Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Autómosás életre-halálra

Szeged - Nagy a harc az autómosók piacán, az elmúlt hónapokban többen bezártak. A teljes külső és belső mosást vállaló, aprólékos munkát végző egyszemélyes vállalkozókat ugyanis megfojtják a költségek. Kemény ellenfelek a benzinkutak gépi és kézi mosói.
Tavaszi nagytakarításra vittem volna az autómat régi mosómba. De csak vittem volna: kiderült, ezt a telet nem élte túl a vállalkozás. András, a 30 éves fiatalember megengedte, hogy lefotózzuk az üres mosót, és hogy bepillanthassak a könyvelésébe. Ahhoz viszont nem járult hozzá, hogy a teljes nevét és címét leírjuk, mivel nem adta föl a reményt, hogy ha vége lesz a válságnak, újra kinyisson.

Az autómosót 2002-ben építette fel családi háza végében. Szülői segítséggel 6 és fél millió forintot költött a műhelyre és a legkorszerűbb berendezésekre. Majd szórólapozott, és várta a kuncsaftokat. Csordogáltak is: az egyik nap egymást érték a kocsik, majd két napig nem volt egy sem. Cégekkel is szerződést kötött, napi 5-6 kocsit ígértek neki, de nem tartották a szavukat.

Vállalkozói engedélyét 2008 végén adta vissza. Addigra már ott tartott, hogy hitelt vett fel a vállalkozás finanszírozásához. A második évét zárta veszteséggel: a konkurenciaharc miatt nem emelhetett árat, a költségek pedig az egekbe szöktek. Ma regisztrált munkanélküli. Andrásnál még az ártábla is kint volt a falon: a külső-belső mosás együttesen 2700, a gyorsmosás 600 forint volt.

András autómosója jobb időkre vár. Fotó: Frank Yvette
András autómosója jobb időkre vár.
Fotó: Frank Yvette

Ugyanennyiért dolgozott egy másik ismerős mosó, Péter is. Fölhívtam. Már meg sem lepődtem, amikor megtudtam, bezárta a boltot. Bevallotta, feketén fizette a bérleti díjat a tulajnak, és a vállalkozói engedélyét sem váltotta ki. Egyszer arra jártak a munkaügyi felügyelők, meg is bírságolták 200 ezer forintra. Péternek egy ideig jobban ment a bolt, körülbelül 280 ezer forintos bevételre jutott 200 ezer forintos költség, amiből 100 ezer forintot bérleti díjként a tulaj zsebébe tett. Az utolsó hónapokban azonban már nullán állt. A mosó nem zárt be, most más „viszi".

Hányan vannak?

Mintegy 15 szegedi és város környéki benzinkútnál működik jelenleg gépi és önkiszolgáló kézi autómosó, és körülbelül 40 autóápolással foglalkozó vállalkozót számoltunk össze. A szegedi önkormányzat sajnos nem tudta megmondani, hány engedély szól autómosásra.

Vannak olyan autómosók is, amelyeknek ha nem is megy túl jól, de megmaradtak. Az egyik felsővárosi vállalkozás tulajdonosa, Zatykó Gábor elismerte: sok múlik azon, ha jó helyen, sűrűn lakott övezetben található a műhely. Reggeltől estig dolgozni kell, és nagyon sok szolgáltatást nyújtani: ő például már eredetiségvizsgálatot is végez. Szerinte a magánszemélyekből nem lehet megélni, mert spórolnak, maguk mossák a benzinkutaknál az autóikat. Ha a cégek nem lennének, nehéz helyzetbe kerülne.

A vállalkozó költségei

A fiatal autómosó vállalkozó, András 2008 végén egészségügyi járulékként havi 10 ezer forintot fizetett ki, a nyugdíjbiztosítása 14, az egészségügyi hozzájárulása 2, a magánnyugdíjpénztárra 5240, a vállalkozói járuléka 3, a rezsije (víz- és áramdíj, tisztítószerek) 32 ezer forint volt. Építményadója évi 67 ezer forint, az információs tábla bérleti díja 20 ezer volt. Mintegy 75 ezer forint fix kiadás állt szemben 60 ezres bevétellel.

Olvasóink írták

  • 2. Mathiasking 2009. április 03. 14:48
    „Nincs új a nap alatt, csak az idő múlik és egy újszülöttnek minden vicc új!”
  • 1. PipiczGabor 2009. április 03. 11:28
    „Szep uj vilag a kapitalizmus!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200-zal több vérvétel naponta

Szeged - Tömeggel és sorban állással indult tegnap az új vérvételi rendszer a Tisza Lajos körúti… Tovább olvasom