Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Átok a sertéstelep Tápén

Szeged - Egyik kérvényt a másik után írják alá a tápai kiskertek tulajdonosai, de a szegedi városháza elutasítja őket. A 90 telektulajdonos belterületi besorolást kér, mert építkezni szeretne.
Tápén nincsenek távolságok. Bencfahát sem a világ vége, sőt a Rév utca, valamint a Búcsú tér közelsége miatt akár frekventált területnek is lehetne nevezni a ma még kiskertes övezetet. Körben lakóházak találhatók, nem csoda, ha a kertek tulajdonosainak lelki szemei előtt is hasonlóan takaros porták sorakoznak.

A 90 tulajdonos építkezni szeretne. Nem járnának rosszul, ha a város belterületté, lakózónává nyilvánítaná, hiszen a 90-es évek elején kárpótlásból megszerzett volt téeszföldek felértékelődnének. A tulajdonosok akár a szerencse fiainak is mondhatnák magukat, mert az akkori kimérés jól sikerült: szabályos, darabonként 1000 négyzetméteres portákat alakítottak ki, még utcakezdemények is vannak a Bencfahát „városrészben". Mindent vállalnának: a kellő szélességű közterületek kialakításához lemondanának a telkek meghatározott darabjairól, a közművesítés költségét pedig kifizetnék. Kiszámolták már, kiskertenként mindössze 500 ezer forintba kerülne.

Juhász Gyula fideszes képviselő és Mahmoud Usama. Fotó: Karnok Csaba
Juhász Gyula fideszes képviselő és Mahmoud Usama.
Fotó: Karnok Csaba

Juhász Gyula önkormányzati képviselő és Mahmoud Usama, a „kilencvenek" képviselője azonban hiába üti a vasat. Hiába érvelnek azzal, hogy a tápaiak részéről nagy a nyomás, mert kevés a jó telek a városrészben, Szeged más területein pedig csak méregdrágán juthatnának házhelyhez. Nem kapják meg az átminősítést, legutoljára 2008-ban utasították el őket.

Szerintük nem állja meg a helyét a főépítészi iroda egyik érve, hogy a Rév utca másik oldalán lévő sertésteleptől mindössze 200-300 méterre fekszik Bencfahát, és az 1000 méteres védőtávolságot tartani kellene. Azt mondják: ilyen alapon egyharmad Tápét ki lehetne telepíteni, hiszen még a templom is ezen az 1 kilométeren belül található.

Az építési törvény sem engedi

Mi is feltettük a kérdést Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek, miért akadályozza a sertéstelep az építkezést. A városvezető elmondta: már meglévő építményekre – így a régi házakra és a templomra – nem vonatkozik az előírt védőtávolság, újak építésére viszont nem adhatnak ki engedélyt. Ugyanakkor az építési törvény arra is kötelezi az önkormányzatokat, hogy amíg van a városban más kijelölt építési terület, és az nem telt meg, újat nem nyithatnak. A kijelölt építési terület: a Nagy-Szilléri-domb, valamint Béketelep és Újszeged meghatározott részei.

