Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Átveszi az egyházmegye a pedagógusképzőt

Szeged - A szegedi Gál Ferenc Főiskola átveszi a nagy múltú szarvasi pedagógusképzőt. Az egyházmegye 38 általános iskolájának és 31 óvodájának pedagógus-utánpótlását nevelik majd ott.
Átveszi januártól az állami Szent István Egyetem szarvasi pedagógiai intézetének működtetését a Szeged–csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Főiskolája, és külön karon folytatódik a tanítók és óvópedagógusok képzése. Szeptembertől már egyházi intézményként működik a szegedi főiskola irányítása alatt a szarvasi kar korábbi gyakorló általános iskolája, óvodája és bölcsődéje. Kozma Gábortól, a szegedi főiskola rektorától megtudtuk: a szarvasi intézmény kezdeményezte a fenntartóváltást. Az átvétel kézenfekvő volt, hiszen az egyházmegyének 86 helyszínen működnek köznevelési intézményei, köztük 31 óvoda és 38 általános iskola. Ezeknek is akar az egyházmegye jelentős utánpótlásképző helyet, képzési központot teremteni. A szarvasi pedagógusképző karon nagyjából 700 nappalis és levelezős hallgató tanul, az oktatók száma 25. A dolgozók teljes állományát átvenni készül a szegedi intézmény csakúgy, mint a gyakorlóiskolánál tette, amelyhez 28 pedagógus és 240 gyerek tartozik.

A dóci általános iskola is pedagógusképző hely lesz. Archív fotó: Frank Yvette
A dóci általános iskola is pedagógusképző hely lesz.
Archív fotó: Frank Yvette

A szarvasi gyakorlóiskola eddig csak alsó tagozattal működött, idén először beindult az ötödik osztály is. Az általános iskola és a főiskolai kar is egyházi intézményként működik tovább, ezért elvárás velük szemben, hogy markánsan jelenjen meg tevékenységükben a keresztény pedagógia. Az átállás felmenő rendszerben történik. Tanárképzés ugyan nem lesz Szarvason, de a szegedi anyaintézmény rendelkezik tanár szakokkal. Ilyen az államilag elismert hittanári szak, amely egyszakos formában is elvégezhető, de párosítható akár a másik képzésükkel, az etikatanári szakkal.

A Gál Ferenc Főiskola nevéből egy éve eltűnt a hittudományi kifejezés, mert a felsőoktatási törvénynek megfelelően karokra tagolták a szerteágazó profilú intézményt – tette hozzá a rektor. Változatlanul meghatározó a hittudományi képzés, amely a teológiai karon elérhető, mellette az egyéb szakoknak – így a médiatudománynak, a szlovák kutatásoknak – létrehozták a társadalomtudományi és szociális képzési kart. Ezek mellé társul januártól harmadik karnak a szarvasi pedagógiai kar. Nincs még kara egyelőre, mert közvetlen irányítás alatt éled újjá Mezőtúron a mezőgazdasági és a térségfejlesztési intézet.33 egyházi óvoda és iskola a megyében

A szarvasi gyakorlóiskola a pedagógusképző kar oktatóhelyeként a Gál Ferenc Főiskolához csatlakozott az egyházmegye szervezetén belül. Az elmúlt három évben átvett Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Szolnok megyei köznevelési intézményeket a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság felügyeli. Megyénkben jelenleg 33 óvoda és iskola tartozik oda: a szegedi Fénysugár óvoda és Avar utcai telephelye, a vásárhelyi Kertvárosi óvoda és iskola, a zsombói Nefelejcs óvoda és Szent Imre iskola a mórahalmi telephelyével együtt, a dóci Szent Ágoston iskola és óvoda és telephelye: a pusztamérgesi iskola és óvoda, illetve az öttömösi iskola és óvoda. A csongrádi Nagyboldogasszony iskola, a kübekházi Reménysugár iskola és óvoda, a Makói katolikus iskola és óvoda két telephellyel. A tiszaszigeti Szent Antal óvoda és iskola és telephelyei: az újszentiváni iskola és óvoda, a szentesi Szent Erzsébet iskola és óvoda, a baksi Szent Miklós iskola és óvoda, valamint telephelyei: az ópusztaszeri iskola és óvoda, a pusztaszeri iskola és óvoda, illetve a törmörkényi iskola és óvoda.

