Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Augusztus 18-áig tombolhat a hőség

A negyedik hőhullám ért el bennünket a nyáron, a mostani előreláthatólag két hétig is eltart. Augusztus 18-áig szikrázó napsütés és 35 fokos maximum-hőmérséklet várható.
Ingyen ásványvíz az állomásokon

Egy magyarországi tanulmány szerint a hőhullámok alatt majdnem kétszer annyian halnak meg, mint a hűvösebb napokon. Ötfokos napi átlaghőmérséklet-emelkedés közel 10 százalékkal növeli meg a keringési rendszer összeomlásából következő halálozás kockázatát. A legveszélyeztetettebbek az idősek, valamint a vesebetegek, cukorbetegek, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. A MÁV-Start bejelentette, a hőségriasztás ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon – így Szegeden is – ingyen ásványvizet biztosít utasai számára.
 

Fokozottan kell figyelni a nagy melegben a társ- és a haszonállatokra is
 

Fokozottan kell figyelni a nagy melegben a társ- és a haszonállatokra, mert a hőség ugyanúgy megviseli őket, mint az embereket - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos csütörtökön az MTI-nek.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a társállatok esetében fontos, hogy legyen számukra mindig biztosítva elegendő ivóvíz, olyan árnyékos hely, ahol nem éri őket a napfény. Arra szintén figyelni kell a gazdáknak, hogy autóban ne hagyjanak se kutyát, se macskát a nagy melegben, mert az állat elpusztulhat. A társállatok is kaphatnak ugyanis hőgutát a nagy melegben.

A haszonállatokat a hőségben naponta többször is ellenőrizni kell. Ebben az esetben is figyelni kell mindig a szükséges ivóvíz meglétére. A legeltetett állatoknál az árnyékos helyek és a mozgástér biztosítása is fontos. A zárt helyen tartott állatoknál szükséges a hűtés és a folyamatos légcsere is - mondta az országos főállatorvos.

Augusztus 18-áig tombolhat a hőség


Idén negyedik alkalommal rendelt el hőségriasztást az országos tiszti főorvos. Igaz, a szerda óta érvényben lévő hőségriadó egyelőre csak másodfokú. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 25 fok felett várható. Az előrejelzések szerint azonban péntektől egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet, amely már az elsőfokú, vagyis a legmagasabb szintű riasztást indokolja. Az előrejelzések szerint nem várható lehűlés a közeljövőben.

– A jelenlegi számítások szerint a mostani hőséghullám augusztus 18-áig kitart – mondta Merics Attila, a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium meteorológusa. – Pénteken, illetve jövő hét kedden és szerdán előfordulhat egy-egy kisebb zápor, többnyire azonban száraz meleg lesz, 35 fok körüli csúcshőmérsékletekkel.

A most tapasztalható hőhullám nem gyakori, mint ahogy az sem, hogy egy nyáron négyszer kelljen elrendelni hőségriadót. Az sem túl gyakori, hogy ilyen hosszúak a hőséghullámok. Idén az első hőhullám 4, a második 8, a harmadik pedig 9 napos volt. A szakemberek szerint a mostani pedig akár két hétig is eltarthat.

A hőségnapok száma egyébként 2005 óta Szegeden – amely az ország legmelegebb táján fekszik – folyamatosan 30 nap felett van, vagyis a három nyári hónapból egy hónap tíz éve már kritikus melegben telik. A rekord 2002-ben volt, amikor 64 hőségnapot mértek. A meteorológiai szolgálat honlapján felellhető adatok alapján az is látszik, hogy az ezredforduló óta jelentősen megnőtt Szegeden az évi középhőmérséklet: míg az 1980-as években 9-10 fok körül volt, mostanra ez az érték több évben is meghaladta a 12 fokot.

A statisztikák szerint a hőhullámos napok számának növekedésével éppen a dél-alföldi régióban kell leginkább számolni. Létezik egy modellezett számítás, amely szerint az elsőfokú hőségriasztások száma az 1961 és 1990 között mért átlagos évi 4-ről 2100-ig elérheti a 30-40-et is. A másod- és harmadfokú fokú hőségriasztások átlagos éves száma pedig 0,03–0,5-ről az évszázad végére várhatóan 2–5-re növekedhet Magyarországon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törölte a NAV Csapó Balázs adótartozását

Július 27-én tette közé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon magánszemélyek és egyéni vállalkozók nevét és pontos címét, akik – a június 30-i állapot szerint – legalább 180 napja tartoznak több mint 10 millió forinttal az adóhatóságnak. Tovább olvasom