Olvasóink írták

 • 19. no1 2009. március 27. 17:22
  „Hogy érzik most magukat a becsületes teleptulajdonosok, akik több száz milliót fordítottak a korszerűsítésre, és hol van itt tisztességes verseny, ha a becsületes hátrányba szorul, mert a vetélytárs inkább gyarapítja a több száz milliót . Ez idő alatt tönkre is teheti a szabályt betartó versenytársát.”
 • 18. no1 2009. március 27. 17:13
  „Senki nem akarja bezáratni a sertéstelepet. A sertéstelep szabálymódosítással szabálytalankodik! Az 1000 méter védőtávolság azért van mert a trágyalevet nyílt medencébe gyűjtik és ettől keletkezik a bűz meg a talajszennyeződés, de ha EU-s szabványos tárolóban gyűjtik akkor megszűnik a bűz, a talajszennyeződés meg az 1000 méteres szabály is.”
 • 17. SP 2009. március 27. 11:04
  „15. hozzászólás kakoszeged 2009.03.27. 10:17
  Bocsánat,
  akkor rég itt az ideje is, hogy a várostól arrább tegyék a trágyalételepet.
  Tápén kívül Szeged is tüdőzi a disznóvégterméket. Ami kimegy a disznóból, az bejön az ablakon.”
 • 16. IVY 2009. március 27. 10:26
  „És ott is marad.
  Még jó ideig!”
 • 15. kakoszeged 2009. március 27. 10:17
  „Bocsánat, de a telep volt ott hamarabb!”
 • 14. Mil 2009. március 27. 09:27
  „De honnan van erre pénzük az embereknek? Nincs itt semmiféle válság. Nyomor meg végképp..”
 • 13. babocska 2009. március 27. 08:17
  „Miért nem lehetne ott épitkezni,ha ott van lehetősége.Mit akar Ujszegeddel? Messze kiesik a várostól a telkek pedig súlyos milliókba kerülnek.Máshol is megengedték bejelentkezni az embereket ,szaporodnak is a kisházak.Sajnos sok embernek többre nem tellik,mert nincs miből.Ha mindenki kapaszkodna a jó képviselői álláshoz/a fizetéséhez/ akkor talán jutna ujszegedi telek vásárlásra is.Máshol is ez van,Gyálát sem engedi a város felé terjeszteni,mert ott is lenne sok embernek épitkezési kedve.Pláne annak akinek meg van a hozzávaló teerülete is.Itt csak az Ő érdekük számit,a többié smafu!”
 • 12. libero 2009. március 27. 06:35
  „Odaakarnak költözni a sertéstelep mellé, aztán meg be akarják záratni.Még ilyen embereket!”
 • 11. nagyi1 2009. március 26. 22:55
  „Miért fáj nekik,ha az ember próbál boldogulni abból,amije van?Pláne,ha minden lehetőség adott!
  Ha már sikerült a kedves vezetőnknek elszegényíteni minket, és lehetetlen legyen megvenni a drága telkeket, akkor engedjék,hogy az olcsó telkünkre építhessünk.”
 • 10. no1 2009. március 26. 22:49
  „Gaborszabo

  Az EU szabályok csak a szegény népnél érvényesülnek, de a levegő és földszennyezők kaphatnak ultimátumot, a szabály módosítás, ami kedvez nekik pillanat alatt elkészül.”
 • 9. nagyi1 2009. március 26. 22:21
  „A legrosszabb hozzáállás az, ha megdöglött a tehenem,akkor dögöljön meg a szomszédé is.Ebben az országban vagy erkölcstelennek kell lenni és gazdagodsz vagy éhen halsz becsülettel.Ők a 3.utat választották:gazdálkodni abból,ami van.Ha a régi olcsón vett aranyat most eladom jó pénzen, akkor már ingyen élőnek számítok???”
 • 8. Gaborszabo 2009. március 26. 22:19
  „No1

  Annyi az egésznek a titka, hogy az építési engedélyeket még az uniós hajcihő előtt adták ki. ( Mi a Reginában lakunk).
  Egyébként tényleg agyament dolog a jelenlegi állapot, és én drukkolok telektulajdonosoknak. Márcsak azét is, mert egy fontos momentumról nem esett szó ... nevezetesen, hogy a Nagyszillérin, és Újszegeden a telkek tizenmillióba kerülnek.”
 • 7. no1 2009. március 26. 21:56
  „A városfejlesztési alpolgármester: amíg van a városban más kijelölt építési terület, és az nem telt meg, újat nem nyithatnak és a sertéstelep is akadály. Akkor az új házak,amelyek pár évvel ezelőtt a Regina és a Csatár utcában épültek MIÉRT MENTESÜLTEK A SZABÁLYOK ALÓL?”
 • 6. SP 2009. március 26. 21:56
  „4. hozzászólás szunyi 2009.03.26. 21:31 """""""A trágyaszag meg jön, de 1-2 perc és nem érzed, mert az orrod hozzászokik (pont olyan mint a nagydolg a Wc-en, mellbecsap de aztan hozzászoksz)""""""""""

  Talán így gondolta az is, aki engedélyezte a disznóbulit a környezetünkben.

