Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Autómentes Móraváros

Szeged - Van egy terület Móravároson, ahol sem megállni, sem parkolni nem lehet az utcákon, a szabálytalankodók járműveit azonnal elviszi a pókautó. Ezt a nép harcolta ki a közeli Cserepes sori piac szemetelő, kapubejárókat elálló látogatói miatt. Mivel a Cserepes sori piac parkolójában sem kell fizetni ezután, a móravárosi utcákon továbbra is béke lehet.
A helyismeret nélkül bolyongó autós igencsak elcsodálkozik, amikor rátéved a Cserepes sorra, és parkolóhelyet keres magának. Parkolóhely ugyanis sehol sincs. Pontosabban van, de ahhoz be kellene menni a piac parkolójába, ahol tegnapig 250 forintot kellett fizetni egy óráért. Tegnap óta ugyan ingyenes a piaci parkoló is, de a móravárosiak remélik, utcáik ettől még továbbra is autómentesek lesznek.

Az autós mehet a Katona József utcára, onnan a Rákóczira, majd a Gólya utcán át eléri a Kolozsvári teret, s máris a Szivárvány utcánál köt ki – de sehol egy parkoló, csak az ott lakók kapubejárói, valamint egy-két céges, díszburkolatos megállóhely, kifejezetten az ügyfeleknek. Olyan szigorúak a tiltó táblák, hogy még a „fűre lépést" is akadályozzák.

De mit csinál az, aki vendégségbe érkezik? Csúcsné Mónity Mária – aki a Rákóczi és a Gólya utca sarkán lakik – elmondta, ő azért van helyzeti előnyben, mert sarokháza udvarába mindkét utca felől be lehet hajtani. Mások viszont kénytelenek szabálytalankodni.

Egyértelműek a tiltó táblák, bátor ember az, aki itt megáll Fotó: Miskolczi Róbert
Egyértelműek a tiltó táblák, bátor ember az, aki itt megáll.
Fotó: Miskolczi Róbert

Katona Gyula, Móraváros önkormányzati képviselője szerint hallgatólagos megállapodás van a közterület-felügyelettel: amelyik autó orral fordul a kapubejárók, kerítések felé, azt nem bántják. Ilyen esetben tudják, hogy háziakról van szó. Amennyiben mégsem, akkor a tulajdonos amúgy is szól a pókautósoknak, hogy jöjjenek, nem tud kiállni az udvarából. Szombatonként még a tiltások ellenére is sokan próbálkoznak, és csodálkoznak, amikor nem találják az autójukat.

Az 1997 óta képviselő Katona Gyula elmondta, folyamatosan alakult ki a mai rend, egyre több utcát sikerült bevonni a Szegeden egyedinek számító övezetbe. Korábban ugyanis a piacra érkezők semmire se voltak tekintettel, plusz még szemetet is hagytak maguk után. Egy ízben – amikor a Katona és a Gólya utca kétirányú lett – visszaállították a parkolást, de nem vált be a rendszer.

Ingyenes a piac parkolója

Tegnapelőtt még fizetni kellett a Cserepes sori piac parkolójában, tegnap azonban már nem volt kint az árjegyzék, és bezárt az őrbódé is. Miért? Bikádi Jánost, a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezető igazgatóját nem sikerült telefonon elérnünk. Más forrásból tudtuk meg, hogy a pénteken megnyíló új bevásárlóközpont, a Napfény Park tehet róla. Ha ugyanis ott 1250 ingyenes parkolóhely lesz, akkor bolond lenne bárki is pénzért beállni a piachoz. Úgy tudjuk, eddig a Lidl parkolóját választották azok, akik nem akartak fizetni. A piac tehát rugalmasan alkalmazkodott az új versenytárs megjelenéséhez.

Olvasóink írták

 • 13. AN 2008. október 02. 15:33
  „Már bocsi, de őgy látom, csak én lakok a Cserkó környékén.
  1. A házat nem a piac megjelenése UTÁN vettem, hanem még évekkel előbb. (ifjak kedvéért: a piac régebben a Szt. István téren volt)
  2. Évekig takarítottunk a piaclátogatók után, ami kívánok most azoknak, akik jelenleg (kihangsúlyozom: jelenleg, mert soha nem tudjátok, mikor költöztetnek a szomszédságotokba valamit, ami felborítja az életeteket) nem küszködnek ilyen problémákkal.
  3. Nem csak az volt a baj, hogy a szemetet szétszórták, ( kezdve az uzsonnás zacsón és befejezve a szaros pelenkán), hanem lelopták (ha már ott voltak) a virágokat, a gyümölcsöt, a kerítésdíszeket, stb.
  4. Talán nem a legjobb megoldás a jelenlegi, de ki a fene írta elő a cserepes sori piacnak, hogy 250 Ft-ért parkoltasson?
  Nehogy valaki azt higyje, hogy nem próbáltuk így (ingyen parkoló kérésével) megoldani, azonban EZ nem ment.
  Hát ezért harcoltuk ki a jelenlegi "helyzetet".”
 • 12. Anonymus 2008. október 02. 13:44
  „Körmöci, képzeld a körzetében lakó szavazók.”
 • 11. kekecke 2008. október 02. 13:16
  „szerintem a behajtást is meg kellene tiltani ! akkor lenne autómentes talán . nem ?”
 • 10. PARKOLÁS 2008. október 02. 12:11
  „Tévedés nem egy órára kellett fizetni parkolásért 250ft, nyitástól zárásig .”
 • 9. A NÉP 2008. október 02. 09:54
  „"Szeged - Van egy terület Móravároson, ahol sem megállni, sem parkolni nem lehet az utcákon, a szabálytalankodók járműveit azonnal elviszi a pókautó. Ezt a nép harcolta ki a közeli Cserepes sori piac szemetelő, kapubejárókat elálló látogatói miatt. Mivel a Cserepes sori piac parkolójában sem kell fizetni ezután, a móravárosi utcákon továbbra is béke lehet."