Olvasóink írták

 • 20. dodeka 2013. október 21. 10:30
  „Az egyház és a hatalomhoz való viszony margójára:
  http://alamoministries.com/content/english/Antichrist/nazigallery/25priestsalutehitler.jpg”
 • 19. JungHeinrich 2013. október 20. 23:11
  „Nem azt mondom, hogy hatalmi intézménnyé növi ki magát, hanem hogy méltatlanul nagy szerepet kap annak fényében amennyi a valós támogatottsága .”
 • 18. JungHeinrich 2013. október 20. 23:08
  „16. tucat 2013.10.20. 21:31...ami a legfontosabb nincs itt semmiféle vita heve, sztem beszélgetünk :-) Nincs ellenfél képem ...
  17. scott1 2013.10.20. 22:23... Mostmár sztem pihenj ezt kicsit túldimenzionáltad. Kissé félreértelmezed amit olvastál.”
 • 17. scott1 2013. október 20. 22:23
  „Szóval majd ha nem lesz állam, nem lesz Jobbik, Fidesz, MSZP... meg semmilyen párt, egyházak is csak úgy, ahogy te szeretnéd, majd akkor üljenek le tárgyalni? Nem hiszem, hogy ennek bekövetkeztéig várni fog a szarvasi fősuli, akárhogy is fogsz hőbörögni a fórumon...

  Történelmet valóban nem tudsz hamisítani, hiszen kevés olyan ember van, akinek betudnád adni a Magyarország önszántából folyamatosan rosszul döntött az elmúlt 500 évben "logikai következtetésedet"!

  Semmi gondom az önkéntességgel, de amíg önként nem választhatunk, hogy az egyháznak adózzunk és ne egy kormánynak látszó "rablóbandának" addig alapból értelme sincs mindannak, amit leírtál. A te logikádat követve az államhatalomnak sincs létjogosultsága, mert egy olyan többségi támogatottságra sem tud hivatkozni, amire az egyházak.
  És gondolj bele, milyen többséget képviselhet az egyházgyalázó, a pártokat és az államhatalmat is elutasító nézeteid, ha kapnátok egy kórházat, a ti adományaitokból nemcsak, hogy fűtés, de orvos se lenne benne... :D”
 • 16. tucat 2013. október 20. 21:31
  „15. JungHeinrich
  A vallás és a belőle hatalmi intézménnyé emelkedő-torzuló egyházak egybemosása súlyosan gyengíti az érvelését. Nyilván a vita hevében követte el ezt a hibát, észrevétlenül. Kár, mert összességében jó irányba mutatnak a gondolatai.
  (Vannak olyan vallások, amelyeknek nincs "egyházuk", semmiféle államhatalomhoz nem kapcsolódtak sosem, és roppant értékű spirituális erőforrásai az emberiségnek, még akkor is, ha a világszemléletükkel egyre nehezebb összehangolódni a tudomány gyarapodó eredményei alapján. A lényeg: érzékelem a gondolatai mélységi üzenetét, és üdvözlöm is őket! De figyeljen jobban a fogalmak tisztaságára, mert a legkisebb definíciós hiba miatt is elvérezhet az érvelése! Nagy kér lenne, mert szerintem tisztán és helyesen látja a dolgokat.)”
 • 15. JungHeinrich 2013. október 20. 20:59
  „Történelmet én nem tudnék hamisítani ellenben a Katolikus Egyházzal :-) Nekem semmi bajom az egyházakkal mindaddig amíg a saját közösségükön belül saját költségen teszik. A mese fokozat pedig egy objektív megállapítás volt. A karácsonnyal sincs semmi bajom, csak azzal a bigottsággal ami egy olyan egyházat éltet ami tömény hazugságra épül alapjaiban . Tehát az egyenlőség nevében nyugodtan kijelenthetem része az Egyház a közösségnek , de csak olyan arányban amennyi a valós támogatottsága ... A hívek adományaiból max a fűtésre futná :-) Így már világos? De ez igaz bármely vallásra , mert pont ugyanannyit ér az összes :-) Ott rontották el mikor feltették az i-re a pontot :-)))”
 • 14. scott1 2013. október 20. 19:58
  „Borzasztó lehet neked, ahogy a logika "hátrányt szenved" szerte az Unióban, és Portugáliától Lengyelországig csakis a "hátrányt szenvedi"... meg mellé az a karácsony is mindenhol, minden éveben, ugye?
  Talán ez lehet az oka annak, hogy érvként megakadtál ott, hogy minden hozzászólásodban csak a Bibliát gyalázod, összemosol és elhallgatsz dolgokat, vagy egyszerűen csak történelmet próbálsz hamisítani! Ez valóban az a retorika, amit jelenleg nem hiszem, hogy tanítanak, de te is csak hitelteleníted a szükségességét... :D

