Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Áttörést hozhat a szegedi antibiotikum-találmány

Szeged - Forradalmasíthatja a gyógyszerkutatást az az eljárás, amelyen Papp Balázs és Pál Csaba a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozik. Antibiotikumokat kevernek össze, hogy hatásosak legyenek a legalkalmazkodóbb baktériumok ellen is.
Több, már meglévő antibiotikum kombinációit teszteli az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont két fiatal tudósa, Papp Balázs és Pál Csaba. A cél, hogy olyan eljárást dolgozzanak ki, amivel a gyors alkalmazkodásra képes baktériumok is leküzdhetők. A kórokozók ugyanis rövid időn belül ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokkal szemben. Akkor pedig kárba vész az a nagyjából 800 millió dollár és tízévnyi kutatómunka, amit egy-egy szer kifejlesztésére fordít a gyógyszeripar.

– Több antibiotikum összekeverésével sikerült már ellenálló baktériumokat is megfékezni. A probléma az, hogy nagyon sokféleképpen össze lehet kombinálni már akár néhány tucat antibiotikumot, ráadásul előre nem tudni, melyik lesz hatásos – magyarázza Papp Balázs eljárásuk lényegét. – Én az elméleti, az informatikai részét, Pál Csaba pedig a mikrobiológiai kísérleti oldalát próbálja megoldani, hogy ne kelljen végignézni az összes lehetséges variációt. Ehelyett néhány adat alapján mesterséges intelligencián alapuló kereséssel igyekszünk megtalálni az optimális antibiotikum-koktélokat. Most ártalmatlan kólibaktériumot vizsgálunk, miként reagál a keverékekre, hol a gyenge pontja, melyiktől pusztul el vagy lassul le a működése. Eljárásunk elvileg minden kórokozó ellen hatásos lehet, a szegedi alapkutatás konkrét alkalmazása a gyógyszeriparra vár.

Pál Csaba a kutatás mikrobiológiai részével foglalkozik. Fotó: Frank Yvette
Pál Csaba a kutatás mikrobiológiai részével foglalkozik.
Fotó: Frank Yvette

– Gondoljunk csak bele, milyen óriási baj, ha a szülők túl hamar adnak antibiotikumot a gyereküknek, és később, ha még komolyabb a probléma, már nem hat. Erre is megoldás lehet a szegedi találmány – fogalmazott a fiatal kutatópáros rendkívüli jelentőségű eredményéről Ormos Pál, az SZBK főigazgatója. Segíthet az antibiotikum-koktél olyan kiirthatatlan szuperrezisztens baktériumok ellen is, amelyek például súlyos kórházi fertőzéseket okoznak.

Hazatértek

Papp Balázs – akit korábban már lapunkban bemutattunk – a Szegedi Biológiai Kutatóközpont biokémiai intézetének 33 éves biológusa. A fiatal magyar kutatók hazatérését segítő Lendület programmal tért haza az angliai Manchesterből. Pál Csaba 35 éves; Anglia, Németország és Olaszország után két éve települt Szegedre kutatni.

Olvasóink írták

 • 19. Lugas6 2010. december 30. 23:30
  „2009 végén megjelent a Délmagyarországban egy szenzációsnak tűnő hír, egy új fehérjéről, amit, ha lisztbe, tejbe, felvágottba stb. kevernek, akkor azzal olyan kiváló élelmiszereket hozhatnak létre, amelyekkel az Alcheimer-kór kialakulását lehet megelőzni. 2010 márciusára jelezték az élelmiszerek bevezetését, amire azóta sem került sor. Nos ez a szenzációs felfedezés is lehet ilyen. Várjuk ki a végét. Annak idején a Paciencia hajnövesztő szerre is azt mondták, hogy "hat hét hit és hat". Hol van ez a szenzációs szer? És emlékszik még rá valaki? Hogyha a Délmagyarország hű lett volna a tárgyilagosság elvéhez, akkor a különleges fehérje utóéletéről is beszámolhatott volna. Így lenne kerek a világ....”
 • 18. jozko 2010. december 30. 23:20
  „A nanotechnológia rohamos térnyerése a gyógyszer /antibiotikum/ kutatást is alaposan átrendezheti!

