Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Átlagosan mindenki tehetős, de csak kevesen tudnak félretenni havonta

Átlagosan mindenki tehetős, de csak kevesen tudnak félretenni havonta Oltyán Dorottyának elég a kis pénztárca is. Neki megtakarítás helyett hitele van. Fotó: Kuklis István
A jegybank statisztikája szerint egy magyar felnőtt átlagosan 4,1 millió forintos megtakarítással rendelkezik. A megkérdezettek zömének ugyanakkor nincs vagy minimális a megtakarítása.
Betét, kötvény, befektetési alap

26 ezer milliárd forint a magyar lakosság likvid, azaz viszonylag könnyen, gyorsan pénzzé tehető megtakarításainak összege, amelyek készpénzben, bankbetétben, kötvényben, befektetési alapokban, részvényben, életbiztosításban, nyugdíjpénztári vagyonban vannak elhelyezve. A megtakarítási formák közül a legnépszerűbb a betét (31%), utána következik a kötvény (17,4%), majd a befektetési alapok (15,6%). Tavaly 1185 milliárd forint volt az új megtakarítások összege, amelyek kétharmadát kötvényben helyezték el.
- Én nem találkoztam ezzel a négymillióval. Nem tudom, hol vagy kinél lehet, nálam biztos nincs - felelte Törőcsik Zoltán, akit arról kérdeztünk az utcán, hogy milyen megtakarítási formában tartja azt a 4,1 millió forintot, amellyel a jegybank szerint átlagosan minden magyar felnőtt rendelkezik. Az MNB tavalyi  adatok alapján készített elemzése szerint ugyanis ekkorára nőttek az egy felnőttre jutó lakossági megtakarítások - miközben csökkent az eladósodás mértéke.

- Szerintem ez fizikai képtelenség. Én, ha meggebedek, se tudok 20-30 ezer forintnál többet megspórolni havonta. Amikor vállalkozóként dolgoztam, akkor is legfeljebb évi félmilliót tudtam félretenni. Persze lehet, hogy a társadalom rossz felén élek - jegyzete meg a férfi.


- Nálunk a család minden tagjának van valamilyen tartozása. Nekem diákhitelem van. Azt sem tudom, hogyan fogom visszafizetni. Ha lenne megtakarításom, arra költeném - mondta a régésznek tanuló Oltyán Dorottya, aki megjegyezte, eddig nem is látott egyben négymillió forintot. - Az emberek inkább egyik napról a másikra élnek a környezetemben, nemhogy millióik lennének - tette hozzá a fiatal nő.
 
Szöllősy Józsefné is szeretne félretenni, csak mindig közbejön valamilyen váratlan kiadás. Fotó: Kuklis István
Szöllősy Józsefné is szeretne félretenni, csak mindig közbejön valamilyen váratlan kiadás. Fotó: Kuklis István


Szöllősy Józsefné szerint az átlagembernek legföljebb akkor lesz komolyabb megtakarítása, ha sokat örököl. - Mindig van valami kiadás, amire elmegy a megtakarításom. Szemüveg, fogászati kezelés, elromló háztartási gép - sorolta a nyugdíjas pedagógus, aki évente annyit tud csak összespórolni, hogy elutazzon a csíksomlyói búcsúra ismerőseivel.

- Tavaly többet tudtam befizetni nyugdíj- és egészségpénztárba, vannak részvényeim is, szóval nekem valóban nőttek a megtakarításaim. De van egy jelentős réteg, amelyikre ez biztosan nem igaz - mondta Makra György.
A Bankmonitor felmérése szerint ez a lakosság 70 százaléka. Ők ugyanis egy fillért sem tudnak megtakarítani.
 
Komment

Dobó Sándor:
- Nem minden magyar ember csak a felső tízezer, a többi hazugság, úgy, ahogy van. Hogy lehet ekkorát hazudni? Arcátlanság.
Lovas Zoltánné: - A szépszemű Matolcsi pihent agyából pattant ki ez a felismerés kb. egy-két hónapja! Nemcsak a szeme van káoszban, hanem a feje is!
Magyari Ferenc: Az átlagot úgy számolják, hogy én keresek százezret, a főnököm másfél milliót! Átlagosan nyolcszázezer a jövedelmünk!
Nagy Kata: Ezzel mi a céljuk? És kit akarnak hülyének nézni??? Ha egyre gazdagabbak vagyunk, miért van egyre több szegénységben elő ember?? Ugyan már... Aki közel ül a tűzhöz, az biztos gazdagabb, mint volt...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siófoki üdülőt is árul az IKV

Siófoki üdülőt is árul az IKV
Kórházat, több iskolát, de balatoni üdülőt is vehet az önkormányzattól, aki az IKV legdrágábban kínált ingatlanjai között keresgél. Amire nincs kereslet, annak harmadával is csökkenhet az ára - ha valaki kivárja. Tovább olvasom