  De a legviccesebb mindebben az, hogy ezt te a logika, a magas vitakultúra és a kiegyezés nevében próbálod tenni...”
 • 13. JungHeinrich 2013. október 20. 18:36
  „Az egyház pénze az adófizetők pénzéből származik túlnyomó többségében tehát csak könyvelési csúsztatásnak nevezném a finanszírozást egy olyan társadalomban ahol nem a többséget képviseli max névleg . Az abszolút kétharmad pedig éppen a megfelelő idő a kupaktanács összehívására és az újrakezdésre, úgy hogy a józan ész diktáljon, de erre akarat sem látszik . A logika és a retorika szted hátrányt élvezhet egy mesekönyvvel szemben? A történelmet folyamatában ismerve pedig kijelenthető hogy csak ismétli önmagát .... mintha csak egy Móricz regényt olvasnék , csak az aktuális neveket kell felcserélni :-( Amúgy érdemes újra nekiugranod a kommentemnek mert egész mondatrészeket értelmeztél félre :-)”
 • 12. scott1 2013. október 20. 17:11
  „Hol írtam én komcsikról? Elmondom, sehol! Meg sematikus felfogás? :D
  Ezt írod éppen te, aki próbál összemosni mindent a témával kapcsolatban az egyház felelősségét hangsúlyozva még azért is, mert szerinte nem kerül megfelelő általános pénzügyi ismeret a tanmenetbe?
  Mit kellene tenniük, elutasítani a felkérést, hogy a szarvasi kar is, ahogy megannyi vidéki iskola eddig is zárjon be?
  És járjon így minden bajba került intézmény mindaddig, amíg te úgy nem látod a helyzetet, hogy eljött az idő arra, hogy leüljenek egy asztalhoz egyeztetni?
  Az egy asztalhoz ülés hiányát kéred számon, miközben az ország nagyobbik részének vallását degradálod?

  Azt csak te képzeled, hogy az elmúlt 500 évben mi tehettünk arról, hogy nem igazán az önös érdekeink szerint alakultak a dolgok "szürke kis hazánkban"! Ha problémád van vele fordulhatsz a törökökhöz, hülyézheted érte az osztrákokat, kárhoztathatod érte a szovjeteket... igaz tüntethetsz a Széchenyi téren a Klebelsberg szobor előtt is egymagadban, mert neked az is kevés amit Ő tett...

