Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Átadták az M5-öst a határig

Nem kell matricát vásárolni az M5-ös új, közel 15 kilométeres szakaszára – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szombati avatáson. Akárcsak más városok elkerülő szakaszai, úgy az országhatár és Szeged közötti pálya is ingyenes lesz.
Fotó: Karnok Csaba
Szombaton ünnepélyes külsőségek között adták át az M5-ös szegedi északi csomópontja és a röszkei határátkelő közötti közel 15 kilométeres szakaszát. Ezúttal elmaradt a nemzetiszín szalag átvágása, helyette a sztrádaavató futóverseny rajtolt az avatás helyszínéről, a 173. kilométerszelvénytől. Az északi csomópontig tartó 14 kilométeres távot Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is teljesítette.

Az új sztrádaszakaszon a hét végén indult meg a forgalom. Fotó: Gyenes Kálmán
Az avatáson beszédet mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki bejelentette: az autósok díjmentesen használhatják ezt a tizenöt kilométert, akárcsak más városok elkerülő szakaszait. A miniszterelnök hangsúlyozta, „ez az út nem egyszerűen Szerbiába, ez az út és társai Magyarországot a jövőbe vezetik. Európában ma Magyarország az az ország, ahol a legtöbb autópálya épül. Ezek a pályák vezetnek egy jobb, élhető világba, ezekből lesz gazdasági fejlődés, befektetés, munkahely" – mondta. Gyurcsány megígérte: az építkezések ugyanilyen ütemben folytatódnak, a következő kormányzati ciklusban elkészül a Szegedet a román határral összekötő M43-as, egy új, négysávú Tisza-híddal együtt, és befejeződik a 47-es Vásárhely és a megyeszékhely közötti szakaszának négysávúvá alakítása.

Olivier Bonnin, a beruházó koncessziós társaság, az AKA Zrt. vezérigazgatója magyarul mondta el beszédét, amelyben többek között kifejtette: „ezzel az útépítéssel megszüntettünk egyet a Thesszalonikit Brüsszellel összekötő pálya két hiányzó láncszeme közül". A sztrádaszakaszt 2005. március 30-án kezdték el építeni, és a vállalt 2006. március 31-i határidő előtt adták át.


Horgost nem nyitották meg

A várakozásokkal ellentétben szerb oldalon nem adták át a forgalomnak a már 2005 közepére megépült horgosi határátkelőt. A megnyitás várható dátumáról a szerb fél továbbra sem nyilatkozik. Így az autósoknak a sztrádáról le kell kanyarodniuk a régi horgosi határátkelő felé. Magyar oldalon a 2002-ben bezárt régi röszkei határállomást szombaton az M5-ös szakaszának avatásával egy időben nyitották meg. Ezen csak lassú járművekkel, gyalog vagy biciklivel lehet átkelni. A tervek szerint, ha a horgosi új országkaput is átadják, mindkét régi határállomást csak a lassú járművek kedvéért üzemeltetik majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis pártok szerint a nagyok elvitték előlük a szelvényeket

Hódmezővásárhelyen száll harcba a legtöbb képviselőjelölt az országgyűlési választásokon – a… Tovább olvasom