Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Átrajzolják Szeged közlekedési térképét 2010-re (1.)

Szeged - Három év múlva álom lesz közlekedni Szegeden, legalábbis az álmok szerint. Addigra elkészül az M43-as várost elkerülő szakasza, nem dübörögnek többé kamionok a nagykörúton. Új villamosvonal, modern tuják, trolik, régiós buszport, még több bicikliút és két új parkolóház szerepel a tervekben.
Sorozatunkban arról írunk – elsőként a villamosprojektet bemutatva –, amiről az emberek beszélnek: hogyan válik Szeged élhető várossá.

Három év múlva már a Rókusi körúton is villamosra szállhatunk, mégpedig a 2-esre, és addigra újul meg az 1-es, a 3-as és a 4-es mai pályája. Megnyúlik a 8-as troli útvonala, lesz 10-es trolink, kilenc új villamosunk és tíz új trolibuszunk. Lámpás körforgalommá alakul át a Kossuth Lajos sugárúti, mai állapotában kritikán aluli csomópont – ez tömören a 2010-ig megvalósuló úgynevezett nagy szegedi villamosprojekt.

25 milliárdos beruházás

A szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztésére 25 milliárd forintot fordíthat Szeged, 85 százalékot uniós forrásból, 15-öt az államtól kap. Az építkezés jövőre kezdődik el az Anna-kúti csomópont rekonstrukciójával, felújítják az 1-est, az Indóház téren állomást létesítenek. A villamosprojektet 2010-ig (legkésőbb 2011-ig) be kell fejezni.

Dózsa Gábor, az SZKT ügyvezető igazgatója mutatta meg a térképen, merre jár majd az új 2-es villamos: a Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút sarki, szintén két-három éven belül megépülő jelzőlámpás körforgalom és a Csongrádi sugárút között közlekedik majd. A füves vágányt a Tescóig az út közepén, majd onnan a külső sávban építik meg, a villamos fordulója a „kiserdőnél" lesz.

Az 1-es villamos pályáját felújítják, a 3-as és a 4-es Glattfelder téri, valamint az innen az Anna-kútig tartó szakaszát is átépítik. A 3-as a Dugonics tértől a nagykörútig egy – szintén füves – vágányon halad majd, mivel keskeny a Kálvária sugárút. Egy vágányon, de nem füves pályán megy tovább a Veresács utcáig, majd innen a II. kórházig két vágányt alakítanak ki számára. A 3-as villamos a vadasparknál, valamint a Fonógyári útnál deltafordulóban kanyarodik vissza.

Az SZKT flottája kilenc alacsonypadlós villamossal bővül. Új trolivonalakat építenek ki, és tíz új trolibuszt is vásárolnak két éven belül. A 8-as troli, amely jelenleg még visszafordul a Vidra utcától, a jövőben egészen a női klinikáig közlekedik, a 10-es buszt kiváltó 10-es troli szintén a Tisza Lajoson megy végig, és szintén a klinikákhoz jut el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis kutya, nagy csont

Mamutcsontot talált Nagy-Britanniában egy drótszőrű kis kutyus. Daisy gazdájával gyakran sétál a… Tovább olvasom