Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Au revoir, Gérard Depardieu!

Szeged - Már vasárnap reggel elment Szegedről Gérard Depardieu. Két telt házas előadást játszott Napóleonként a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a többi időt a szállodában töltötte. Igazi hangulatemberként viselkedett. Bodrogi Gyulát láthatóan nagyon megkedvelte, emlékül pedig egy Kass János-grafikát vitt magával.
Nem maradt Szegeden hétfőig Gérard Depardieu: mivel mindkét Háry-előadást meg tudták tartani, nem volt szükség az esőnapos hosszabbításra. A világsztár vasárnap korán reggel hagyta el a várost, 10 órakor már a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren volt.

A francia nemzetiségű orosz állampolgár színész-rendező lényegében láthatatlanul töltötte idejét Szegeden: egész nap szállodájában volt, csupán az előadások idejére hagyta el azt. Két kivételt tett: mint azt korábban megírtuk, csütörtökön halászlevezni ment a Kiskőrössy Halászcsárdába, szombat este pedig fellépése előtt meglátogatta Kiss-Rigó László megyés püspököt, akitől egy Szeged-könyvet kapott ajándékba. A találkozón részt vett Kothencz János, az egyházmegye gyermekvédelmi szolgáltatójának főigazgatója is. A színész a várost is autóból nézte meg.

Ha jó kedve volt, szívesen osztogatott aláírásokat. A szerző felvétele
Ha jó kedve volt, szívesen osztogatott aláírásokat.
A szerző felvétele

Szegedi tartózkodása alatt igyekeztünk Depardieu közelében lenni, volt alkalmunk megfigyelni a sztár viselkedését. Megállapítottuk, hogy igazi hangulatember: amikor jó kedve volt, bárki megközelíthette egy fotó vagy autogram erejéig – természetesen erre csak a szálloda személyzetének, illetve a színdarabban közreműködőknek volt esélyük. Amikor azonban megunta az érdeklődést, azonnal visszavonult. A sajtó viszont a Magyar Televíziót leszámítva nem tudta becserkészni. Mi is napokon keresztül próbálkoztunk, de már az őt folyamatosan kísérő tolmácsnál elakadtunk, aki többször is kijelentette, nem zavarhatjuk a sztárt. Ő küldött el több autogramvadászt is, miközben aki csak úgy odaállt Depardieu elé, mindig sikerrel járt. És nem ez volt az egyetlen eset, amikor úgy éreztük, a világhírű színész körül lévő személyzet az, amelyik sokszor „túllihegi" a dolgokat. Jó példa volt erre a csütörtöki főpróba is, amelyet szigorúan zártkörűvé tettek arra való hivatkozással, hogy a művész úr most próbál először. A hosszas procedúrák árán végül bejutott pár tucatnyi embert Béres Attila rendező próbálta kitessékelni a térről, míg végül maga Depardieu mondta, hogy őt nem zavarják a nézők.

Gérard Depardieu jókedvűen vett részt a premier utáni fogadáson, sőt maga jelentkezett, hogy beszédet mondana. Mint mondta, „a fogai miatt" volt Budapesten, amikor megmutatták neki az előadás terveit. – Öröm volt, hogy felkértek erre a szerepre, köszönöm Attilának (a rendező), hogy megismertette velem a magyar kultúrát. A zenébe pedig szerelmes lettem.

Színésztársai közül Bodrogi Gyulát kedvelte meg leginkább. A szerző felvétele
Színésztársai közül Bodrogi Gyulát kedvelte meg leginkább.
A szerző felvétele

A művész több mint egy órát töltött a fogadáson, majd a túl sok fotózkodó miatt hajnali 2 órakor visszavonult szállodájába. A színésszel itt volt Szegeden Jean Paul Scarpitta is, aki 2004-ben Montpellier-ben rendezte meg Depardieu-vel a Háry Jánost. Mivel a színdarabban csak a második felvonás elején volt szerepe, a mindkét nap este fél 8-kor a térre érkező sztárnak rengeteg szabadideje volt, amit általában vele beszélgetve töltött. Öltözője semmiben nem különbözött a többiekétől: csupán egy ventilátort és némi aprósüteményt készítettek be neki a jelmezén kívül. Nem is szeretett azonban ott időzni: a melegre érzékeny sztár amint tehette, levegőre ment. Egy ideig a színészbüfében üldögélt, az előadás megkezdése után pedig egy bekészített székről, oldalról nézte a darabot – természetesen biztonsági emberek gyűrűjében.

Bár Depardieu jelenetében rengetegen vannak a színpadon, közelebbi ismeretséget mégis egy olyan művésszel kötött, akivel nem játszott együtt. Ha Bodrogi Gyula került a közelébe, a világsztár mindig szélesen elmosolyodott, ölelgette, puszilgatta a Nemzet Színészét. Bár sokat nem beszélgettek, valószínűleg a nézőkhöz hasonlóan ő is Bodrogi kiemelkedő alakítását értékelte a legtöbbre – ezért fordított kiemelt figyelmet rá.

Megvolt mindkét teltházas előadás, így nem is maradt hétfőigh.A szerző felvétele
Megvolt mindkét teltházas előadás, így nem is maradt hétfőig.
A szerző felvétele


Ajándékok

A püspök Szeged-könyve mellett egy igazi kuriózumot is magával vihetett Gérard Depardieu városunkból. Kass János Kossuth-díjas grafikusművész özvegye, Bánki Veronika műfordító Szeged díszpolgárának híres Háry János-rézkarcsorozatából egy Napóleont és Háry Jánost ábrázoló művet ajándékozott neki. Az alkotás lapunk közvetítésével és egy szabadtérire utazó néző segítségével jutott el a szombat esti előadás előtt Budáról Szegedre. Herczeg Tamás fesztiváligazgató egy Kass-albummal együtt adta át a rézkarcot a francia sztárnak, akinek nagyon tetszett a míves grafika, az albumot pedig hosszú percekig érdeklődve lapozgatta.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tarhonyát ünnepelték Tápén

Idén is megünnepelték a tápaiak a tarhonyát, ami évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend: a tizedik tarhonyafesztiválon tizenhét csapat készített érdekes ételeket. Tovább olvasom