Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Átadja a szegedi önkormányzat a Clarisseum másik felét, de az áfát ki kell fizetni

Szeged - Ingyen használhatja a Clarisseum Református Óvoda az épülete másik felét, ha kifizeti a városnak a bérleti díj évi 1 milliós áfáját. Ezt a piaci tarifát az egyházközség túlzásnak tartja.
40 évre átadja az önkormányzat a Sóhordó utcai Clarisseum Református Óvodának az udvar másik felében álló épületet, ha a tervet a csütörtöki ülésén jóváhagyja a közgyűlés. Az intézmény Sóhordó és Juhász Gyula utca felőli részében is református iskola működött, de 1947-ben államosították. 1992-ben a Sóhordó utcai szárnyat visszakapta a Kálvin téri Református Egyházközség, ám nem sikerült bizonyítani, hogy a másik épületrész is az iskoláé, ezért az a városé maradt. Az önkormányzati intézmények konyhája, majd húsfeldolgozója került oda – egészen 2006- ig, amikor a város 45 millióért meghirdette az ingatlant eladásra. Több körben sem kellett senkinek a műemléki környezetben álló lepukkant konyha. A reformátusok hat éve kérik az épületet, hogy bővíthessék egyetlen szegedi óvodájukat.

Most százhúsz gyerek jár az óvodába – a másik épületrészben még ötvenen férnének el. Fotó: Karnok Csaba
Most százhúsz gyerek jár az óvodába – a másik épületrészben még ötvenen férnének el.
Fotó: Karnok Csaba

A katolikusoktól is kérik az áfát

A Domonkos-rendi nővérek négy éve kapták vissza a Hóbiárt basa utcai óvodát. Az 505 négyzetméteres udvart az önkormányzat adta, ingyen használhatják, de a bérleti díj utáni áfát – évi 162 ezer forintot – tőlük is kéri a város. Mivel az átvétel óta nem fizettek adót, azt is kéri az önkormányzat.

– Az egész városból fogadunk gyerekeket, a reformátusok természetesen előnyt élveznek. Most 120-an járnak a négy csoportunkba, teltház van – vezet körbe Szabó Zoltán György intézményvezető. Sok gyereket így is el kell utasítaniuk férőhely hiányában. A Juhász Gyula utcai épületszárnnyal a közel 1000 négyzetméteres alapterületű óvoda 400 négyzetméterrel gyarapodna. 15-20 milliós önerővel és támogatással nagyjából 90 millió forintot költenének az épület helyreállítására. Hőszigetelnének, nyílászárókat cserélnek, napkollektort, hőszivattyút építenének be és akadálymentesítenének. Így két új csoportszobában összesen 50 gyerek férne el – öltözővel, vizesblokkal. És duplájára nőne az udvar, ha összenyitnák az épület két felét.

Igaz, a Clarisseumnak nem kell bérleti díjat fizetnie a visszaadott épületért, áfát viszont igen. Ha az önkormányzat piaci áron számítja ki az adókötelezettséget, akkor évente közel 1 millióba kerülne az ingyenes ingatlan. Azaz 40 év alatt részletekben kifizetnék a bérleményért a teljes vételárat. Ezt nem fogadja el az egyházközség, csak ha viszony-
lag jelképes összeget kell fizetniük, úgy évi 100 ezer forintot.

Olvasóink írták

 • 3. jq 2011. június 30. 07:57
  „Amikor elvették tőlük, mennyit fizettek érte? Akkor most pont ugyanannyiért kellene visszaadni!

  Amúgy ha köztudomású, hogy régebben az a rész is a övék volt, akkor hogy-hogy nem lehet bizonyítani?
  Az önkormányzat akkor is jól járna, ha ingyen odaadná (ahogy illene) mert megszabadulna egy eladhatatlan épület fenntartási kötelezettségétől, cserébe keletkezne 50 óvodai férőhely, és az ingatlant is felújítanák. Persze az új híd lábánál üresen álló lepukkant önkormányzati tulajdonú épület látványából kiindulva nem sok esély látszik :(”
 • 2. Morpheus_RexXx 2011. június 28. 11:17
  „Iskola is, óvoda is... és jönnek a gondok az áfával. Éreztem én, hogy ebben a témakörben is leszenk döccenők... igen nagy döccenők. :)

  más: örömmel látom, hogy a dm-bolt beindúlt a Bonusz Brigáddal (reklám az oldalon)... :P ;)”
 • 1. theseus 2011. június 27. 11:16
  „A visszaadás és a bérbeadás nem ugyanaz. Ha tényleg vissza akarják adni, akkor egy fillért sem kellene kérni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A szegedi és Szeged környéki zsidóság deportálásának 67. évfordulójára emlékeztek meg vasárnap. Tovább olvasom