Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Átmeneti szállás a kisteleki gyepmesteri telep

Kistelek - Alig több mint egy hónapja fogják be a kóbor kutyákat Kisteleken, máris érezhető, hogy kevesebb a csatangoló állat. A hely azonban kevés: ha a hat kennel betelik, nem tud dolgozni a gyepmester.
Bár csupán hat kennel áll rendelkezésre, az egy hónapja nyílt kisteleki gyepmesteri telepnek köszönhetően így is jóval kevesebb az utcán kóborló kutya. Úgy tűnik, már az intézmény létrehozása is visszatartó erővel bír: a gazdák jobban odafigyelnek házőrzőikre.

– A gazdátlan állatok mellett sok volt a kijáró kutya is: csatangoltak az utcákon, estére pedig hazamentek – mondta el Kiszner István, a gyepmesteri telep vezetője.

Kiszner István és a kis szabadulóművész. Szóba sem kerül az elaltatás, minden kutyának gazdát keresnek. Fotó: Karnok Csaba
Kiszner István és a kis szabadulóművész. Szóba sem kerül az elaltatás, minden kutyának gazdát keresnek.
Fotó: Karnok Csaba

Szabadulóművész

Egy menhelylakó nehezíti a kisteleki gyepmester dolgát, egy szeleburdi jack russel kölyök még a 2,2 méter magas kerítésen is átmászik. A szabadulóművészt időről időre vissza kell paterolni kenneljébe. Az állat örökbe fogadható – egy gondoskodó családból valószínűleg nem szeretne mindenáron szabadulni.

– Amióta elkezdtem begyűjteni ezeket, jó részük eltűnt. Pedig egyelőre semmiféle büntetés vagy költség nem terheli azokat, akiknek a kutyája a gyepmesteri telepre kerül. Ha az állatban van chip, leolvasás után már tudják is, hol kell keresni a gazdát. A legnagyobb közösségi oldalra is azonnal felkerül a befogott kutyák képe, így is többen találták már meg kedvencüket. Azokat az ebeket pedig, amelyekért nem jelentkezik senki, örökbe lehet fogadni. Csupán a chipezés és az oltás költségét kell fizetni, amely jelenleg hétezer forint.

– Május közepe óta 16 kutyát fogtam be. Eddig ötnek találtunk új gazdát, volt külföldi örökbefogadó is – mesélte a gyepmester. – Az szóba sem került, hogy a befogott állatokat elaltatjuk: tartjuk őket, amíg valaki elviszi. A költségeket az önkormányzat állja.

Kérdés persze, hogy mi lesz, ha a hat férőhely betelik. – Mivel több kutya csak akkor lehet egy kennelben, ha családról van szó, viszonylag szűkösek a lehetőségek. Ha telt ház van, sem bejelentés, sem saját észlelés alapján nem tudok intézkedni. Éppen ezért folyamatosan keressük a kapcsolatokat azokkal, akik segíteni tudnak az állatok elhelyezésében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a bekötőút Szent Jánoson

Az utolsó simításokat végzik a Mórahalomhoz tartozó Szent János térségben, a területet a várossal összekötő úton. Tovább olvasom