Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Átadták 33 település új hulladéklerakóját

Hároméves építkezés zárult le tegnap, átadták Szeged és a megye másik harminckét településének regionális hulladéklerakóját a sándorfalvi úton. A harmincöt hektáros komplexum tízmilliárd forintba került, negyedmillió lakos évi százharmincezer tonna hulladékát dolgozza fel a következő negyven évben.
Átadták tegnap a regionális hulladéklerakót a sándorfalvi úton. Az ünnepségre ejtőernyősök hozták a magasból a harmincöt hektáros telepről készült légi felvételeket. Kiss Pál, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának vezetője elmondta: jelenleg tizenhárom, a szegedihez hasonló hulladéklerakó épül az országban összesen 80 milliárd forintból. A 2007 és 2013 közötti időszakban 190 milliárd forint értékben építenek majd ilyen hatalmas hulladéklerakókat.

Botka László polgármester a szegedi számokat összegezte. Szeged vezetésével a megye harminckét települése fogott össze több mint negyedmillió lakó nevében, hogy 38 millió euróból, azaz 10 milliárd forint értékben biztosítsák a megyeszékhely és 25 kilométeres sugarú körzetének korszerű hulladékgazdálkodását az elkövetkező negyven esztendőre. Egy már létező, 1984 óta működő városi szeméttelepet helyreállítva épült fel 65 százalékban uniós, 25 százalékban állami és 10 százalékban önkormányzati pénzből a régió egyedülálló modern óriása. A program ezzel nem ért véget; idén őszre megépülnek a társult településeken az európai színvonalú hulladékudvarok és a szelektív gyűjtőszigetek. Tavasszal – ugyancsak uniós támogatással – elkezdhetik helyreállítani a települések régi bezárt szeméttelepeit.

Harang és elefánt

A mamutgyárba eddig 3,5 millió köbméter szemetet vittek, ez 290 méter magasan borítaná be a Dóm teret. Most 14 méter magas, betakarna már egy ötemeletes panelházat. 40 év múlva 40 méternyire érne fel, magasabbra, mint a városháza tornya, és csak egy méterrel lenne alacsonyabb, mint a Szent István téri víztorony. A depó 24 hektár, erre 32 focipálya férne rá. A naponta érkező 240 tonna háztartási hulladék 28-szor annyit nyom, mint a dóm legnagyobb harangja. A napi 100 tonna zöldhulladék 20 elefánt súlyának felel meg. A napi 400 tonna építési törmelék 333 Skoda Octavia súlyával egyenlő.  
A sándorfalvi úti hulladéklerakót üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. ügyvezető igazgatója, Szabó Ferenc hozzátette, a beruházást három éve kezdték, elsőként az utakat és a talajvízfigyelő kutakat építették meg. A második ütemben állította fel a kivitelező, a Bilfinger Berger GmbH. a Magyarországon egyedülálló méretű mamutkomplexum öt látványos üzemét. A hulladéklerakó része egy 24 hektáros hulladékdepó, egy évente 30 ezer tonna komposzt előállítására alkalmas csarnok, egy napi 120 köbméter kapacitású biológiai szennyvíztisztító is, egy óránként 50 tonna feldolgozására képes kőtörő – ezeket lapunkban már bemutattuk –, melyeknek segítségével lehetővé válik évente mintegy százharminc ezer tonna hulladék szétválogatása és huszonegyedik századi feldolgozása. Az építő cég igazgatója, Rainer Adami elmondta, a gigantikus méretű telep energiatakarékosan működik majd; ha csúcsra jár, a villanyáram ötödét a telepen felgyülemlett évente másfél millió köbméternyi metángázból generátor segítségével fejlesztik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan látogatják ilyenkor a szegedi Koch-gyűjteményt

Sokan látogatják ilyenkor, idegenforgalmi szezonban az Európa-hírű Koch Sándor-ásványgyűjteményt… Tovább olvasom