Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Átvették a nívódíjat a Dugonics tér felújítói

Szeged - A Dugonics és az Árpád tér rekonstrukciójáért tegnap vették át az alkotók a nívódíjat, amelyre településközpont, főtér kategóriában pályáztak. A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Nemzetközi Építészeti Szövetség Budapesten ünnepelte meg a legjobbakat, és mivel az érmek még nem készültek el, emléklapot vehettek át.
Szegedet Sz. Fehér Évavárosi főépítész, Vesmásné Zákányi Ildikó vezető tervező, Buella Mónika tájépítész, Nagy Sándor önkormányzati képviselő, a fejlesztési bizottság alelnöke és Pászti József, a kivitelező SADE Magyarország Mélyépítő Kft. munkatársa képviselte.

Emlékezetes időjárási körülmények között kapta a város ezt a kitüntetést. Ám a tér avatása is emlékezetes marad, hiszen tavaly a március 15-i hóvihar miatt kellett elnapolni. Így 4 fokos hidegben örülhettek a szegediek az újjászületett tereknek március 28-án.

Szeged központi tere 730 millió forintból öltött új külsőt. Fotó: Frank Yvette
Szeged központi tere 730 millió forintból öltött új külsőt. Fotó: Frank Yvette


A látvány egy nagyobb, összesen 2,2 milliárd forintos belváros-rehabilitáció része volt, 70 százalékos uniós támogatással. Az első ütem még 2010-ben valósult meg, amikor az új klinikai tömbhöz elkészült a szükséges infrastruktúra, utakkal. A város központi tere 730 millió forintból öltött új külsőt rendezett parkkal, közvilágítással, térburkolattal. A „Nagyá" előtti fészekkel a fiatalok nyertek vadonatúj játszó- és találkozóhelyet.

Szeged büszkélkedhet már hasonló nívódíjjal: négy éve a 2006-ban elkészült Szent István tér nyerte el a szakma elismerését.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stukker a zsebben a buszon

500 euróért csempészett fegyvert Röszkénél. Gépkocsik feltörésére alkalmas eszközök is voltak a fegyverfutárnál. Tovább olvasom