Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Átjelentkezők és hajléktalanok a Tömörkényben szavaznak

Szeged - Az átjelentkezők a lakóhelyük szerinti képviselőjelöltekre szavaznak. A névjegyzéket csak személyesen lehet megnézni. A külföldi voksokat és az átjelentkezőkét utaztatják.
 Büntetőfeljelentés, ügyészségi eljárás

Most először úgy zajlik majd le az országgyűlési választás, hogy közben rendőrségi feljelentés, illetve ügyészségi eljárás folyik a két szegedi választókörzetben. Gyanúsnak talált jelöltajánló íveket, emiatt a szegedi 1-es választókörzetben büntetőfeljelentést tett a választási bizottság a Nemzeti Érdekért Párt ellen, a 2-es körzet választási bizottsága pedig ügyészségi eljárást kért 14 jelölőszervezet ellen. Előfordult, hogy egy lapon ugyanazzal a tintával és kísértetiesen hasonló írással sorakoztak a nevek, adatok. A bizottság egy tagja felfedezte az ajánlók között egy több évtizedes munkatársát, akinek az aláírása egész más, mint amit ő ismer. Fénymásolt ívet is leadtak, mert nyilván elvesztették az eredetit, és mivel kitöltötték, okiratnak minősül. Eljárás folyik a Szabad Választók Pártja, a Szociáldemokrata Párt, a Magyar Munkáspárt, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, a Magyar Gazdaság Párt, az MCF Roma Összefogás Párt, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, az Új Dimenzió Párt, a Határon Túli Magyarok Pártja, a Magyar Cselekvő Párt, a Magyarországi Cigány Párt, a Magyar Demokratikus Unió, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt ellen. A választást az eljárások nem befolyásolják, de ha a gyanú beigazolódik, bűncselekmény miatt vonják felelősségre az ajánlásgyűjtőket.

– Kecskeméti állandó lakos vagyok, de Szegeden élek és dolgozom. Az ottani választási irodának jeleztem, hogy Szegeden szeretnék szavazni az országgyűlési választáson, de még nem kaptam értesítést. Honnan tudhatom meg, hogy szavazhatok-e vasárnap? – kérdezte olvasónk.

Kocsis Zsolt, a szegedi választási iroda munkatársa elmondta, a névjegyzékben szereplő saját adatokat igazolvány felmutatása után csak személyesen lehet megnézni a választási iroda Huszár utcai részében.

Ha olvasónk szerepel a névjegyzékben, értesítés nélkül is szavazhat az átjelentkezőknek kijelölt 101-es szavazókörben, ami a Tömörkény-gimnáziumban van. (Ebbe a szavazókörbe tartoznak a hajléktalanok is.)

Az is változás a négy évvel ezelőttihez képest, hogy minden átjelentkező a saját állandó lakcíme szerinti választókörzet szavazólapján ikszel.

Ez a szavazókör megerősített csapattal működik, vagyis jogszabály szerint több bizottsági tag lehet, a jegyzőkönyvvezetők száma is növelhető. Maradt viszont, hogy a szavazókört 19 órakor be kell zárni, de a voksolás addig nem ér véget, amíg egyvalaki is várakozik azok közül, akik zárásig érkeztek.

Új, hogy az átjelentkezők szavazatát megkülönböztető színű, lezárt borítékokban a helyi választási irodához továbbítják, onnan továbbküldik a Nemzeti Választási Irodához Budapestre. Ott szortírozzák választókörzetek szerint, és a választás napját követő 6. napig eljuttatják az illetékes választókörzethez.

A kijelölt szavazókörben a számolással megbízott bizottság a most vasárnapiakkal együtt számolja meg. Vagyis választókerületenként egy szavazókör urnáit csak a jövő hét szombaton nyitják fel, és akkor összesítik az oda leadott szavazatokat.

Addig a bontatlan urnákat a helyi választási iroda őrzi. Ugyanilyen útvonalon futnak be a külföldön leadott voksok is. Az „utazó" voksok miatt végleges eredmény a választási törvény szerint legkésőbb 19 nappal a választás után várható, vagyis április 25-én.

Négy éve sem volt egyszerű az átjelentkezők dolga, akkor a Tápai-iskolában álltak órákig sorba, hogy szavazhassanak.
Négy éve sem volt egyszerű az átjelentkezők dolga, akkor a Tápai-iskolában álltak órákig sorba, hogy szavazhassanak.

Addig előzetes adatokról lehet beszélni. A részletekről a helyi választási iroda lapunkban feladott hirdetményekben és a Szegedi Tükörben tájékoztat. Bővebb információ a www.valasztas.hu honlapon érhető el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térdelőrajtban a gyalogátkelőnél

A gyalogos nem ér át időben, az autós türelmetlenül várakozik. Tovább olvasom