Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Átadták a megye adósságát az államnak

Szeged - A megyei önkormányzat kötvényhitelét ez év végéig átvállalja az állam, ez ügyben határozott péntek reggel zárt ülésen a megyei közgyűlés.
Csütörtök délután kaptak értesítést a megyei képviselők arról, hogy péntek reggel rendkívüli ülést kell tartani. 11 fideszes és 3 szocialista képviselő jött el, három napirendi pontról döntöttek zárt ülésen. A közgyűlés Csongrád Megye Közművelődéséért Díjjal ismeri el a Móra Ferenc Múzeum természettudományi és néprajzi látványtárát létrehozó stáb munkáját. A csapat tagjai: Gaskó Béla igazgatóhelyettes, Bárkányi Ildikó és Jakab Árpád. Szintén ezzel a díjjal tüntetik ki Georgiádes Ildikó levéltárost. Módosították a folyószámla-hitelkeret szerződését, és határoztak arról, hogy élnek a lehetőséggel, amelyet a megyei önkormányzatok adósságának konszolidációjáról szóló törvény kínál.

– Tudom, hogy nem volt más választása a közgyűlésnek, mint ezt elfogadni, de nemmel szavaztunk, mert a megye intézményeinek átadásával nem értünk egyet – mondta Gazdag János, az MSZP-frakció vezetője. – Semmit nem tudunk arról, mivel jár, hogy eddig a közgyűléssel álltak kapcsolatban az intézmények, most pedig a kormányhivatallal. A felelősség a Fidesz-frakcióé.

A többség által elfogadott határozat szerint a közgyűlés „nem kívánja a Raiffeisen Bank Zrt. által lejegyzett kötvényt kölcsönjogviszonnyá alakítani, így támogatja azt a törvényi lehetőséget, hogy a kölcsönjogviszonnyá alakítás hiányában a Magyar Állam 2011. december 30-i hatállyal az értékpapír lejárat előtti visszaváltásából eredő fizetési kötelezettséget vállalja át és teljesíti". Azt, hogy mennyi ez a fizetési kötelezettség, a svájci frank akkori árfolyama dönti el – tudtuk meg Kovalcsik Andrea főjegyzőtől. Október közepén Magyar Anna elnök kérdésünkre azt nyilatkozta, a megye adóssága két részből áll, van egy 3 milliárdos folyószámla-hitelkeret, és 5 milliárd forint összegben bocsátották ki annak idején a kötvényt. Akkor 160 forintot ért 1 svájci frank, most 252-t ér. A kötvényből adódó teher, amelyet az állam vállal át, várhatóan meghaladja a 7,5 milliárd forintot.

Olvasóink írták

  • 3. saturnus 2011. december 03. 13:06
    „Megyei önkormányzatok vezetői közpénzből vagyis a mi adó forintjainból amit a minimálbérből levontak az Azori szigeteken múlatták az időt. Vagy is "nyaraltak" az elmúlt hetekben . A mi Annánk is. Kiverekedte magának a jutalom üdülést.”
  • 2. macs 2011. december 03. 10:18
    „És az állam miből fogja kifizetni? Mire vette fel a megye a hiteleket?”
  • 1. Power 2011. december 02. 22:23
    „A képviselők mindent megszavaznak, így a svájci frank alapú hiteleket is megszavazták. Nagy fizetés nulla felelősséggel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

23 ezer négyzetkilométerrel nőtt Magyarország területe!

Egyetlen puskalövés nélkül annektáltuk a Mediterráneum egyik legszebb részét, Toszkánát! Tovább olvasom