  Mint a Rákosi rendszerben, úgy működik a propaganda! Lám a NÉP kiharcolja a jussát! HAHAHA! Éljen Katona Gyula a hazafias NÉPfront jelöltje!”
 • 8. Körmöci 2008. október 02. 09:10
  „"Korábban ugyanis a piacra érkezők semmire se voltak tekintettel, plusz még szemetet is hagytak maguk után."

  ÉÉÉÉs a megoldás nem a szemetesek kihelyezése, hanem a megállás tiltása????? Attól még a szemét sorsa nem lett megoldva, eldobják 5 utcával arrébb !!!!

  Ki választotta meg képviselőnek ezt a balféket?”
 • 7. 53453 2008. október 02. 09:02
  „lez ez meg fideszes is, ha ugy kivanja a helyzet... :(”
 • 6. Tóth I 2008. október 02. 08:56
  „A városőr ladás Katona "szélkakas" Gyula képviselő aki mindíg a járdán parkol a Numero Uno pizzéria előtt? Akinek a kutyája megharapta a postást , aki bezáratta a kolozsvári téri iskolát? Remélem nem lesz már képviselő többet!!!!!”
 • 5. uszt 2008. október 02. 08:52
  „Akkor én is segítek, hogy megértsd 2!

  A piac fizetős parkolójába senki nem állt be, de megtalálták a megfelelő embereket egy kis támogatással és minden utcát "megállni tilossal" levédtek. A kaotikus állapotokra való hivatkozással szombatonként a közterület-felügyelet kimondottan a cserepes sorra tette székhelyét, és az emberek rászoktak a fizető parkolóra, mert olcsóbb mint a feljelentés, autóelszállítás! Az ott lakók is szívtak rendesen, mert a szombaton rokonlátogató családtagok autójait is elszállították!

  Szerintem európában egyedülálló módon a környékben szabályosan mozgáskorlátozott sem tud parkolni, de legalább a piacnak, szeparknak, közterület-felügyeletnek van bevétele...

  Katona Gyula képviselő úr elintézte...volt ő tanácstag az átkosban, MDF képviselő a rendszerváltáskor, majd független képviselő, és jelenleg MSZP-s ...mikor kire van szüksége, hol nagyobb a népszerűség.”
 • 4. hu 2008. október 02. 08:49
  „A piac tehát rugalmasan alkalmazkodott az új versenytárs megjelenéséhez. -akkor már csak a rozsdás bódévárost kellene helyrepofozniuk. A Petőfi sgt és a Cserepes sor felől is gusztustalan látvány. Csupa rozsdás lemez.”
 • 3. jo bacsi 2008. október 02. 08:40
  „Hat a moravarosiak meg is erdemlik hogy ne legyen parkolojuk. Ha nem tudjak elviselni hogy masnak is vannak igenyei (foleg hetvegeken) akkor nekik se lehessen parkoni. Szemet egy felfogas. Tudtak hogy ott a piac es megis megvettek a hazat. Szemet csocselek tarsasag. Onzok!”
 • 2. AN 2008. október 02. 08:09
  „#1, most elmegyek és iszom egy kávét, mert még nagyon reggel lehet, és nem értem a hsz-odat, vagy Te írsz hüleségeket.”
 • 1. LukSzusz 2008. október 02. 06:33
  „Ekkora cuclit aki bevesz,nyilván a Cserepes sori fizetős miatt "harcolták" ki ezt a helyzetet,mert akkor senki sem ment volna a fizetősbe.Most meg nyílik a Tesco,ott ingyen leállunk,és átsétálunk a Cserepesre.Az Aldi parkolója nem véletlenül van tele piaci napokon.Csak az a baj hogy minket,mezítlábasokat mindenki palira vesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit gondol Matild néni a halálbüntetésről?

Szeged - A delmagyar.hu videós stábja egy szegedi házmester véleményét kérdezte annak a… Tovább olvasom