Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Átadták a város díjait - Boldog születésnapot, Szeged!

Szeged - Baradnay Gyulát díszpolgári címmel tüntette ki Botka László a pénteki ünnepi közgyűlésen, valamint átadta a Pro Urbe, a Szegedért emlékérem és a Szeged nemzetközi kapcsolataiért elismeréseket.
– 1719. május 21. óta Szeged szabad királyi város mindazon jogokkal és biztosítékokkal, amelyek a szabadságot, a fejlődést, a sikert megalapozzák és lehetővé teszik. 271 évvel később, 1990-ben törvény született a szabadságról és az esélyről, amelyet a demokrácia teremtett, és úgy hívják: önkormányzatiság – kezdte ünnepi beszédét Botka László polgármester pénteken, a Szeged-napi díszközgyűlésen. A város rendszerváltás utáni történetét beruházások, a kultúra, az egyetem, a tudomány sikerén keresztül vázolta fel. Méltatta a díjazottakat, mint olyan személyiségeket, akik a teljesítményt, a minőséget, az emberséget és a szegediséget képviselik. Aktuálpolitikai utalások következtek. Úgy fogalmazott: „Nem hazaszeretet az, ha valaki csak a saját hatalmát szereti a hazájában. Nem köztársaság, ha az alkotmány alapértékeit zsebnoteszként csak a napi pártérdekek érvényesülésére használják. Mi, szegediek olyan országban szeretnénk élni, ahol a gazdagot nem jutalmazzák, mert gazdag, és a szegényt nem büntetik, mert szegény". Végül a polgármester boldog születésnapot kívánt a városnak.

Díszközgyűlés - 2013 Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Botka László Szeged díszpolgári címével tüntette ki Baradnay Gyula sebész címzetes egyetemi tanárt. (Interjúnk a díszpolgárral a 13. oldalon olvasható.) Pro Urbe kitüntetésben részesült Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművész, a Szegedi Nemzeti Színház tagja és Tóth Sándor Munkácsy-díjasszobrászművész. Szegedért Emlékérmet vett át Pajor László urológus tanszékvezető egyetemi tanár, Hajdú Géza népművelő, a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója, Lednitzky András, az SZTE orvoskari dékáni hivatal vezetője, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Simon Miklós festőművész és Kiss Tamás, az 1956-os Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének alapító tagja. Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékérmet kapott Falkay György gyógyszerész, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár és Lasse Halamurto, a finnországi Turku testvérváros stratégiai tanácsnoka.

Díszközgyűlés - 2013 Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

A díjazottakat műsor köszöntötte, amelyet viszonylag kevesen hallhattak, mert a városháza előtt elkezdett másfél órás ceremóniát az első húsz perc után eső szakította félbe. A műsor negyedórás szünet után a díszteremben folytatódott, ahol a Vaszy Viktor Kórust és a Szegedi Nemzeti Színház énekkarát, valamint Kelemen Zoltán operaénekest a Szegedi Szimfonikus Zenekar helyett Lajosné Somogyvári Alíz zongoraművész kísérte.

Olvasóink írták

 • 9. v.imre 2013. május 18. 09:38
  „8. NP1 2013.05.18. 09:11

  Orbán éppen társadalmi szolidaritásból adóztatja a bankokat és a multikat (az eu-ban a bankadót már 17 ország bevezette, ezért a nagy támadás az USA-tól kezdve Németországig) és kompenzálja vele a Gyurcsányt mentő Bajnai kormány által felvenni kényszerült IMF-EUB csődmentő hitel törlesztés ez évre jutó 5,2 milliárd eurós (1.500 milliárd forint) tartozását. Orbán ezt a pénzt nem a kisemberektől veszi el! Most éppen arra ment az ország feltőkésítése, hogy ezt a tartozást az év során legyen miből kifizetni. A költségvetési év végén az állam eladósodottság aránya a GDP-hez viszonyítva le fog menni 77,5% körüli szintre. Nem lesz jobb adat, de az a hiteltörlesztés miatt - mondjuk úgy - stagnál. És ebben lesz, van majd az eredmény. Ha túl leszünk 2014-ben a törlesztés kötelezettségen sóhajthat fel az ország költségvetése, s maradhat több szétosztható pénz az ország kasszájában.”
 • 8. NP1 2013. május 18. 09:11
  „3. kontrapista 2013.05.17. 22:38
  " A harmadik mandátum senkinek sem használ, ezt tudni kellene mindenkinek !" - ez Orbánra is igaz, vagy csak Botkára?

