Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Átalakítják a háziorvosi rendszert

Több mint 11 milliárd forintos uniós támogatás segítségével valósítják meg az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztését - jelentették be sajtótájékoztatón Szegeden, amelyen részt vett Szentes Tamás országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár is.
A programban az alapellátást, a népegészségügyet, a betegbiztonságot és a környezet-egészségügyet fejleszti az Országos Közegészségügyi Intézet, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A népegészségügyi szolgáltatások átszervezésével azokat az egészségügyi szolgáltatásokat helyezik a középpontba, amelyek a legnagyobb társadalmi terhet okozó betegségek kezelésére irányulnak. 

A fejlesztés első eleme az alapellátás átalakítása lesz. Oroszi Beatrix, a projekt szakmai vezetője elmondta, fontos, hogy a háziorvosoknak legyen idejük foglalkozni a betegekkel, hogy személyesebb legyen a kapcsolatuk, és fel tudják mérni a környezeti és genetikai kockázatokat. – Preventív szemléletet várunk tőlük, hogy képesek legyenek hatékonyan befolyásolni a megbetegedések számát. 
Átalakítják a háziorvosi rendszert - sajtótájékoztató. Fotó: Frank Yvette

Oroszi Beatrix hozzátette: nem elvárható, hogy a megnövekedett feladatmennyiséget egyedül lássák el a háziorvosok. Az elképzelés szerint praxisközösségeket hoznának létre, ahol egészségügyi szakdolgozók is segítenék a munkájukat.

A projektben megújítanák a megelőzés módszertanát is: közelebb vinnék az egészségfejlesztési szolgáltatásokat a lakossághoz. Mindemellett módszertani fejlesztésekkel csökkentenék a hibák és nemkívánatos események bekövetkezését, hogy növeljék a betegbiztonságot, illetve csökkentenék a környezeti eredetű betegségterheket – például az ivóvíz még biztonságosabbá tételével és pollen-előrejelző rendszer kiépítésével.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Dalból van a lelkük˝ - a világhírnév előtt nem áll meg a Suncity Brass Band - videó

˝Dalból van a lelkük˝ - a világhírnév előtt nem áll meg a Suncity Brass Band - videó
Egy baráti sörözésből jött az ötlet, majd röviddel a megvalósítás: kevesebb, mint fél év alatt… Tovább olvasom