Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Átadták a Szegedért Alapítvány idei díjait

Ünnepi gálaest keretében tizennyolcadik alkalommal adták át szombaton este a Szegedi Nemzeti Színházban a Szegedért Alapítvány díjait.
A város egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező, legrangosabb, egyre több támogatót maga mögé felsorakoztató civil szervezete, a Szegedért Alapítvány tizennyolcadik, díjátadással egybekötött gálaestjét tartotta meg szombaton. Az idő múlik, a kitüntetettek névsora minden évben bővül, ugyanakkor minden esztendőben kevesebb díjazottját tudja már vendégként köszönteni a publikum. Az idei gálára Gregor József, az 1991-es fődíjas, a műsorok ötletgazdájának halála nyomta rá a bélyegét. Mivel a szombati program is még az ő segítségével szerveződött meg, a közönség az operaénekes búcsúajándékának tekintheti – mondta el Kremser János, a Szegedért Alapítvány soros elnöke ünnepi köszöntőjében.

Az 1990-es első díjátadó gálaest óta a 68 kitüntetett között egyetlen egy sem akadt, aki érdemtelenül kapott volna elismerést. Hozzájuk szombaton további négy szegedi csatlakozott, olyan tudósok, polihisztorok, zenészek, akik elviszik városuk hírét a világba. Ráadásul mindegyikük munkássága a Szegedi Tudományegyetem hírnevét öregbíti, még Gyüdi Sándor karnagyé is, aki matematika szakos hallgatója volt a fődíjas Csörgő Sándornak.

A gálaműsor

A gálán – amit a szegedi városi televízió élőben közvetített – operarészleteket énekelt Gál Erika és Szvétek László operaénekes, közreműködött a Weiner kamarazenekar Weninger Richárd vezényletével, műsort adott a Fool Moon vokálegyüttes és a Molnár Dixieland Band – Molnár Gyulát fia, Molnár Gábor helyettesítette.

A hagyományokhoz híven Gellérfy László és kollégái idén is minden kitüntetettről rövidfilmet forgattak, Andódy Olga, az est háziasszonya ezek levetítése után szólította színpadra az ünnepelteket. A művészeti kuratórium Gregor József-díját, Gyüdi Sándor karnagy vette át a grémium elnökétől, Sándor Jánostól, a társadalmi és állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját a testület elnöke, Gellérfy László adta át Molnár Gyula biológus, zenész feleségének – a kitüntetett a gálaműsor idején új-mexikói kutatóexpedíción vett részt –, míg a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Békési Imre nyújtotta át Vécsei László neurológusnak. A fődíjat, s vele Lapis András szobrászművész bronz kisplasztikáját Csörgő Sándor matematikaprofesszor vette át Kremser Jánostól, a Szegedért Alapítvány soros elnökétől, a Domet Zrt. vezérigazgatójától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darvasi László: Szeged a tengerben

Darvasi László sorozatában a százhuszonhét esztendeje bekövetkezett, borzasztó árvíz hőseinek és… Tovább olvasom