  A fiatal mikrobiológus / az én abszolút különbejáratú véleményem szerint/-
  komoly /és szükséges/ eredményeket érhetne el a májbetegségeket kezelő gyógyszerek és eljárások kutatása terén!
  Szerintem ő tudja, miről beszélek!”
 • 17. rozator 2010. december 30. 19:34
  „Na, az ilyen frakk félék miatt fölösleges ide lézerközpont! Talicskagyárat követelünk!( ez egy marha!) Elnézést a tehenektől!”
 • 16. frakk 2010. december 30. 19:12
  „Nem véletlenül tiltották eddig a különböző antibiotikumok váltva szedését, vagy akár együttes szedését. Mint tudjátok kíváncsian várom az eredményeket ebben a sikeres "hozhat" projektben, kutatásban. Csodálnám ha ez a keverés eddig csak ennek a két ifjú titánnak jutott volna az eszébe. :)) Kérem FELTÉTLENÜL ÉRTESÍTSENEK, ha valóban érdemleges eredmények születnek. Arról is jó lenne hallani valamit az EU-nál milyen összegekre pályáztak ez ügyben :)”
 • 15. rodeziai 2010. december 30. 18:24
  „jajjj gyerekek, ha ez ilyen egyszerű lenne, már rég megcsinálták volna!!!”
 • 14. info 2010. december 30. 17:36
  „1. hozzászólás antikos 2010.12.30. 10:28
  csatlakozom”
 • 13. jozko 2010. december 30. 16:53
  „Kedves "izsi" !

  Ki vagy Te, hogy visszautasítasz!
  Nem név szerint érdekel!

  És valójában mit utasítasz vissza?

  Az SZBK két fiatal-elhanyagoltnak egyáltalán nem mondható- kutatója beszámolt egy megkezdett kutatásról-ami reményeik szerint áttörő eredményeket hozhat!
  Úgy legyen!

  Tapsikolni még nincs miért-kívánom, hogy legeyen-kézzelfogható erdményekről még szó sincs!
  Nem zsebből fizetik a kutatásukat, megkapják a fizetésüket-és úgy tűnik, eldugva sincsenek a világ elől-és fordítva:
  hol itt a megbántás vagy a szenzáció!

  A véleménnyilvánításhoz éppúgy mint Neked-nekünk is jogunk van!
  Sértő pedig idáig csak Te voltál...”
 • 12. izsi 2010. december 30. 16:16
  „Megkérdezem a tisztelt kommentelőket, hányan tekintették át az SZBK-ban lefolytatott projekteket, mielőtt ide posztolnak badarságokat.
  A Kutatóközpont minden munkatársára méltán lehet büszke minden szegedi és - bár én csak külső megfigyelőként követhetem a munkájukat - visszautasítom az olyan kijelentéseket, amelyeket néhány "nagyonokos" kollega tett itt, anélkül, hogy tájékozódott volna előtte.
  Pál Csabának és Papp Balázsnak pedig innen is szívből gratulálok, hiszen ez még csak a kezdet.”
 • 11. jozko 2010. december 30. 15:15
  „Commandante :

  Izgalmas olvasmány vagy...

  Jut eszembe, a csőgörényről:

  Mit gondolsz, egy mirrobiológus honnan veszi a koli baktériumokat?”
 • 10. frakk 2010. december 30. 14:22
  „Comm: Te is másról beszélsz , és én is. "emberszámba" vehetőség tekintetében te mosod össze a mondataim, ezért éppen te nem állod ki a próbát. Kétségbe vonod a tudomány melletti pártoskodásomat, a jogos nyilatkozatom miatt. Teljesen jogos a felvetésem, és a 40 év alatt elért eredmény összevetése. A tudományra ráfogni , hogy a sikertelenség 40 éve sem jött el a várt mértékben lehetséges, de nem korrekt. Tisztában van mindenki , hogy a tudomány egy olyan terület ahol a felfedezések nem rögtön jönnek. Engedd meg ellenben, én is felvethetem, hogy ennek is vannak határai, különösen a ráfordított költségek tekintetében. Éppen a tudomány érdekében én állok ki teljes szélességgel, és várom rendületlenül a sikereket. Nem a világkörüli élményluxus utakat várom a kutatóktól, sőt a családtagjaiktól (különösen nem) hanem a tudományos sikereket. Alkalmazottan, racionálisan.”
 • 9. Commander-V2 2010. december 30. 13:10
  „Természetesen Pál Csabának örök hála amiért a kényelmes nyugati kutatóhely helyett Szegedet választotta, tízmilliókat nyert el az EU-tól a szegedi SZBK-ban folytatott kutatásokra és kívánom neki, hogy meg se hallja ezeket a mondjuk úgy, emberszámba nem vehető álnevű emberkéket, akik valószínűleg egész napjukat a tv előtt ülve egy fotelből osztják a fene nagy okosságaikat, amikre a családjuk sem vevő már, azért írják ki a netre. :)

