Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Átépítik a dóm szentélyét

Szeged - A jelenleginél használhatóbb szentségi kápolna készül a dóm szentélyében, ezért bontják el az ottani oltárt. Pénz nem a lezárt dómfelújítási projektből, hanem a minisztériumtól lesz rá.
Volt már ilyen

A dóm liturgikus tárgyainak átépítésére volt már példa. Az egyházmegye példaként említi a ruskicai mészkőből készült, valamikori szentélyrekesztőt, amit a II. Vatikáni Zsinat után szétszedtek. Abból készült a szembemiséző oltár és a szószék oldalán elhelyezett előkészítő asztal. A fogadalmi templom legutóbbi átalakításakor ezekből az elemekből építették az oldalsó, Szent Gellért-oltár szentélyrekesztő mellvédjét.
– Bontják a dóm régi oltárát a szentélyben, holott már befejeződött a székesegyház 2 milliárd forintos felújítása, és bejárható az új látogatóközpont meg a fogadalmi templom. Mi történik? – kérdezték aggódó olvasóink.

Megkérdeztük.

– A lezárult felújításkor a dóm liturgikus tere átalakult. A szentélyből az eredeti, háttal miséző oltár feletti baldachin átkerült a kupola alá. Így lehetőség nyílt a szentélyben kialakítani egy szentségi kápolnát. A szentély végében található, háttal miséző oltárba helyeztük vissza a tabernákulumot, vagyis az oltárszekrényt – közölte válaszában a Szeged–Csanádi Egyházmegye. – A régi, háttal miséző oltár az új funkcióhoz túlságosan nagy, sőt akadályozza a használatot, a tömege túlzott, a négy lépcsőfok pedig túl magas.
 
Nem tűnik el, csak átalakul a dóm szentélyének háttal miséző oltára. Kisebb lesz belőle.  Fotó: Schmidt Andrea
Nem tűnik el, csak átalakul a dóm szentélyének háttal miséző oltára. Kisebb lesz belőle. Fotó: Schmidt Andrea

Elképzelésünk szerint a jelenlegi, háttal miséző oltár két oldalsó részéből egy kisebb, a szentségi kápolna méretéhez illő előremiséző oltár készülne, a középső, megmaradó részében pedig továbbra is a tabernákulum kapna helyet. Azokat az elemeket, amelyeket nem építenek vissza, a dóm altemplomában, az egyháztörténeti kiállításban állítanánk ki. Átalakítás után a tabernákulum már nem takarná ki a mögötte található, félkörben elhelyezkedő reliefsort, és a szentségi kápolna léptékének megfelelő magasságba kerülne. Az átépítéssel az a célunk, hogy a szentély a szertartásokhoz használhatóvá váljon. Műemlékvédelmi szempontból pedig, hogy úgy nézzen ki, mintha már eredetileg is így készült volna.

A tervek szerint a nagyhét előtti hétre, vagyis március közepére fejezik be az átrendezést. A munkálatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatja. Az egyházmegye konkrét összeget nem közölt, a tárcához irányított. Az EMMI tájékoztatása szerint Szeged legfontosabb turisztikai célpontjának rekonstrukciós munkálataihoz tavaly közel 22 millió forinttal járultak hozzá. A város jelképének külső és belső felújítása – a város segítsége nélkül – egyházmegyei, uniós és minisztériumi támogatásból valósul meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos égési sérüléseket szenvedett hegesztés közben, meghalt a 24 éves férfi

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya bűncselekmény hiányában megszüntette a… Tovább olvasom