Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Átadták a deszki szerb iskolát

Deszk - Felavatták pénteken a deszki Szent Száva Szerb Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központot a szerb templom mellett.
A régi szerb óvoda és iskola épületét újították fel és bővítették Törökkanizsa és Deszk oktatás-nevelési együttműködése elnevezésű határon átnyúló projektben. A kor elvárásainak megfelelően kialakított óvoda, iskola, tájház és közösségi terei közösségi rendezvények, programok lebonyolítására is lehetőséget teremtenek. Az épület berendezése után tavasszal visszaköltözik az épületbe az óvoda, a nemzetiségi iskola, a tájház, a tetőtérben a Bánát táncegyüttesnek lesz a gyakorlóterme. Az épület a szerb egyházközség tulajdona, Koczor György Ybl díjas építész és Novkov Bránko tervei alapján újult meg 42,2 millió forintból. Az átalakítás rekordgyorsasággal készült el, az építkezés tavaly szeptember végén kezdődött el.

Átadták a deszki szerb iskolát. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Az egész napos ünnepségsorozat a templomban kezdődött ünnepi szertartással, amelyet Lukijan Pantelic a budai szerb ortodox püspökség elnöke celebrált. A régi–új iskolában ezután gyerekműsor kezdődött, majd a püspök kalácsot szegett, búzát szentelt és felszentelte az épületet, végül az egyetem szerb szakos hallgatói adtak műsort. Ünnepi beszédet mondott Dejan Sahovic, Szerbia magyarországi nagykövete, Ujhelyi István, a Parlament alelnöke, Alexandar Cotric, a szerb parlament határon túli szerbekért bizottságának elnöke és Király László, Deszk polgármestere. Ezután felavatták a központ kétnyelvű feliratát, és a szerb nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták a komplexumot. A program állófogadással folytatódott. 16 órakor zenés est kezdődik a Határbástya vendéglőben.

Olvasóink írták

 • 2. tavimaszlag 2012. január 27. 18:14
  „végre!
  Megéri szerbül, románul tanulni, többre megyünk itt vele, mint az angollal! A német mellett 2. nyelvnek nagyon jó aszerb!!!”
 • 1. klj-54 2012. január 27. 17:48
  „Én annak is örültem volna ha a deszki iskola a meglévő tanulói épülésével foglalkozott volna érdemben.
  De sajnos - ahogy azt levélben az igazgatónak megírtam- emberileg és szakmailag alkalmatlan pedagógusokkal képtelenek értelmes érdemi munkát végezni.
  Nem az összes pedagógus rossz, mert ez az állítás hazugság lenne!
  De az a pedagógus az én szememben nem szakember aki annak a nebulónak aki minden kérdésre tudja a választ azt mondja, hogy "fiam, te stréber vagy, mert mindig tanulsz!"
  Ha ezt egy intézmény vezetője eltűri, hát akkor a vezetővel van gond.
  Két gyerekkel kevesebb jár most már oda, mert unokáim találtak Szegeden olyan iskolát ahol a tanulás az elvár minimum!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi háttértáncosok az Eurovíziós dalfesztivál első hazai elődöntőjében

A Dal címmel rendezik meg az idén az Eurovíziós dalfesztivál elődöntőit. Az első, szombati fordulóban induló Dancs Annamari mögött szegedi háttértáncosok lépnek fel. Tovább olvasom