Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Autó a tolvajok kedvence

Szeged - Bűnözési térképen összesítették negyvennégy vidéki nagyváros és Budapest bűncselekményeit. Megnézhetjük, hogy milyen típusú gaztettből mennyi történt városunkban vagy utcánk környékén.
 Békés Sopron

A vidéki városok közül ezer lakosra vetítve Siófokon történt a legtöbb bűncselekmény, több mint 78. Budapest egészén ez a szám alig több mint 50. A Balaton fővárosában 1900 bűncselekményt követtek el az említett időszakban. A megyei jogú városok közül Sopronban történt a legkevesebb bűncselekmény, ezer főre 17 jutott. A 8381 lakosú Piliscsabán ennél is jobbak az arányok – itt ezer lakosra 8 és fél bűncselekményt regisztráltak.

Augusztus végén az Otthontérkép adta közre az ország legfrissebb bűnözési térképét: 44 vidéki nagyvárosban és Budapesten összesítették az elkövetett bűncselekményeket. A nagyvárosok közül a cég honlapján utcára lebontva is megnézhetjük, mennyi autólopás, betörés vagy személy elleni erőszak történt a környéken.

A huszonhárom megyei jogú város közül ezer lakosra vetítve 38 bűnesettel Szolnok vezeti az összesített listát. Csongrád megye két megyei jogú városa közül Hódmezővásárhely ezen a listán a tizenkettedik, Szeged a tizennegyedik helyen áll. Vásárhelyen ezer főre 25,5, Szegeden 25,2 bűncselekményt regisztráltak tavaly március és idén február között, Hódmezővásárhelyen összesen 1186, Szegeden 4281 bűncselekményt követtek el.

Szegeden főleg loptak, raboltak, rongáltak és garázdálkodtak. Gépkocsifeltörésben a napfény városa az országos lista harmadik helyén áll, csak Budapest és Kecskemét előzi meg: a vizsgált időszakban 103 járművel kapcsolatos bűnesetet regisztráltak, míg Hódmezővásárhelyen csak ötöt.

A Szegeden történt lopások elsősorban alkalmi lopások – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Ezek többsége némi odafigyeléssel megelőzhető lenne, ezért fontos, hogy az emberek értékeiket ne hagyják őrizetlenül, a kerékpárokat zárják le, autóban értékeket látható helyen ne hagyjanak, a lakás ajtaját a besurranók ellen zárják be. A gépkocsifeltörésekről éppen július elején írt lapunk.

Akkor M. Toronykőy Márta, a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályának alezredese azt mondta, hogy bár Csongrád megyében az elmúlt években csökkent a kocsilopások száma, a kocsitolvaj vagy autófeltörő mindig a kisebb ellenállás felé megy, így ha lát például egy kormányzárat, az már elriasztó lehet számára, ezért pénztárcánkhoz mérten tegyünk meg mindent autónk védelméért.

Belváros–Gyálarét 986–5
A szegedi városrészeket megvizsgálva kiderül, hogy a legtöbb bűncselekményt, 986-ot a szegedi belvárosban követték el. Tarjánban és környékén 408, Rókuson 382, Alsóvároson 356, Makkosházon 232 bűnesetet jelentettek. A Hont Ferenc utcai trolivégállomás környékén a fenti időszakban a bűnügyi térkép adatai szerint öt gépkocsit törtek fel, egyet elloptak, volt egy rongálás, egy személy elleni erőszak, három tulajdon elleni és négy egyéb jellegű bűncselekmény. – Sok itt a parkoló és a kocsma, rengeteg ember lakik a panelekben, így ez a környék vonzza az autótolvajokat és más bűnözőket. Nappal nincsen semmi baj a közbiztonsággal, este lehetne kicsit erőteljesebb a rendőri jelenlét. Félni nem félek, de késő este már nem szívesen mozdulok ki otthonról – mondta a Hont Ferenc utcai trolimegállóban várakozó Katona István. Szeged legbékésebb városrésze Gyálarét volt, ahol csak öt bűncselekmény történt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön tudta? Egyirányú a Bálint Sándor utca

Tanulgatják az autósok az új forgalmi rendet a Bálint Sándor utcában, amely egyirányú lett több hete a Rókusi körút felől a Damjanich utca felé haladóknak. Tovább olvasom