik, nem lesz pálya, széthullik!!!!!
  A nagy körforgalom is tiszta káosz.
  Itt hónapokig sem bírják a 10-100 milliárdos beruházások.
  Nem kellene valakiket felelősségre vonni emiatt?
  Ilyen építkezéseknek 20-30 évig kellene bírni, nem csak néhány hónapig.”
 • 58. kispacni 2011. október 06. 14:44
  „54. folyt

  Megnéztem a blogot. Még összesen nem futottak 10 évet az első villamosok. Szval mint írtam térjünk vissza mostantól számítva 10 év múlva és akkor kiderül, hogy Mercit, Skodat vagy csak Suzukit vettünk.”
 • 57. jozko 2011. október 06. 13:00
  „Zöld volt még az elején....csak aztán érett kicsit , és sárga lett....vörös azért mégsem legyen.

  Bulvárhír:

  Az új szegedi villamos már az első bemutató útján ripityára zúzta a szegedi Kass Szállót!
  A járművön karcolás sem esett!
  A lengyel gyártó referenciaként fogja beépíteni a "rombolásról" készült fotót a promóciós anyagába!”
 • 56. kispacni 2011. október 06. 12:15
  „Combino viszont több évtizede európaszerte többezer közlekedik mindenki megelégedésére. Térjünk vissza 10 év múlva arra, hogy jó választás volt a PESA vagy sem. A lényeg, hogy nem elhanyagolgató szakmai kritika volt ami a PESA-t érte, és nem politikai.

  Most Debrecenre az aradi villamaosgyár pályázott. Régi monarchiabeli villamosgyár, de 20 éve egyet sem gyártottak. Lehet, hogy jót gyártanak most, de ha nem, akkor ki vállalja fel a szakmapolitikai döntést.”
 • 55. macs 2011. október 06. 10:16
  „50. Kerekes,
  érdekes a felvetésed. Megjegyzem, nem szeretnék egy olyan cégnél dolgozni, ahol az igazgató nem érzi fontosnak a cég érdekeit.
  Csak kiegészítésnek szánom:
  A megrendelések hiányában megint eltűnhet a patinás magyar márka. A cíkk az Ikaruszról van szó.
  http://iho.hu/hir/ismet-veszelyben-az-ikarus”
 • 54. ifj. Nagy Gábor 2011. október 06. 09:21
  „52. kispacni

  Nyilván vannak nagyobb gyártók is, de azért olyan 250-et már szállítottak Lengyelországban:

  http://cities.blog.hu/2011/10/01/a_pesa_es_a_villamosai”
 • 53. kispacni 2011. október 06. 09:00
  „21.

  balraat - Nomen est omen.

  "Azért az szép, hogy a Fidesz frakció ezerrel támadta a villamos ügyét, Póda Jenő folyamatosan Combinózott, Kalmár szerint nem kellenek a villamosok, erre meg ott feszítenek az átadáson. Úgy lenne tisztességes, hogy ilyenkor nem sütkéreznének a dicsfényben. De ettől a bagázstól nem is számítok másra!"

  Folytassuk ezt a beszélgetést mondjuk 10 év múlva. Nem Póda Combinózott, hanem alapvetően a közlekedési szakma, ugyanis van benne valami, hogy azt mondták, hogy nem biztos, hogy érdemes olyan cégtől villamosokat gyártani, akinek gyakorlatilag semmi referenciája nincs.De most már ezen nem lehet keseregni, majd mondjuk 10 év mulva és mintegy 1-2 milló km után majd kiderül, hogy jogos volt a kritika vagy sem. A Combinok szerte Európában futnak és bizonyítottak. Ha a PESA is bevállik, akkor jó. Reméljük, hamár megvettük.
  Ez nem hit kérdése hanem tapasztalaté. Hasonló a helyezt mint amikor a kilencbenes évek végén megjelentek az első Skoda Octaviák. A Mercedes (villamosban a Combino megfelelője) akkor is Mercedes volt az Otavia meg olyan szürke ló. Mindenki mondta, hogy VW, de senki nem volt biztos benne, hogy tényleg az lesz. Kb 10 év után mostmár nagy vonalakban mindenki elismere, hogy méltő kocsi a VW csoportban. 10 év mulva meglátjuk, hogy a PESA mit tud.

