Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Átépítik a Katolikus Házat

A Dugonics téren álló Katolikus Háznak néhány napja hiányzik a teteje. Az életveszélyes tetőszerkezet bontásakor derült ki, hogy az árvízi időkből származó alapokon álló épület többi részével is súlyos gondok vannak, ezért a felújítás elhúzódik. Amikor viszont elkészül, a belvárosi plébánia tervei szerint új kulturális, turisztikai központtal gazdagodik a város.
Fotó: Frank Yvette
A Katolikus Ház eredetileg a Szegedi Belvárosi Plébánia székháza számára épült még a nagy árvíz utáni időkben. Akkoriban tulajdonképpen egy kultúrház szerepét töltötte be: helyet adott többek között színdaraboknak, előadásoknak, a legényegyletnek és természetesen a plébánia irodáinak is. A háború utáni államosítással aztán kalandos időszak köszöntött be a ház életében, az óvodától kezdve a SZOT-székházon keresztül a HÖK-irodáig és a szegedi egyetem szerkesztőségéig sok minden otthonra lelt benne. Az épületet a kilencvenes évek elején, a kárpótlás során kapta vissza az egyházközség. Akkor csak kisebb renoválásban volt része – ami jórészt festésből, meszelésből állt –, aztán az évek során kiderült, hogy az esővíz befolyik a nagyterembe: a Katolikus Ház tetőszerkezete az összedőlés határán áll, életveszélyes.

Kondé Lajos plébános elmondta, az építési engedélyük már évek óta megvolt a felújításra, és idén úgy határozott az egyházközség, mindenképpen el kell kezdeni a födém javítását, mert a tető már nem bírna ki egy újabb telet. – Amikor a munkások május végén nekiálltak a belső munkálatoknak, akkor derült ki, hogy a ház betegebb, mint gondoltuk, az is csoda, hogy még állt egyáltalán – mondta el a plébános. – Most a hibás, rossz részeket gyakorlatilag le kell bontani, és újra felépíteni.

A felújítás költségeinek egy részét egy külföldi szervezettől sikerült megnyernie az egyházközségnek pályázat útján, de a teljes renováláshoz más forrásokra is szükség lesz. – Ha véglegesen elkészül a Katolikus Ház, majdnem teljes egészében megváltozik majd a belső tere – beszél a tervekről a plébános. – Szeretnénk, ha egy kulturális központ szerepét töltené be. Itt helyeznénk el a Dóm turisztikai, idegenforgalmi irodáját, a plébánia kulturális irodáját, de lesznek a háznak hittantermei, ifjúsági szobája, sőt három kis vendégszobája is. A nagyterem előadások tartására is alkalmas lesz, de kialakítunk kisebb foglalkozásokhoz szemináriumi szobákat is. Bárki számára rendelkezésre áll majd, aki a ház szellemiségével egyező programoknak keres helyet.

Kondé Lajos elmondta, hogy az évek során közkedveltté vált Millenniumi Kávéház továbbra is üzemel majd az alagsorban, nem változik a lelkészség klubjának és kápolnájának helye sem. Ezeket és a népszerű kávézót – ha minden jól megy – október végén újra megnyitják.

Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Szentes a nyertes

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt… Tovább olvasom