  Én szívesebben lélegezném be a tiszta levegőt, és azt szeretném, ha orgona illat, akác illat, hársfa illat csapna mellbe, alpesi levegő helyett.
  Milyen jó reklám is lehetne pl:
  Szeged új büszkesége A TISZA PALOTA, szeged főutcáján disznó trágya bűzös levegőben úszik. Igazi palotai buké.
  Turista csalogató az új Napfényfürdőbe. Gondtalan napozás, vakációzás családostul trágyaszagban.
  vagy: Megugrott a vendégéjszakák száma, a külföldi vendégek( nem a döglegyek) kizárólag a trágyaszagra jönnek.”
 • 5. no1 2009. március 26. 21:33
  „AZ 1000 MÉTER VÉDŐTÁVOLSÁG CSUPA ILLÚZIÓ, ÉS TÉRKÉPEN SEM MŰKÖDIK, MERT A TEMPLOMIG TART, PEDIG A BŰZ MAJDNEM A BELVÁROSIG ÉREZHETŐ, MIVEL A FÖLD TELÍTŐDÖTT ÉS A NEDVSZÍVÓ KÉPESSÉGE DRASZTIKUSAN CSÖKKENT.
  Kit védenek az 1000 méteres védősávval, mert ha a lakosságot védenék, nem így állnának a dologhoz!
  Amióta beléptünk az unióba, érvénybe léptek a lakosságot és a környezetet védő EU-s szabályok!
  Ezeket a mindenkori hatalomnak kellene betartatni.
  Az előírásokkal az érintettek is tisztában voltak már 9 évvel ezelőtt is. Mégis az olcsóbb megoldást, a mutyizást választották.
  A trágya(lé) az idők folyamán csak szaporodott és mára már elérte a kritikus mennyiséget.
  A talaj már telítődött.
  Ellenőrzi valaki a környéken a talajvíz minőségét?
  Szeged ivóvízellátása fúrt kutakból történik.
  Ha Csongrád megyében 23 telepnek sikerült fejleszteni magát, 12 telepnek miért nem sikerült, és a 4 szegedi miért van a 12 között?”
 • 4. szunyi 2009. március 26. 21:31
  „Miért maradjon kiskertes rész?
  Ahogy a google mapsen elnéztem + arra fele szoktam sétálni a kiskerteknél elég sok rendes ház van már ott.
  Ha beszállnak a beruházásba szerintem nincs itt gond.
  Ami gondot okozhat, hogy elvileg van egy szabály a tömegközlekedésre, hogy a városhatáron belül 500 méter lehet a max. távolsága a buszmegállónak, ami a városnak + pénz + a közvilágítás fenntartása + az utak megcsinálása.
  Amugy érdekesség, hogy a Gábor Áron utca folytatása már földút, de felsőbrendű és a róla leágazó utakon kint vannak a 30 táblák (ezt is valakinek biznic volt).
  A trágyaszag meg jön, de 1-2 perc és nem érzed, mert az orrod hozzászokik (pont olyan mint a nagydolg a Wc-en, mellbecsap de aztan hozzászoksz)”
 • 3. antikos 2009. március 26. 20:23
  „Kérjétek Újhelyi segítségét, biztos megnyílik minden kapu. Lásd Újszeged, Béketelep. Miért épen nem Tápén sikerülne?”
 • 2. SP 2009. március 26. 20:04
  „Átok Szegednek is az a bűz,
  ami a nyári kánikulában esténként a város felé terjeng.
  A nyári naptól átizzott fuldokló panelben a bűz miatt nem lehet ablakot nyitni esténként.
  Végtelen butaság, hogy a nyílt árkos trágyaszikkasztó bűzét a lakott területre engedik.
  Sokkal távolabb lenne a helye a városunktól.”
 • 1. csonakos 2009. március 26. 20:01
  „Ügyes! Juhász Gyula az ügyeskedőket segíti! " Fillérekért" megvették a telkeket és most ezzel az átminősítéssel mindjárt milliókat lehetne nyerni! Ügyes! De ezt azért nem vesszük be. Akik ott vásároltak tudták hová mennek ki. Most, meg ügyeskednének. maradjon csak az kiskertes rész továbbra is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három év után ismét látható a Honfoglalás Szegeden

Szeged - Csaknem három év után ismét látható Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye a Csongrád… Tovább olvasom