Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Autóroncsok az utcákon és a feketebontókban

Szeged - Hazánkban évente több mint 60 ezer roncsautót "felejtenek el" végleg kivonni a forgalomból. A roncsok egy része illegális bontókba kerül, a többit az utcán, lakótelepeken vagy az erdők szélén hagyják.
– Szegeden négy, Csongrád megyében mindösszesen hat engedéllyel rendelkező gépjárműbontó működik, miközben becslések szerint ennek legalább a tízszerese, összesen mintegy 60 illegális bontó nyeli el a roncsokat a régióban. Utóbbiak többnyire használtautó-alkatrész kereskedőként nevezik meg magukat – tudtuk meg Dobó Józseftől, az egyik szegedi autóbontó tulajdonosától.

A Gépjárműbontók Országos Egyesületének elnöki tisztségét is betöltő szakember kft.-jének telephelye évente mintegy hétezer gépkocsi tetemet tudna fogadni, de csak mintegy hétszáz roncsot visznek ide a gazdáik.


Az elöregedett autók tulajdonosai már csak azért sem szívesen keresik fel a bontótelepeket, mert nem fűlik a foguk ahhoz, hogy fizessenek. Nem tévedés, a bontás is pénzbe kerül. A kifosztott autótetemek környezetbarát feldolgozását ugyanis a tulajdonosnak kell állnia. A telepek csak akkor veszik át ingyen a roncsokat, ha újrahasznosítható alkatrészeket is találnak a kaszniban.

A hivatalos út

A leadott roncsról bontási jegyzőkönyvet állítanak ki az engedéllyel rendelkező autóbontóban. Ezt kell elvinni az okmányirodába, ahol kivonják a forgalomból a gépjárművet. Az ideiglenes forgalomból legfeljebb hat hónapig vonható ki a gépkocsi, ami egy alkalommal fél évvel meghosszabbítható.
Az autóroncsok közül sokat az utcán és az erdő szélén hagynak, vagy illegális bontókba viszik, nem törődve azzal, hogy az elöregedett autó veszélyes hulladéknak számít.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának ellenőrei az elmúlt év második felétől országosan rajtaütésszerű akciókkal léptek fel az illegális autóbontókkal szemben. – A dél-alföldi régióban mintegy tíz ellenőrzést végeztünk. A kereskedők több mint fele nem tudta igazolni az általuk tárolt gépkocsik eredetét, vagy más adózással kapcsolatos szabályt sértettek meg, ezért összesen 600 ezer forintot meghaladó mulasztási bírságot szabtunk ki rájuk – mondta el Juhász István igazgató.

A rapid egységek előzetes bejelentés nélkül végzett ellenőrzéseit – indokolt esetben – átfogó adóvizsgálattal is kiegészíti az APEH, amelyet a területileg illetékes igazgatóság revizorai folytatnak le. Ebben az esetben már jóval komolyabb pénzbírságra számíthatnak a „feketebontók".

Olvasóink írták

 • 4. Dobó József Antal 2008. február 12. 17:25
  „A forgalomból kivonuló járművek bontása ellenörzött körülmények között kell hogy bonyolódjon ez mindenkinek világos.”
 • 3. Vega 2008. február 12. 10:25
  „eddig a rekordot nalam egy zöld moszkvics tartja, amit a töltesröl a löter sarkarol guritottak a petöfitelepi erdöbe a gazcsönel:)”
 • 2. Gábor 2008. február 12. 08:45
  „Ami még jó, hogy az illetékes szerv nem mozdítja a fülebotját se. Ha telefonon bejelented, hogy egy autó x éve áll mozdulatlanul a parkolóban, már rohadófélben v an, akkor se viszik el onnan. Nemtom mi kell ahhoz, hogy elvigyék onnan - persze a tulaj költségén...”
 • 1. Kata 2008. február 12. 08:41
  „Azt a sok tapló "tulajdonost" is vagy 600 ezer büntetésre kéne büntetni, amelyik valahol otthagyja a romját. Aztán siránkozhatna. Van, hogy évekre letámasztja valamelyik lakótelepi parkolóban a romját, egyrészt egy komplett lakótelep nézheti végig, ahogy évek alatt szétrohad a szuperjárgánya, másrészt a többi autótulajdonostól veszi el a helyet, sok esetben az ilyen parasztok miatt nem tud parkolni, aki netán naponta használja az autóját. Hihetetlen, milyen "embernek" nevezett valamik élnek ebben az országban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósmellény: kell vagy nem kell?

Szeged - Január elseje óta éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között a gyalogosoknak is láthatósági mellényt kell viselniük lakott területen kívül. Tovább olvasom