Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Átadták a Szent István téri piacot

Hivatalosan is kinyitott a Szent István téri piac; hat üzlet bérelt pavilont, az őstermelők szabadtéri asztalokon árulhatnak. Ezzel ért véget a tér két évig tartó rekonstrukciója.
Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester és Pusztai Lajos, az üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója vágta át tegnap reggel a Szent István téri piacon a nemzetiszínű szalagot. A tér rekonstrukciója 2005-ben kezdődött, 1,2 milliárd forintba került, ennek 90 százaléka uniós Phare-támogatás. Tavaly májusban adták át az 1904-ben épített, ezer köbméteres, működő műemlék víztornyot, szeptemberben pedig a parkot, a köztéri szobrokat, az átépített utcákat és a bicikliutat. Most a tér utolsó részlete is újjászületett.

Kinyit az Öreg Hölgy

Nyílt napot tart a víztoronyban ma és holnap 9-től 14 óráig az Eötvös Loránd Fizikai Társulat. Az Öreg Hölgy egyébként minden hónap első péntekén – csoportoknak bejelentkezés alapján is – látogatható.

A régi piac tavaly februárban zárt be, tegnap óta pedig a Bocskai utca felőli sarkon várja a vásárlókat. A piacigazgató úgy fogalmazott, terv szerint késtek vele, hogy minden pavilont az igények szerint adhassanak át a bérlőknek. Az első látogatók tegnap már tesztelhették a büfét, a zöldségest, a virágüzletet, a tej- és kenyérboltot és a nyilvános vécét, valamint az őstermelők is kipakolták portékáikat a szabadtéri kirakodóhelyre. A sarki üveggúlában egyelőre még rendezkedik az újságos. A legnagyobb pavilonban, ahová a kávézót tervezték, nem jött bérlő, így végül egy lángosos-palacsintázóval kötöttek szerződést. Neki még meg kell szereznie a szakhatósági engedélyeket.

A favázas kék bódésorról a felállítása közben már megoszlottak a vélemények. Palánkai Tibor építész azzal indokolta a koncepciót, hogy nem fért bele a térrekonstrukcióba nagyobb építkezés, ezért így oldotta meg az „ideiglenes jellegű utcabútorra" vonatkozó városi megrendelést. Az árusok véleménye ugyancsak vegyes az elkészült kispiacról; hiányzik például valamilyen árnyékoló a fejük fölül. A forgalom egyelőre gyér, bíznak az új üzletek vonzerejében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hírességeket faggattunk diplomaszerzésükről

Olimpiai bajnok vízilabdázónk, Molnár Tamás edzéssel és tanulással, Jáksó László műsorvezető ünneplő… Tovább olvasom