  A nyugati társadalmakkal szerintem semmi gond sincs, ott legalább veled ellentétben már eljutottak odáig, hogy tolerálják annyira egymást, hogy nem gúnyolják az emberek vallását... valószínűleg ez állhat annak a hátterében, hogy szerinted nem tökéletes a rendszerük! Biztos azért mert te nem sematikusan gondolkodsz, ugye? :D”
 • 11. JungHeinrich 2013. október 20. 15:27
  „Nem ezt allitottam, talan ha atolvasnad megegyszer :-) Bovebben azt allitom,hogy egy ketharmaddal rendelkezo kormanypartnak sokkal nagyobb felelosege van a koz alakitasaban, minthogy sajat hatalmi strukturajat erositse valakivel vagy valakikkel szemben,pont egy vallasi felekezeten keresztul. Ergo ahogy sosem volt a kello felhatalmazasa senkinek sem hogy lenyegretoro valtozasokat hozzon ugy ez az alszent tarsasag sem kepes egy asztalhoz ultetni az embereket. Az egyhazi oktatas hatterbe szoritasa es a modanivalombol valo kovetkeztetesed max a sematikus ketpolusu felfogasodbol fakad mint komcsik nemkomcsik :-) Ebben van felelossege az oktatasnak mert hijan van a valos onallo gondolatoktol. Szekularizacio a titka sztem es megegyszer leirom, a bevezetett tantargyak haszontalanok . Amit irtam annak pedig semmi koze az elmult evtizedekhez,se a nyugati mintakhoz. Amit nagyon divatos lenezni ma szurke kis hazankban,de egyvalamit ne feledjunk ezek a tarsadalmak sokkal egyuttmukodesre kepesebbek mint naccsagos szent hazank barmikor. A nyugati tarsadalom nem jo,de nincs nala jobb. Mig arrafele a tarsadalmi rendszereket alakitjak es ujakat hoztak letre belekodolva a bukast is, addig ez a nyomorult kis orszag meglevo es mukodo elemeket sem volt kepes atvenni az elmult 500 evben ugy hogy a bukas 100%os. Pedig mennyi zseni rohangal a magyar ugaron :-D A kerdeseidbe viszont ocska kovetkeztetesek voltak belezsufolva amilyeneket uton utfelen hangoztatnak sokan ( igy biztosan igaz :-)),de egyszeru a dolog mert csak mantrazni kell oket. Az pedig hogy milyen szinten van az orszag abban ugyannnyi felelossege van a Fidesznek, Mszpnek, Jobbiknak, a Kdnpnek es barmelyik partnak akik rendszervaltozas ota resztvett a kozeletben. Pont olyan reszt vallaljon az egyhaz amilyen aranyban kepviseltetik a tarsadalmon belul es probaljon meg a hivok adomanyibol gazdalkodni ami igaz minden egyhazra es szektara , a zsidoktol a baptistakon at Szent Mikimausz antiszerdaista gyulekezeteig ....oszt pont :-)”
 • 10. scott1 2013. október 20. 12:20
  „JungHeinrich!
  Szóval azt akarod mondani, hogy a mostani magyar társadalom, az egyházi oktatás eddigi háttérbeszorításának köszönhetően egy önálló felelős gondolkodásra képes társadalom, optimális retorikai szinttel, megfelelő érvelési technikával, magas vitakultúrával és kimagasló pénzügyi ismeretekkel??? :D
  De azzal, hogy az egyházak a nyugati uniós országokra is jellemző nagyságú szerepet kapnak az oktatásunkba ez megszűnik? Csak nem a német, svájci vagy az angol oktatási szintre "esik" ezáltal az országunk oktatása, aminek következtében idővel az Ő szintjükre "züllik" le a társadalmunk? :DDD
  Ezt te tényleg komolyan gondolod, vagy csak dajkamesének szántad?”
 • 9. JungHeinrich 2013. október 20. 11:26
  „Eleg elkeserito hogy onallo felelos gondolkodas helyett ilyen okori dajkamesekkel traktaljak a szegeny gyerekeket :-( A retorika ahol alapveto erveles technikat es vitakulturat tanulhatnanak, az alapveto penzugyi ismeretek ahol a gyerekeket az osszefuggesek pontos felismeresere okithatnak hol maradnak? Ez csak nehany pelda ami sokkal nagyobb hasznara valna tarsadalmunknak mint egy 2000 eves agyoncenzurazott bestseller ami a buntudatra epit.
  "X..r az egesz monda Krisztus es hogy nyomatekot adjon szavainak hivei koze b...a a keresztet."”
