Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Attila, Elvis és a ˝Love me˝-tender

Szeged - Könnyűzene és költészet együtt. Ilyenkor megáll az ember, ha másért nem, csak hogy megállapítsa, milyen abszurd találkozásokat eredményez a képimádatunk.
Mert ezt a két embert világok választják el egymástól. És tényleg? Az, hogy József Attila hol, hogyan született, kikkel vegyült el Makón, Budapesten, honnan vált ki, hogyan halt meg végül 1937-ben, közismert. Elvis Aaron 1935-ben jött világra, a születés ikertestvére életébe került, és az ő családja sem volt jómódú. A két karriert tényleg nem érdemes összehasonlítani.

Más utóélet, más reklámérték. Bár újabban Attila is szerepel pólókon, Elvis gyakrabban alakít áruvédjegyet, például itt is. Nincs ezzel a helyzettel semmi baj. Eszébe juthat még a járókelőnek a szerelem, hogy a „Love me"-tender egyiküknek sem hozta el a tartós boldogságot – és talán ennyi, kész is a leltár. Pedig a két ember sorsa egy ponton kétségtelenül összefonódik.

Elvis Presley reklámplakáton József Attila szobránál a szegedi Dugonics téren. Fotó: Schmidt Andrea
Elvis Presley reklámplakáton József Attila szobránál a szegedi Dugonics téren. Fotó: Schmidt Andrea

József Attilát születésének századik évfordulóján, 2005- ben posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki Ferencváros. Elvis Presley pedig 2011- ben lett Budapest díszpolgára, mégpedig azért, mert 1957 januárjában egy tévéműsorban a Peace In The Valley című dalának eléneklésekor a műsorvezetővel együtt azt kérte a nézőktől, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyarok javára.

Ez ugyan nem jelenbeli teljesítmény – Szegeden csak ilyenért jár ez a cím – de a fővárosi önkormányzat más elvek alapján adja a kitüntetéseit. Ilyen ez a popszakma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Pallavicini-kápolnát

120 millió forint uniós támogatásból kápolna épült az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Tovább olvasom