Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Átmeneti hiány a gyógyszerpiacon

Szeged - Gyógyszerhiánytól, ellátási zavaroktól tart a szakma a hónap második felében. Októbertől ugyanis több száz orvosság ára csökken, és ezekből nem akarnak készlet hagyni a patikusok, mert félnek a veszteségtől.
A betegeknek jó, hogy árversenyre kényszerítette a gyógyszergyártókat az egészségbiztosító. Legközelebb október 1-jétől csökken több száz orvosság ára. Ám a fordulóponthoz közeledve gyógyszerellátási zavarok alakulhatnak ki – figyelmeztetnek a patikusok.

– A nagykereskedők sem készleteznek, így aztán valóban előfordulhat, hogy a következő napokban a változó árú gyógyszerek közül nem mindent kapnak meg a patikák – jellemzi a beszerzési láncot Eszes Edit. A szentesi gyógyszerész magyarázatként hozzáfűzi: egy-egy árváltozás veszteséget hoz a patikáknak és a gyógyszer-nagykereskedőknek. Ha ugyanis egy készítményt még az árváltozás, azaz október elseje előtt szereznek be, de csak azt követően tudják eladni, és közben csökken annak ára, akkor a veszteség a patikáknál, illetve a nagykereskedőknél realizálódik. A veszteség nagysága a patika készleteitől és forgalmától függ, vagyis néhány százezertől akár az egymillió forintig terjedhet.

Az árcsökkentés előtt előfordul, hogy bizonyos gyógyszerekhez nem jut hozzá azonnal a beteg. Fotó: Frank Yvette
Az árcsökkentés előtt előfordul, hogy bizonyos gyógyszerekhez nem jut hozzá azonnal a beteg.
Fotó: Frank Yvette

Tartósan körülbelül 15–30 készítmény most is hiányzik a patikák polcairól, mert például a gyártó nem szállít, ugyanis a gyógyszert ki kívánja vonni a piacról. Amúgy legfeljebb fél napot kell várnia egy-egy betegnek arra a pirulára, ami elfogyott kedvenc patikájában, ugyanis naponta többször is érkezik gyógyszerszállítmány. Az október 1-jei árváltozás előtti napokban azonban előfordulhat, hogy bizonyos medicinákat csak több gyógyszertár felkeresésével sikerül beszereznie a paciensnek.

– Így is túl nagy a raktárkészletem, nem tartalékolhatok túl sokat egy-egy készítményből – mondja Törökné dr. Kormányos Irén. A szegedi Boldogasszony sugárúti kis gyógyszertár vezetője fájlalja, hogy a folyamatosan változó árak és a sokféle generikum megjelenése közepette egyre kisebb árréssel dolgozhatnak. Ez veszélyezteti a kicsi patikák létét. Holott a paciens számára előnyös, hogy a lakóhelye közelében lévő patikában a gyógyszerésszel személyesebb kapcsolatot alakíthat ki – a gyógyulás reményében.

Olvasóink írták

 • 5. Kisg 2011. szeptember 28. 16:27
  „Pöttyi, sajnos nem a jó minőségű gyógyszereknek megy le az ára. Nézd meg a Zoloftot, a Stilnoxot, máig csak a hitvány generikumaik vannak támogatva, ezeket teljes áron kell megvenni. Mivel azonban egyre kevesebb ember tudja kifizetni, félő, hogy kivonják ezeket is, és marad a sz@r. Többször próbáltak átállítani másra, olcsóbbra, más betegség miatt is, ugye az ember próbál spórolni - ez 14 féle gyógyszernél és 53 ezer Ft havi rokkantságinál már igencsak szerepet játszik -, de mikor a helyettes medicinától betegebb vagy, mint nélküle, viszont ha nem szeded, szantosz, akkor a beteg gyorsan befejezi a kísérletezést, és szedi amit kell, még ha mellette ételre nem jut is. A patikaláncok mellett jól megéltek a kis patikák, megvolt a maguk forgalma, törzsvásárlói, akiknek a maroknyi cukorka vagy filléres vacak helyett a mindig kedves tanácsadás, a hozzáértés, az emberi hang többet ért, de most ezek egyszerűen meghalnak. Félő, hogy ha így halad a gyógyszerkérdés megoldása, utána mi, betegek is... Mert mit csináljon, aki nem bírja a generikumokat, de krónikus problémái miatt bizonyos szereket kénytelen szedni?”
 • 4. Pöttyi 2011. szeptember 14. 19:32
  „De ha drágulnának a gyógyszerek akkor is a lánc patikákat hibáztatnák?

  Legalább valaminek megy le az ára is a mai világban még ha pillanatnyi az egész!”
 • 3. Belváros 2011. szeptember 14. 16:50
  „SAJNOS A SAS ÉS HÁLÓZATA TETTE ÉS TESZI TÖNKRE A KISDPATIKÁKAT MERT SEMMIT NEM ÉRŐ VACAKSÁGOKKAL ELVONJA AZ ÖSSZES BETEGET.
  NEKIK CSAK EGY CÉLJUK VAN A PROFITÉHSÉG EZT MINDEN ÚTON ÉS MÓDON GÁTLÁSTALANUL KIELÉGÍTIK!!!!

  A LÁNCOKAT ÉS AZ ILYEN PATIKÁKAT KELLENE ALAPOSAN MEGRENDSZABÁLYOZNI A KORMÁNYNAK!

  EZEKNÉL A LÁNCOKNÁL A BETEG MINT EMBER NEM SZÁMÍT - MERT FŐ A PROFIT!!!”
 • 2. KamuNeni 2011. szeptember 14. 09:42
  „MO-n nemcsak a patika de egyetlen bolt nem tudja megengedni hogy keszletet tartson es csak alljon olyan aruba a penze ami esetleg nem kel el 2-3 hetig. Nyista Love az orszagban.”
 • 1. Kisg 2011. szeptember 14. 07:52
  „A sok áldozat közül egyet emelnék ki, amely engem is érint. A József Attila sgt.-i Főnix gyógyszertár is bezárni készül, ami nagyon sok környékbeli betegnek lesz rossz. Hiába van több gyógyszertár is a közelben, a közel 15 év alatt, mióta oda járok, olyan kapcsolat alakult ki a gyógyszertár vezetője és munkatársai között, hogy tudom, bármikor bármiben szívből segítenek. Nagy előny, hogy ismerik a betegségeimet, a szedett gyógyszereimet, így ha bármilyen, nem vényköteles készítményt akarok vásárolni, az üzleti szellemet félretéve szakemberként és emberként segítenek akkor is, ha az végül azt eredményezi, hogy a készítményt nem veszem meg. Egy kicsit lélekgyógyító hely is: a patika munkatársai kedvességükkel, emberségükkel példát mutathatnának. Igaz, nincs cukorka, de szerintem a szakértelem, sokéves tapasztalat, emberség sokkal többet ér!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TDK-legek az egyetemen

Konferencián ismertetik eredményeiket a szegedi tudományos diákkörösök legjobbjai. Tovább olvasom