Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Átvilágították a tizennégy városi céget

Szeged - Véget ért a 14 önkormányzati cég átvilágítása. Súlyos szabálytalanságokat és kisebb problémákat tártak fel az ügyvédek. Az eredményt ma tárgyalja a jogi és a pénzügyi bizottság.
 500 millióval kevesebből is megy

Solymos László alpolgármester megkeresésünkre elmondta: az ügyvédek nem végeztek, nem is végezhettek teljes körű átvilágítást, így vannak olyan ügyek, amelyek azóta derültek ki. (Ilyen a piacigazgató mórahalmi tanyás bulijának és tanulmányi szerződésének ügye – a szerk.) Összességében az szűrhető le, hogy az elmúlt évek alapján jól gondolták, hogy mely cégeknél volt a legnagyobb baj, amit azonnal meg kellett oldani. Az idei költségvetésben ennek már látható eredménye is van, hiszen 512 millióval kevesebből működnek az önkormányzati társaságok, és így is tudják teljesíteni a kötelezettségeiket, a fölösleges szerződéseket pedig megszüntették az új cégvezetők.

November 6-án kezdődött az az átfogó vizsgálat a 14 önkormányzati tulajdonú cégnél, amellyel a közgyűlés pénzügyi bizottsága az ügyvédi kamara javaslata alapján 10 ügyvédet bízott meg, fejenként 50 ezer forintos díjért. A részeredményekről eddig is többször beszámoltunk. A mostani, Botka László polgármester által jegyzett előterjesztésből kiderül, a szabálytalanságok szerint három kategóriába sorolhatók a cégek.

A legsúlyosabb megállapításokat a szakemberek azzal a 4 céggel kapcsolatban tették, amelyek éléről november végén azonnali hatállyal eltávolította a közgyűlés az igazgatókat. Már a menesztések indoklásában szerepelt, milyen visszaélések történtek. A 4 céghez még akkor új vezetőket neveztek ki egy évre. Ezek: az IKV Zrt., az SZKT, a SZINT Kft. és a Szegedi Vásár és Piac Kft.

A második körbe azok a cégek tartoznak, amelyeknél voltak ugyan kifogások, de nem olyan súlyúak, mint az előzőknél. Ezek a cégek: a Szegedi Sport és Fürdők Kft., a Szegedi Testamentum Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. Az első háromnál szabályzatokat kellett aktualizálni, erre a polgármester levélben fel is hívta a cégvezető figyelmét.

Kakukktojás az IH, ahol a Békés megyei rendőrség hűtlen kezelés miatt még mindig nyomoz, ezért az iratok nagy részét az önkormányzat által felkért ügyvédek nem tudták megnézni. Egy fontos megállapítást itt is tettek a jogászok: felül kell bírálni a jegyzett tőke arányát a biztonságos működés érdekében. Az igazgatókról megírtuk: a környezetgazdálkodásét a helyén hagyta a közgyűlés, a sportigazgatóságét és a temetkezését lecserélte, az IH-énak lejárt a szerződése, őt is új vezető váltotta.

A harmadik azoknak a társaságoknak a csoportja, ahol nem találtak szabálytalanságot, ezért nincs szükség intézkedésre. Ilyen a Szeged Pólus, a városkép, a szabadtéri, a városi tévé, a RITEK és a vadaspark – a szabadtéri és a vadaspark igazgatója maradt a helyén.

Az átvizsgálás eredményét ma együtt tárgyalja a jogi és a pénzügyi bizottság.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halmokban áll a szemét a Göndör sornál

Kidobott tévékészülék, festékesvödör, ágynemű és még ki tudja, mi minden gyűlt össze Petőfitelepen, a Göndör soron. Tovább olvasom