 • 8. tol 2013. október 20. 09:58
  „és így nyelik le az eddig felvettt uniós támogatást. Zseniális!”
 • 7. tucat 2013. október 19. 22:18
  „Akár igaza is lehetne, és van is valamennyire: a bárányok hallgatnak, némán birkabéke-menetelve mennek a vágóhídra. Ez az ostobaság és a félelem hátborzongató ötvözetének, a kiszámíthatatlan közönynek a csendje.
  Ám van úgy, hogy a némaság nem egyetértést, hanem átmeneti belenyugvást jelent a pillanatnyilag nem változtatható helyzetbe. Meg aztán létezik taktikai csend is, amely a saját erők rejtését és megóvását támogatja; ilyen a hadviselésben a harcászati és a hadászati szintű rádiócsend is.
  Ha tehát semmilyen kisugárzást nem észlel a ráf. (rádiófelderítés), vigyázzon, mert könnyen lehet, hogy mégis komoly csapatmozgások vannak rejtve-fedve a közelében, váratlanul megindulhatnak a tetszőleges (harcászati, hadászati, vagy akár stratégiainak álcázott) szintű, félrevezető műveletek, és a főerők csapásmérése is készülőben lehet, ha ugyan nem azzal kezdődik az offenzíva.
  Legyen hát óvatosabb stratéga! Különösen akkor, ha a felderítő erőinek az adatai foghíjasak.
  (Ha a bejegyzésére tiltakozások tömege érkezik, akkor viszont elismerem: Ön roppant ravasz stratéga, aki elképesztő hatékonysággal gyűjti és elemzi a felderítési adatokat!)”
 • 6. scott1 2013. október 19. 19:55
  „Az persze senkit sem zavart, amikor a megye baloldali vezetésű városában az önkormányzati iskolát odaadták inkább az egyháznak az állam helyett, hogy a "baráti vezetés" pozícióba maradjon!
  Sőt, olyan szinten azonosulni tudtak az egyházi irányítású iskola modelljével, hogy az intézmény vezetője nem sokkal később már arról nyilatkozott, hogy aki nem az ő iskolájukba jár abból alattvalót nevelnek...
  Pedig ezt a DM is lehozta, ja és persze semmi fanyalgás nem volt ezzel kapcsolatban a most fanyalgók között se a mostani, se a régi nickneveiken! :D”
 • 5. hangman 2013. október 19. 17:10
  „Na ebben sem lesz köszönet.”
 • 4. tucat 2013. október 19. 17:01
  „A keresztes seregtest a "keresztény pedagógia" markáns nyomulásával is igyekszik megalapozni a tábora mennybemenetelét. De ha azt nem is, a földi befolyását és hatalmát mindenképpen, folyamatosan benyújtva a királyi udvarnak a szolgálatairól kiállított részszámlákat. De mi lesz, ha "odafent", a mindenható zsámolya tövében is szorgalmasan vezetik a számlát, amelyet természetben, a gyehenna tüzén pörkölődve meg a kénköves tóban búvárúszással kell megfizetniük? Persze, lehet, hogy a hipokrita mázú lelkük mélyén úgy vannak vele: egyszer élünk. De mi is, és ebből még komoly konfliktusok lehetnek - miként (talán számukra) a mennyben, úgy a földön is.
  Ámen - egyelőre...”
 • 3. pirosmedence 2013. október 19. 15:04
  „Ez az agymosás című fejezet egyik lépése. A napnál is világosabb, hogy Orbán és kormánya számára az áhított gyümölcs az lenne, ha a komplett oktatást az óvodától az egyetemig áttolná az egyház irányítása alá! És úgy néz ki, hogy meg is csinálja, pláne, ha jövőre nyernek - nesze neked demokratikus, szabad, liberális iskolarendszer!”
 • 2. _csutak_ 2013. október 19. 14:09
  „Orban Kemal Atatürk ellentéte!
  Kemal az egyház szekularizációjával világi államot teremtett ezzel behozta Európába hazáját.
  Orbán meg a sötét középkorba, Savonarola korába és szintjére zülleszti hazámat :(”
 • 1. pachakuti 2013. október 19. 12:22
  „Nem kellene elaprózni! Adjuk át nekik az összes oktatási intézményünket, beleértve az egyetemet is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boccanegra szerepében: Kelemen Zoltán

Szeged - A helyi operatagozat baritonistája, Kelemen Zoltán vasárnap 19 órától mutatkozik be a Simon… Tovább olvasom