Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Autógumi, fólia és cipőtalp is kerül a tűzre: törvénysértő az otthoni szemétégetés

Szeged - Törvényt sért, aki otthon szemetet éget, Magyarországon mégis több százezren teszik ezt mindennap - sokan kényszerből. A Szegedi Járási Hivatal tavaly mindössze nyolcszor intézkedett, két esetben 25-25 ezer forintra bírságolták a szemetet égetőket.
Gyilkos részecskék

Magyarország ellen már uniós kötelezettségszegési eljárás is folyamatban van a megengedettnél nagyobb levegőszennyezés miatt. A leginkább egészségkárosító légszennyező anyag, a részecskeszennyezés legfőbb forrása az illegális szemétégetés. A részecskeszennyezés felelős többek között szív- és érrendszeri, légúti és daganatos megbetegedésekért. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2015. novemberi jelentése szerint Magyarországon csak a PM2,5-részecskeszennyezés miatt 12 ezer 800 ember hal meg évente.
Nehéz tetten érni a szemetet égetőket és azzal fűtőket – derült ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálatának válaszából. A hivataltól azt kérdeztük, az elmúlt évben hány ilyen esetet vizsgált a hatóság, és milyen büntetések születtek.

A környezetvédelemmel foglalkozó Greenpeace szerint megdöbbentő, mi minden tűnik el a kályhákban, tűzhelyekben: műanyag hulladék, bálás ruha, cipőtalp, autógumi. A szervezet szerint van olyan része az országnak, ahol a kommunális hulladék egyharmadát elégeti a lakosság. A mérgező füst többek között szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos elváltozásokat, fejlődési rendellenességet okozhat. Az otthoni szemétégetés törvénysértő, mégis rengetegen megteszik. Olvasóink hozzászólásaiból kiderült, van, aki az autógumit és a kertészeti fóliát is a tűzre rakja.

Sokan életvitelszerűen élnek Szeged közelében, a Ballagi-tói kiskertekben felhúzott törékeny, áram és csatorna nélküli hétvégi házikókban – Ruhát, cipőt, mindent rádobok – morgolódott az egyik sarki, szeméttel és lomokkal teli udvaron tevékenykedő férfi. – A kukából élek, elég csúnyaság van itt, ne fotózzanak engem – hárította el fotóriporter kollégánkat.
 
Ebéd készül a komfort nélküli házikóban. A szükség nagy úr, a tűzre szemét is kerül. Fotó: Schmidt Andrea
Ebéd készül a komfort nélküli házikóban. A szükség nagy úr, a tűzre szemét is kerül.
Fotó: Schmidt Andrea

Kicsit beljebb egy korábban hajléktalanként élő házaspár ebédhez készülődött. Azt mondták, fával fűtenek, de a sűrű füst csípős volt az égő műanyagtól. Elárulták, az ő udvarukon azért nincs szemét, mert elégetik. De nem csak külterületen, Szeged belvárosában is orrba vágja néhol az embert az eltüzelt műanyag bűze.

– Olyan ez, mint a kutya láncon tartása, tetten kell érni az elkövetőt. Az egyik szomszédnál olyan fekete a füst, hogy alig akar kijönni a kéményből. A műanyag ételes dobozt is eltüzeli, az én ruháim meg beveszik a szagot – panaszolta egy nyugdíjas asszony Gyálaréten.

A Szegedi Járási Hivatal illetékességi területén a 2015-ben nyolc levegőtisztaság-védelmi eljárás indult lakossági tüzelőberendezésben történő hulladékégetés miatt, két esetben pedig nyílt téri égetés miatt jártak el.
A nyílt téri égetés ügyében 25-25 ezer forintos levegővédelmi bírságot szabtak ki. Az egyik szabálysértő a részletfizetési kedvezmény ellenére sem fizette be a pénzt, ellene végrehajtási eljárás indul. A szemétégetések miatt nem tudtak bírságot kiszabni, mivel a helyszíni szemle alkalmával nem tudták tetten érni a hulladékot égető lakót.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálatától megtudtuk, a hivatal akár 300 ezer forintos levegőtisztaság-védelmi bírságot is kiszabhat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erővágóval szedték szét a határzárat Ásotthalmon

Erővágóval szedték szét a határzárat Ásotthalmon
Ismét egyre több határsértő érkezik Szerbia felől Magyarországra Csongrád megye déli határszakaszán. Tovább olvasom