  Csaba, hajrá! Hajrá, Szeged!”
 • 8. Commander-V2 2010. december 30. 13:01
  „Frakk, a hozzászólásaid általában nem azért ragadnak meg mert érdekesek, hanem mert gyakran felháborít az ostobaságod. Hozzászólni is csak azért szólok most, mert plasztikusan kifejezted mennyire fogalom nélkül van sok ember a nem alkalmazott kutatást illetően. Annak ugyanis nem az a lényege, hogy feltétlenül piaci áru legyen belőle, bár a legtöbbször a cégek éppen az ilyen elméleti kutatási eredményeket vásárolják meg és fejlesztenek belőle sokszoros áron újdonságot. A cikk a két terület határán álló, nagyon izgalmas újdonságról szól. A kutatás nem olcsó mulatság és tényleg nem minden másodikból lesz milliárdos üzlet. De ezt számon kérni abszurdum, mintha Isaac Newtont csesztetted volna, hogy mi a francért gondolkodik a gravitáción, mikor lesz abból pénz ha rájön, miért nem ragadja ő is meg a csőgörény végét és végzi azt az alantas melót mint te. Szégyelled magad, amiért tudomány ellenes vagy.”
 • 7. jozko 2010. december 30. 12:27
  „techMon:

  Nem hiszem, hogy Frakkot meg kellene védenem, de azért figyelj a részletekre:

  Nem felfedezése történt egy meglévő szernek, aminek csak a legoptimálisabb használati módját kell kkísérletezni:
  Kitaláltak egy eljárást, aminek alkalmazásával várhatóan /átütő/ eredményt lehet elérni a meglévő antibiotikumok megfelelő ""elegyítésével"".
  Szóval bőven a kísérleti stádiumban van ez még-de bízzunk a legjobbakban!

  Mert ha azok a fránya kórokozók képesek voltak ellenállókká válni az antibiotikomokkal szemben egyenként-
  a végén még képesek leszkek a "mix"-ben felismerni az egyes antibiotikumokat-és egyszerre válhatnak ellenállóvá mondjuk 9 fajtára...

  De nem kötelezően kell így lennie!
  És még valamit:
  A legnagyobb tisztelettel mondom-de így is gondolom:

  Csak az ostoba nem kételkedik.”
 • 6. techMon 2010. december 30. 12:09
  „frakk te egyszerűen utálod a tudósokat .
  Menj el a stadionodba és nyugodj meg mikor a Debrecen agyonveri a Manchastert !”
 • 5. frakk 2010. december 30. 11:40
  „A megkövezést már megszoktam:)) Ellenben nyitott kapukat döngetek, állóvizet kavarok, sőt kimondok olyat amit az újságírók állásféltésből, racionalitás hiányból nem mernek. Az SZBK ban is jól elutazgatnak, világjáró körutakra járnak (internet világában) . Úgy érzem a produktivitás nincs arányban az eltelt 40 évvel, sőt a NObel díjasok száma sem aránylik az adott területen elvégezhető kutatások lehetőségeivel.
  na majd (mint tudjuk) a "szuperlézercsodaközpont"”
 • 4. pirike3 2010. december 30. 11:33
  „Szép napot és nagyon Boldog Újévet kívánok mindenkinek!
  Tudjátok én nagyon elszomorodom, amikor a szegedi kutatók ilyen eredményeket érnek el és kis hazánkban senkit nem érdekel. Lényeg, hogy a világ meggazdagodik belőle.”
 • 3. jozko 2010. december 30. 11:21
  „Frakka!

  Ezért meköveznek!
  Pedig úgy néz ki, igazad lehet.

  De ez még csak a kísérleti fázisa a "Mixicilinnek" ....”
 • 2. frakk 2010. december 30. 10:47
  „"hozhat" hat-het-volna -lenne-lehetne Konkrétumok DM stílusban :))
  Eddig azt mondták az antibiotikumokat nem szabad keverni, micsoda felfordult világ. A Richter gyógyszergyár is Kínába, és Amerikába vitte azonnal bizonyos egységeit.
  Itt van ez a "nagysikerű" SZBK immár közel 40 éve. Jól álcázzák a gazdaságban prosperálható kutatásaik hasznosságát. Amint történik valami kis jelentőségű hír, érdekes módon mindig az épp külföldön tartózkodó kutatók számolnak be erről, persze nem hazai sikerként. 40 év alatt a működési költségek milyen arányban állnak a produktív felfedezések számával ?????”
 • 1. antikos 2010. december 30. 10:28
  „Gratulálok! Nekik és tanáraiknak! Ezt kellene jobban propagálni, nem a hüje celebeket...
  Remélem itthon marad a profit! Amely több hasonló sikert finanszírozhat!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január közepéig víz alatt marad a rakpart

December 9-e óta zárva a Huszár Mátyás rakpart. Január elsejétől ingyenes a parkolás a szegedi Tisza-parton, ám az árvíz miatt erre még akár hónapokat is várni kell. Tovább olvasom