Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Átnyúlik a határon a közös zöldség-gyümölcs termékpiac

Kistelek, Maroslele és a romániai Zsombolya önkormányzata is részt vesz egy olyan összefogásban, amelynek a végeredménye az lesz, hogy egészséges élelmiszert ehetünk olcsón, és helyi ízeket kóstolhatunk. Maroslelén például tökmagolaj üzem épült.

Másfél évvel ezelőtt, 2010 decemberében 1,2 millió eurós uniós támogatással régiós program kezdődött el, amelynek célja egy határon átnyúló közös zöldség-gyümölcs termékpiac létrehozása volt. kEDDEN Kisteleken, a volt Rákóczi általános iskola egyik szárnyából kialakított térségi inkubátorházban arról rendeztek konferenciát a projekt résztvevői, milyen eredményeket értek el eddig.

Az előzmények közé tartozik, hogy Csongrád és Temes megye termelői az EU-s csatlakozás óta küszködnek a termékeik piacra juttatásával, ráadásul olyan helyzetben, amikor a térség tészei sorra tönkrementek. Márpedig integrációra és munkahelyekre szükség van, csak másképp. A Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft., a Temes Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara, a mórahalmi Haréna Nonprofit Kft., Kistelek, Maroslele, valamint Zsombolya önkormányzata arra vállalkozott, hogy saját maga próbál javítani a helyzetén. A projektpartnerek a zöldség-gyümölcs ágazat helyi termelőinek kívánnak pluszban olyan nonprofit szolgáltatásokat is nyújtani, amellyel versenyképesebbé válhatnak.

Termésszemle. Fotó: Schmidt Andrea
Termésszemle.
Fotó: Schmidt Andrea

Nonprofit termékek, Zöld Kincs védjegy

A projektben nonprofit termékekről beszélnek: ez azt jelenti, hogy az árut önköltségi áron adják át a helyi konyháknak. Kaba Gábor, Zsombolya polgármestere kiszámolta, 125 ágyas kórházukat, 92 fős öregotthonukat és 16 fős fogyatékosotthonukat tudják ellátni a helyben termelt zöldséggel. Magyar és román oldalon egyaránt a Zöld Kincs védjegyet ragasztják rá a termékekre.

 
Mi történt az elmúlt másfél évben? Mórahalmon, a Haréna Nonprofit Kft.-nél hidegházas hajtatásos termelést bemutató hűtőházas telep, vagyis mintagazdaság készült el, ahová majd tanulni járnak a gazdák. Maroslelén tökmagolajat gyártó üzem épült, a terméket formatervezett üvegekben, fokhagymagerezdekkel árulják majd. Martonosi György polgármester elmondta: az üzemnek most zajlik a műszaki átadása, 3 főt foglalkoztat, a magot pedig 27 hektárnyi államtól kapott földön termesztik 30 közmunkással. Zsombolyán melegházas hajtatásos termelést bemutató, termálvízzel fűtött, számítógéppel vezérelt telepet és innovációs központot adtak át. A fóliában salátát és krumplit termesztenek.

Kisteleken pedig megépült a volt iskolából az a tanácsadói és oktatási központ, amely az úgynevezett nonprofit termékek, valamint a termelők inkubátorházaként is működhet. Nagy Sándor polgármester örül annak, hogy megőrizték „iskolának" az épületet. Elmagyarázta, hogy a terület az ipari park széle, hamarosan mások is idetelepülnek, például egy vajdasági befektető fűszernövényolaj előállítását tervezi Kisteleken.

Kormányos Sándor, az Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. projektasszisztense hozzátette: a projektben 17 új munkahely létrehozását vállalták, ez meg is történt. A szántóföldeken dolgozókkal, a csatlakozó termelőkkel együtt több száz családnak nyújtanak majd biztos megélhetést.

Olvasóink írták

 • 6. Tivadar 2012. május 16. 21:21
  „Ha jol latom Kapas Pista cipekedika lada paprikaval.”
 • 5. baba60 2012. május 16. 19:26
  „Nem féltek, hogy úgy fogtok járni mint a mórahalmiak?”
 • 4. SP 2012. május 16. 12:37
  „Nem a cipekedéstől
  torzult a zöldséges EMBER arca.

  Fotó:
  Schmidt Andrea tette.”
 • 3. gedeon 2012. május 16. 12:24
  „Mikor lesz munkalehetőség Kisteleken?”
 • 2. vmagdi 2012. május 16. 11:52
  „Csongrad megye is Toscana, csak egy kicsit külterület.”
 • 1. lj510126 2012. május 16. 09:23
  „Zsombolya nem Romániában van, hanem a Bánátban!

  Nekünk magyaroknak ez egy olyan fontos elvi kérdés, amelyből soha sem engedhetünk, egy centit sem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letették az új klinikai tömb alapkövét

Az új szárnyakkal kialakuló klinikai tömb 12,3 milliárd forintba kerül. A város vezetése nem volt ott, pedig ez az elmúlt 30 év legjelentősebb szegedi egészségügyi beruházása. Tovább olvasom