Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Átadta tanszékvezetői posztját Simonka professzor

Csongrád megye - Tizennyolc évnyi intézményvezetés után átadta tanszékvezetői posztját Simonka János Aurél. A szegedi traumatológiai klinika professzora továbbra is dolgozik – amíg szükség van rá. Vezetése alatt az osztály az ország legjobb traumatológiája lett, oktató központként pedig nyugati országokat is megelőz.
A klinika orvosai, vezető szakdolgozói, pályakezdők, illetve barátok ünnepelték pénteken Simonka János Aurélt. A Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának professzora november 14-én, 65. születésnapján köszönt le tanszékvezetői posztjáról. A tanszék pénteki ünnepélyes átadását követően ma tudományos programmal búcsúztatják az egyetemi tanárt, aki 18 évig állt az intézmény élén.

Simonka János Aurél
Simonka professzor – bár vezetőként leköszönt – nem vesz teljesen búcsút a traumatológiától.
Fotó: Karnok Csaba
Simonka professzor 1994-ben megbízott vezetőként került a klinika élére, egy évvel később pedig kinevezték tanszékvezetőnek. Irányítása alatt integrálódtak ide a szegedi és a vásárhelyi kórház osztályai, illetve a makói nagy része is. A betegforgalom a kezdetekhez képest a háromszorosára, a fekvő betegek száma a kétszeresére nőtt. Az itt dolgozók szakmai képzettségének köszönhetően az ország sokak szerint legjobb traumatológiai osztálya jött létre Szegeden.

– A legjobban képzett csapat nálunk dolgozik, amire nagyon büszke vagyok – mondta el Simonka professzor. – Négy-öt olyan orvosunk is van, akik gyakorlatilag mindent meg tudnak csinálni, így nem fordulhat elő, hogy ha valaki szabadságon van, szakterületén megáll az élet. Megköveteltem, hogy az orvosaink járjanak tanfolyamokra, és kialakítottunk egy rendszert is, hogy mikor mit kell tudniuk.

Ennek megfelelően az ország traumatológiai oktató központjává is vált a szegedi klinika, a tanítás színvonalában pedig több nyugati országot is megelőznek.

Saját szakterületéről a leköszönt tanszékvezető úgy fogalmazott: alulértékelt és nem megbecsült. – Egyrészt a betegek részéről: ha egy egészséges ember sérülése után nem gyógyul olyan gyorsan, mint várja, sokszor bennünket hibáztat, mert nem tudunk csodát tenni. De a finanszírozás is meglehetősen gyenge más szakterületekhez képest. 2005 táján rengeteg traumatológus ment el az országból éppen emiatt – mesélte a professzor.

Az utód: Varga Endre professzor

A tanszékvezetésről a jogszabály szerint mindenkinek le kell mondania, aki betölti 65. életévét. A Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának új tanszékvezetőjeVarga Endreprofesszor, akit ellenszavazat nélkül választottak meg erre a posztra, 100 százalékos támogatottság mellett. 

– Én tárgyaltam elsőként az ügyeleti díjak megemelése ügyében, amelyet végül sikerült is elérnünk. Azóta nem jelent gondot ezen a szakterületen az ügyelet kiállítása sehol az országban – szerencsére a döntéshozók belátták, hogy traumatológia nélkül nem létezik fajsúlyos kórház.

Simonka János Aurél 40 évet töltött a szegedi klinikán, és azt mondja, amíg van igény rá, marad is. – Nem ért váratlanul a változás, két éve már tudatosan készülök rá, és folyamatosan csökkentem az operációk számát. Nem lépek ki végleg a műtőből, megtartom az országos oktatásokat is, és maradok a Traumatológiai és Kézsebészeti Tanács elnöke is. De biztos, hogy az eddiginél több időm lesz, amit unokázással, zenehallgatással, olvasással és kertészkedéssel töltök majd. A szülői házban 100 tő rózsám van, amelyből 80 különböző fajta. Mindegyiket magam ültettem.

A professzor úgy értékeli, gazdag pályafutása volt, ezért elköszönve a tanszékvezetéstől nem érez hiányt. – Mi végeztük az ország első lábujjátültetését, és karfonatműtétet egyedül mi vállalunk az országban. Biztos, hogy mindig lesznek újabb és újabb feladatok és változások, amelyekre azt lehetne mondani: de kár, hogy már nem vagyok vezetőként a részesük, de azt gondolom, így is teljesnek érezhetem munkásságomat.

Olvasóink írták

 • 6. andrasvaczi 2013. április 19. 18:14
  „Nagyon szépen megköszönném annak aki információt nyújt számomra hogyan jelentkezhetem a Szegedi Tudományegyetem
  Traumatológiai Klinikáján betegként? Mivel nem kívánok a Honvéd Kórház betege lenni(nem vagyok katona) betege lenni.
  Köszönöm segítségüket!: Váczi András.
  e-mail:porto19671967@gmail.com Szívesen venném ha valaki tudtomra adná a Klinika telefonszámát és e-mail címét.
  Hálás köszönettel: Váczi András”
 • 5. tol 2012. december 02. 08:55
  „gürcölés közben elfelejtettél felnézni komám; a rendszer nem a Simonka sara. Pihenj...”
 • 4. Füvesember 2012. december 01. 23:43
  „"Irányítása alatt integrálódtak ide a szegedi és a vásárhelyi kórház osztályai, illetve a makói nagy része is. " Simonka szerint ezekre nem is volt szükség, majd ők mindent megoldanak. Na, ennek a marhaságnak a levét issza a klinika a mai napig! Makón ott állnak a baleseti sebészek, a szegedi klinika meg lassan belerokkan a betegáradatba...stb. Gratulálunk, professzor úr!(Néha meg kéne kérdezni azokat is, akik az ambulancián gürcölnek!)”
 • 3. tol 2012. december 01. 19:50
  „ráadásul a Varga Endre minden szempontból kitünöen felkészült szakember, ez is Simonka prof. elörelátó tevékenységét dícséri. Le a kalappal a szegedi traumatológia müködése elött!”
 • 2. M.Aurelius 2012. december 01. 17:15
  „Ja, bocsi itt mondják olvassak el mindent, látom Varga prof. az utód, gratula hozzá..”
 • 1. M.Aurelius 2012. december 01. 17:12
  „Átadta, átadta, de kinek adta át?---> nem tudok aludni e nélkül.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titusz kegyelme a Metből

Világsztárokat felvonultató szereposztásban Mozart Titusz kegyelme című operáját vetítik ma 18.55-től a szegedi Belvárosi moziban a New York-i Metropolitan HD-live sorozatában. Tovább olvasom