Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Átveszik a ''félnagykorúság'' bizonyítékát

Több mint ötszáz gyerek fordul meg a szegedi okmányirodában a következő hónapokban: a szegedi és -környékbeli diákok most kapják meg személyi igazolványukat. Az iskolásokat csoportokban, előre megbeszélt időpontban várják. Tegnap az algyőiek különbusszal érkeztek a nagy eseményre.
Fotó: Schmidt Andrea
Néhány évtizeddel ezelőtt Bródy János annyira „kötődött" a személyi igazolványához, hogy még dalt is írt róla. Manapság a gyerekek közül sokan nem tartják nagy dolognak, hogy megkapják az okmányt, kicsi koruk óta ugyanis sokan rendelkeznek egy másfajta hivatalos okirattal: útlevéllel. Mások viszont úgy vélik, mérföldkő az életükben a dokumentum kézhezvétele.

Tegnap az algyői általános iskolások 10 órára érkeztek a szegedi okmányirodába. Hegyi Gabriella tanárnőtől megtudtuk: különbusszal 44 diákot hoztak el az ügyintézésre. A gyerekek a váróban nagyon jókedvűek voltak, s egyből feltűnt, a lányok közül sokan kicsinosították magukat a fotózásra. Kotogán Angelika például reggel hatkor kelt, hogy egy fodrász kontyba fonja hosszú haját. – Anyával közös döntés volt, hogy megcsináltatjuk a frizurámat, végül is fontos ez a nap az életemben – mondta a diáklány. Unokatestvére, Kotogán Beatrix szerint jó érzés, hogy már közelítenek a nagykorúsághoz. – A személyi igazolvány szerintem egyfajta becsületmegőrző. Úgy értem, hogy a szüleink bízhatnak bennünk, tudják, hogy felelősen gondolkodunk, mert félig már nagykorúak vagyunk – magyarázta a kislány. A diákoknak az ügyintézéshez lakcímkártyát, anyakönyvi kivonatot, és – akinek van – útlevelet kellett vinniük.

A következő csapattal mi is beléptünk az ügyféltérbe, ahol több asztalnál álltak sorba a gyerekek. – Nagyon vicces lett ez a fénykép! – mondta Papp Márton, osztálytársai pedig egyetértően bólogattak. Marci örült neki, hogy az iskolával jöhettek ügyintézni, főleg azért, mert focisták és focirajongók lévén a buszon megbeszélhették a tegnapi meccseket. Balogh Ádám szerint azzal, hogy személyi igazolványuk lesz, büntethetővé válnak. Az algyői 14 évesek mellett tegnap a tiszaszigeti diákok és a szegedi Vörösmarty általános iskola tanulói is jártak az okmányirodában, így csütörtökön néhány óra alatt több mint száz diák papírjait intézték el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszias hétvége lesz

Véglegesen még nem lehet eltemetni a telet, viszont jó hír a tavaszváróknak, hogy a következő két… Tovább olvasom