  7. v.imre 2013.05.18. 07:46
  Ugye azért hallottál már társadalmi szolidaritásról? Jöjjön újra a Taigetosz?
  "..akik tehetségüknél, szorgalmuknál fogva húzzák az ország szekerét? " - pld. politikusok, Közgépesek, trafikmutyisok, földmutyisok.... mind, mind megérdemlik a kedvezőbb adózást, a minimálbéres nem.”
 • 7. v.imre 2013. május 18. 07:46
  „Ne bántsa az alkotmányt, az Alaptörvényt. Minden jogi keretet biztosít számára, hogy megtegye, amit Szegedért megtesz. Az európai uniós felzárkózási pénznek köszönheti mindazt, ami Szegeden létrejött. A nagyfelületű térburkolatot, a felújításokat. E pénzforrás nélkül el nem ért volna semmit. A gazdagot meg nem jutalmazza azzal, hogy ugyanolyan arányos adót fizettet vele, mint a szegényebbel. A 10% ezer forintot jelent a szegénynek, egy milliót a gazdagnak. A teljesítményt nem kell büntetni. A fogyasztás megadóztatása csomagban pedig nem csak a kenyér, a hús, a zöldség-gyümölcs van, hanem sok más, a gazdagok által elérhető termék, lehetőség. Mire mennénk, ha többlet alapadóval korlátoznánk azokat, akik tehetségüknél, szorgalmuknál fogva húzzák az ország szekerét? Miért csak a nyugati befektető tőkéseknek lehetne joga, lehetősége elérni és kivinni az országból a dolgozók által megtermelt hozzáadott értéktöbbletet, a profitot?”
 • 6. szatyi 2013. május 18. 07:43
  „"... tíz perc után látványosan elhagytam a városháza termét."

  Ez aztán a rebellió! Igazi hős lettél! :-)”
 • 5. _csutak_ 2013. május 17. 23:57
  „@kontrapista:
  Egyetértünk!”
 • 4. Miracala 2013. május 17. 23:52
  „Köszönjük az esőnek... :D”
 • 3. kontrapista 2013. május 17. 22:38
  „2.csutak
  Ugyanolyan gusztustalan volt az évi beszámolóját is Orbán miniszterelnök nevével kezdeni, nem tudom meddig nem birta abbahagyni, mer tíz perc után látványosan elhagytam a városháza termét.
  2010 januárjában Botka polgármester az IH-ban mint profi politikus tartott beszámolót az elmúlt évről, de azóta sokat változott. A harmadik mandátum senkinek sem használ, ezt tudni kellene mindenkinek !”
 • 2. _csutak_ 2013. május 17. 21:15
  „Gusztustalan dolog egy ilyen eseményt bemocskolni napi politikával Botka úr!”
 • 1. Rubicon 2013. május 17. 20:09
  „Mi a franc lóg Botka úr nyakában?
  Ha már elverte az eső az eseményt, feloldhatták volna a tér lezárását.
  Iszom egy fröccsöt, annak legalább van látszatja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borfesztivál, díszközgyűlés: borús előjelek

Szemerkélő eső, enyhe szél, szürke felhők köszöntötték reggel a szegedieket és a borfesztiválra készülőket - a délutáni díszközgyűlés is beszorult a városházára. Tovább olvasom