Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Átadták az Év 1000 Mestere díjakat: szegedi hentes és kárpitos a legjobbak között

Szeged - A szakmunkának van becsülete és jövője – ezt is hallottuk tegnap Az év 1000 Mestere díj átadóján. A diákok szerint a dicsőség készpénzre, pontosabban munkahelyre is váltható.
37 diák nyerte el Az év 1000 Mestere díjat, amelyet tegnap adtak át a szegedi Térségi Integrált Szakképző Központban, a TISZK-ben. A többek között henteseknek, kárpitosoknak, burkolóknak, vízvezeték-szerelőknek is meghirdetett országos szakmai versenyeken 4500-an indultak, a szegediek 7 első, 15 második és harmadik helyet hoztak el.

A szakmai verseny idei díjazottjai. A szerző felvétele
A szakmai verseny idei díjazottjai. A szerző felvétele

– Önök az országban a legjobbak között vannak. Pedig mást sem hallunk: rossz a szakképzés színvonala, önök mégis rácáfoltak erre – fogalmazott az átadón Szebenyiné Csóka Beáta, az 1000 Mester Szakképzés-szervezési Kft. szakmai vezetője. Elárulta: a diákok négyszeres szűrőn át jutnak el az országos döntőig, amelyet a nagy nyilvánosság előtt, a Hungexpón tartottak.

– Lengyelország gasztronómiáját, kultúráját mutattuk be, de a gyakorlati feladatok között volt a szalvétahajtogatás és az öltözködés protokollja is – magyarázta a díjátadót követően Nagy Katalin, aki a Kispál Balázssal és Molnár Lillával alkotta csapatban az országos protokollversenyen a második helyig jutott.

A Szakma Kiváló Tanulója versenyen is remekeltek a szegediek. Kunstár Judit kárpitosként második lett.

– Egyetlen fakeretre kellett másfél nap alatt 9 rugós füles fotelt építeni. Szerencsére régebben dolgozom a szakmában, mint hogy tanulni kezdtem – mesélte a lány, akinek barátnője, Lekrinszki Nóra szintén dobogóra lépett. Az erősebbik nemet többek között a csongrádi Ürmös Martin mezőgazdasági növénytermesztő és gépüzemeltetőként, Huszár Péter József vízvezeték- és vízkészülék-szerelőként képviselte. – A Hungexpón élőben, a kiállítás látogatói előtt szereltünk, hegesztettünk. Szereltünk mosdót, csapot, jó kis verseny volt – magyarázta Huszár Péter József.

– Megérte. Van jövője a szakmának, a verseny még a munkaszerzésben is segített – mesélte Nacsa Ádám szegedi hentes- és mészárostanuló. Háromnapos bajai versenyükön pácoltak, kabátoltak, császárszalonnát is készítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélik a nemzetiségek a Jobbik akcióját

Elítélik a lapunk által megkérdezett nemzetiségi elnökök a Jobbik pénteki akcióját. Tovább olvasom