  2. A második gondolatodra, hogy most ott sütkéreznek. Most avgy fiatal vagy, vagy amnéziás. 1998-2002 között volt egy faszi, a Csongrád megeyi Önkormányzat elnöke, aki ha mikrofot látott maga előtt másról sem köpködött, hogy minek a Kárász utcai felújítás: drága. csúnya, rossz minőségű, értelmetlen. 2003 elején Szehded polgármestereként ott feszített az ünnepségen és széles mosollyal fogadta az Europa Nostra dijat, és akkor teli szájjal dícsérte a Kárász utcai beruházást.

  És reggeltől napestig tud mindenki mindkét oldalról példát mondani hasonló esetre. Szval nyugodj meg, igyál egy pohár vizet, és vedd tudomásul. Ez a POLITIKA. Még csak nemis MAGYAR POLITIKA, mert más országokban is van hasonló eset, legfennebb néha nem ennyire gusztustalanok.”
 • 52. kispacni 2011. október 06. 08:46
  „19.

  Igen. Annyi pontosítással az első külföldi megrendelésük ez volt. Lengyelországi megrendelésük sem sok volt.”
 • 51. Deer 2011. október 06. 06:30
  „Kerekes: Azt én sem értem. Ha ő az igazgató, neki pont, hogy ezerrel kéne lobbiznia a saját területéért.
  A trolitender megfúrását sem értem. Az ARC trolik magyar gyártmányúak lettek volna + ha jól tudom az ARC (Ikarus) vezére fideszes.”
 • 50. Kerekes 2011. október 05. 22:12
  „Ugye ez az a villamos melyről és a hálózatrekonstrukcióról az SZKT új igazgatója azt nyilatkozta, hogy nem kellett volna, fel is kellene tán számolni az egészet? Ha a 35 milliárdos elektromos közlekedés fejlesztést rossznak tartja, akkor kíváncsi lennék, Ő milyen sikereket fog elérni a szakmájában, mint SZKT igazgató.

  Sok más sikert kívánok Neki.”
 • 49. Beroesz 2011. október 05. 21:39
  „38. Wacky 2011.10.05. 17:28

  Már rajta van. A videón 0:29-nél látszik.”
 • 48. balraat 2011. október 05. 21:22
  „44. A Kass szállót nem az épület miatt tették oda, hanem ott van mellette az első szegedi villamos is. Az volt a kép apropója.
  A szavazáson a napsárga nyert, ennek utána lehet nézni. Felesleges hergelni egymást azzal, hogy biztosan meghamisították a szavazást.
  Szerintem nem lesznek rajta külső reklámok, ha jól emlékszem Pesten a Combinokon sincs.”
 • 47. strangerrr 2011. október 05. 21:15
  „43. Miért is került kétszer annyiba?:) Indokold meg légyszíves:)”
 • 46. joy 2011. október 05. 20:48
  „Az egyik Bengálit kipofozva a Dugonics térre kellene letelepíteni /a patika elé/ a sínekre és villamostörténeti kiálítást, szegedi-ajándék boltot kelene benne rendezni.”
 • 45. mittaláltam 2011. október 05. 19:30
  „Aki nem tudott még feljutni rá, itt a villamos belseje, igaz, ez a mintadarab volt a Széchenyi téren:
  http://itbpanorama.blogspot.com/2010/09/pesa-villamos-virtualis-tura.html”
 • 44. Zsoltee0716 2011. október 05. 19:22
  „Kár, hogy a Kass szállót oda rakták, kicsit szégyen azért ilyet tenni!! Egyrészt azért, mert nem a város tulajdona már!”
 • 43. Lixus_kzs 2011. október 05. 19:10
  „Ismerjük a módit még 120× fogják átadni meg avatni mire utazhatunk rajta, közben kiderül, hogy 2× annyiba került mint kellett volna.”
 • 42. Morpheus_RexXx 2011. október 05. 19:04
  „Felső kék sáv = a TISZA városa
  alsó napsárga = a NAPFÉNY városa... középen vagy ezüstszürke az ízléses, vagy a fehér, vagy tört fehér

  Szeged már rég nem mezőváros = zöld... és a zöld jobban beleolvad a környezetbe sok helyen... = baleset veszélyesebb a figyelmetlen közlekedőknek...

  Fenti 2 gondolat csak az ÉSSZERŰSÉG ALAPJÁN...”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kothencz János: a gyermekek győztek, nem a politika

Lakás- vagy befogadóotthon lehet Tápén a Budai Nagy Antal utcán felújított egykori iskolaépületben, amit ingyen kapott meg az egyházmegye a várostól. Tovább olvasom