Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Átmeneti kutatóhely lett a volt közkórház

Szeged - 3 egyetemi épület renoválása idején is a volt I. számú kórház épületében találnak ideiglenes otthonra a szegedi universitas kutatói, oktatói és időnként hallgatói is. A vegyészek és fizikusok távoztával jönnek a biológusok, aztán a matematikusok.
Átmeneti szálláshelye lesz a természettudósok egy részének, ideiglenes otthona a laboratóriumoknak a szegedi egykori I-es kórház. A Kossuth Lajos sugárúti volt kórházépületbe tavaly júliusban költözött át a SZTE Természettudományi és Informatikai Karának 4 tanszéke: azok a kémikusok és fizikusok, akiknek a Dóm téri munkahelyét akkor kezdték renoválni. Azóta a Dóm téri munkaszobák és laborok újjászülettek, így az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai, Szerves Kémiai, Optikai és Kvantumelektronikai, valamint Kísérleti Fizikai Tanszéke karácsonyig visszafoglalja korábbi területeit.

Lesz folytatás?

A 2013-ban lezáruló uniós pályázati időszakban rendelkezésre álló lehetőségekből több egyetemi épület újjászületett, de jó néhány kimaradt. Az SZTE TTIK dékánhelyettese reméli, az új periódusban találnak pénzforrást például az úgynevezett Béke és az Irinyi épület renoválására is. Hasonlóképpen indokolt lenne, ha felújítanák a Dóm téri egyetemi épületnek az orvostudományi kar által használt szárnyát is.

– Nem marad üres a volt kórházépület: az új évben, január közepétől elkezdjük az újszegedi Közép fasor és Fő fasor sarkán álló régi, panelos biológiai épület felújítását. Onnan a Kossuth Lajos sugárútra telepítjük át a biológusokat, hogy 2012 tavaszától átadhassuk renoválásra az elöregedett biológiai épületet – jelentette ki Varga Csaba. Az SZTE TTIK dékánhelyettese elárulta: a KEOP-pályázaton nyert közel 300 millió forint támogatást kiegészítik, így megújulhat a biológiai épület energetikai rendszere, fűtése és szigetelése. Jelentősen csökken a régi panelos épület és a 2007 júniusában elkészült, H betűre emlékeztető új szárny komfortfokozata közti különbség. A renoválás várhatóan 2012 nyarára készül el.

A hírneves szegedi matematikai iskola bázishelye, a szegedi Aradi vértanúk terén álló Bolyai épület is újjászületik: a kiviteli tervek várhatóan 2012 januárjában készülnek el, a február a közbeszerzésé. A pályázaton elnyert közel 1 milliárd forintot az SZTE jelentős összeggel fogja kiegészíteni. Az állapotfelmérés még tart, de az bizonyos, hogy a műemlék épület új ruhát kap, illetve gépészeti és elektronikus rendszerét ki kell cserélni. A matematikusok helyüket 2012 nyarán adják át építőknek, s hurcolkodnak a Kossuth Lajos sugárúti egykori kórházba. Az SZTE Bolyai épületének a renoválása várhatóan 2013 végére fejeződik be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékosztás: a szenteste a főnyereményekről szól! Nyert?

Karácsonyi ajándékosztásunk zárásaként ma a három fődíj talált gazdára. Tovább olvasom