Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Átlátszóak lesznek a trafikok?

Szeged - Több százezer forintba is kerülhetett, ha egy trafiktulajdonos úgynevezett hőszigetelt savmart üveget rakatott nemzeti dohányboltjába. A sorozatos rablások miatt előreláthatólag változtatnak a boltok arculatán.
– A cég folyamatosan egyeztet a trafikosokkal, a jogalkotóval és a koncessziók kiírójával is – mondta az RTL Híradónak Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szóvivője. Úgy fogalmazott, pozitív változásról tesznek hamarosan bejelentést, ami a dohányboltok külső arculatát érinti majd. Azt mondta, hamarosan enyhítenek a trafiktörvényen, de a módosítás részleteiről később tájékoztatnak. Mivel a nyilatkozatot azután tette, hogy a fővárosban teljesen zavartalanul, fényes nappal, késsel raboltak ki egy trafikot, arra lehet következtetni, hogy az átláthatatlan üvegeket szüntetné meg a cég.

Felhívás nyugalmas rablásra. Egyelőre se kifelé, se befelé nem látni az opálos ajtótól. Fotó: Karnok Csaba
Felhívás nyugalmas rablásra. Egyelőre se kifelé, se befelé nem látni az opálos ajtótól. Fotó: Karnok Csaba

– Az egyik szemem sír, a másik nevet – mondta egy neve elhallgatását kérő szegedi trafikos, aki hallott már az új ötletről. Örül, mert így alkalmazottai és a bevétel nagyobb biztonságban lesznek, de szomorú, mert a speciális üvegek több százezer forintjába kerültek. Arról nem tudott beszámolni, hogy kötelező lesz-e a változtatás.

 Heti kettő

A belülről is, kívülről is átláthatatlan kirakatok mögött kevesebbet kockáztat a rabló, rendőrségi adatok szerint eddig országosan 51 rablás történt a júliusi nyitások óta, és 23 rablót kaptak el. A megyében utoljára vasárnap, Csongrádon fosztottak ki dohányboltot. A rendőrség 200 ezer forint díjat tűzött ki a nyomravezetőnek.

– Ezek speciális, úgynevezett savmart üvegek, ezért opálszínűek – magyarázta egy szintén a neve mellőzését kérő szegedi üveges. Elmondta, ha még hőszigeteltek is, akkor négyzetmétere mintegy 24 ezer forintba kerül. Egy ajtó ára így 40 ezer forintra is rúghatott annak idején, ebben nincs benne sem a munka-, sem a kiszállási díj. Sok helyen azonban sima üveget használnak a trafikosok, amire egy speciális fóliát tettek.

– Ha valóban átlátszóvá kell tenni a kirakatot, akkor csak le kell szedni a fóliát. Őszintén szólva annak idején több helyen javasoltam ezt. Így jóval olcsóbb volt – mondta az üveges.

Egy dohánybolti eladó elárulta, boldog lenne, ha átlátszó üvegek mögött dolgozhatna. Növekedne a biztonságérzete, és nem lenne olyan nyomasztó a munka, mert most nem lát semmit a külvilágból. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köddé vált a szemeteskonténer

Egyik napról a másikra eltűnt a József Attila sugárút 115. előtti szelektív hulladékgyűjtő – panaszolta az egyik lakó lapunknak. Tovább olvasom