Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Átmeneti csoport: a szabadság kapuja

Szeged - Nevelőjük szerint turistacsoportnak tűnnek azok az elítéltek, akiket a Csillag börtön átmeneti csoportjából szoktatnak vissza a mindennapi életbe a börtön dolgozói. Legutóbb a Tescóban ismerkedtek meg a kimenőn lévő fogvatartottak az önkiszolgáló pénztárak működésével.
A szegedi Csillag börtön megközelítőleg 1600 elítéltje közül mindössze 56 – köztük több életfogytiglanra ítélt – fogvatartott tagja az átmeneti csoportnak, amelyben az ember a leginkább érezheti meg a szabadság illatát.

– Olyan elítélt kerülhet ebbe a közegbe, akire jogerősen legalább 5 év fegyház- vagy börtönbüntetést szabtak ki, és büntetéséből már csak 2 év van hátra. De ezt a kiváltságot csak a legjobb magatartású fogvatartottak élvezhetik: a 2 év önmagában még nem indok az átmeneti csoportba helyezésre – mondta Volford Róbert osztályvezető BV őrnagy. Az átmeneti csoportból van lehetőség arra, hogy a fogvatartott kiszabott büntetésének letöltése előtt néhány órára újra szabad ember lehessen. – Gondosan mérlegeljük, hogy erre ki a legjogosultabb. Először csoportos kimenőn vehetnek részt az elítéltek nevelők kíséretében. Ezután jöhet szóba egy 4 órás kimenő nevelői felügyelet nélkül Szeged belterületére, amit egy hosszabb kimenő, végül egy 24-től 48 óráig tartó eltávozás követhet. Ekkor az elítélt már a családjához is hazalátogathat – magyarázta Volford Róbert.

A 43 éves Pált 14 év börtönre ítélték. Október végén került a Csillag börtön átmeneti csoportjába, kimenőre egyelőre nem mehetett. – Amikor bekerültem a rácsok mögé, még utalványon kaptuk a fizetésünket. Tescóban már voltam életemben, de a 90-es évek végén még nem volt ilyen sok bevásárlóközpont. Várom már az első kimenőt, a bankkártyás fizetés érdekes lehet. A legjobban mégis a családom hiányzik – mondta a férfi. Az átmeneti csoportról csupa jókat mondott. – Össze sem lehet hasonlítani a börtön más részlegeivel: itt sokkal szabadabbak vagyunk, lehet sütni-főzni. A sült krumpli készítése például az én feladatom – mondta.

Benkó Ildikó nevelő többször kísérte el az átmeneti csoportban élő elítélteket a külvilágba. – A Tescóban például az önkiszolgáló pénztárakkal ismertettük meg a fogvatartottakat. Mindenki civilben van, így elveszünk az emberek között: úgy nézünk ki, mint egy turistacsoport. Jártunk már buszpályaudvaron is, ahol megmutattuk a jegyvásárlást, az érvényesítést és a mostani újságos pavilonok kinézetét – mondta az őrnagy. A fogvatartottaknak hatalmas élmény az olykor 20-30 év rabság utáni szabadság. – A formaruhák egyhangúsága után színeket látnak, illatokat éreznek, olyan ételeket ehetnek, amelyeket már évek óta nem kóstoltak. Az egyik fogvatartott egy kimenő után még sokáig emlegette, hogy milyen jó érzés volt újra csészéből inni a kávét – sorolt fel néhány, az elítéltek számára emlékezetes pillanatot Benkó Ildikó. A felügyelet nélküli kimenő alatt az elítélt maga rendelkezhet szabadidejéről. – Az egyik fogvatartott a börtönbe visszatérve egy belépőt lobogtatott: a Munkácsy-kiállítást nézte meg a Móra Ferenc Múzeumban – mesélte a nevelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormánymegbízott fűtött termet nyittatott

Az aulában éjszakára lezárják a fűtést. B. Nagy László leszögezte, hogy lokálpatriótaként elkötelezett az egyetem sorsa iránt. Tovább olvasom