Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Avarszedés, hangos énekszó mellett

Társadalmi összefogással tisztították meg gyerekek és felnőttek Tarján egy részét az avartól szombaton délelőtt.
Kenyeres Lajos is elégedett volt az akció eredményével Fotó: Karnok Csaba
A Budapesti körút, Retek utca, Szamos utca közötti háromszög teljes kitakarításának megszervezését vállalta magára szombaton Kenyeres Lajos. A körzet önkormányzati képviselője elmondta, elsősorban avarszedés a feladata annak a közel százfős gyerekseregnek, akik az ÁGOTA alapítvány színeiben járultak hozzá a terv megvalósításához. A hatalmas szemeteszsákokba összegyűjtött avar nem állt sokáig az utcasarkon: az akcióban a környezetgazdálkodási kht. két lombtömörítő kocsija is részt vett – a levelet azonnal bedarálták. Az együttműködést tovább erősítette, hogy a körzetben található hat oktatási intézmény is kitette saját szemetét ajtajuk elé. A szemétszedésen és az együttműködésen túl a panelnegyedben élők optimizmusának növelését akarta elérni az akcióval a városatya.

– Magánembereket erre a megmozdulásra nem igazán kerestem, de éppen nekik kell majd látniuk, hogy van mozgás a körzetben, a társadalmi munkának is van értelme. Úgy tapasztalom, a lakók eléggé hitehagyottak a lakótelepeken. Ha látják majd ezeket a lelkes gyerekeket, és hogy tényleg megtisztul a környék, legközelebb – amikor már rájuk is számítunk majd – ők is részt vesznek az akcióban – magyarázta Kenyeres Lajos.

Hogy meddig marad tiszta a környék? – Könnyebben dobálják el az
Nem vagyok én apáca

A jókedvű fiatalok szinte percek alatt „avarmentesítették" a Csillag teret, a monoton gereblyézést nótákkal próbálták ellensúlyozni. A környéken lakók kicsit furcsállták, vajon miért is énekli egy avart szedő fiú Zalatnay Sarolta Nem vagyok én apáca című örökzöldjét, vagy hogy a lányok miért harsogják kórusban Hajós András volt műsorának a szlogenjét: „Benne leszek a tévében".  
emberek a szemetet ott, ahol már eleve piszkos a terep, mint ahol tisztaság van – vélekedett az önkormányzati képviselő a munka tartósságáról. Bár a szombati szemétszedésre elsősorban nem a környéken élőket várták, néhányan mégis fontosnak érezték, hogy munkájukkal ők is segítsék a terület megtisztítását.

– Amellett, hogy szebb lesz a környezetünk, kifejezetten jó sportolási lehetőség is a szemétszedés. Különösen, ha ilyen szépen süt a nap – mondta a Retek utcában lakó Orosz Zoltánné, aki az otthoni takarítást és főzést cserélte le a délelőtti programért. Eközben, hangos énekszó mellett, vállukon gereblyékkel, kezükben műanyag kosarakkal és szemetes zsákokkal megérkeztek a Csillag térre az ágotások is. A „fegyvereket" a kht. már az alapítvány Budapesti körúti székhelyén kiosztotta közöttük. Kothencz János, az alapítvány elnöke elmondta: a hat és huszonnyolc év közötti fiatalok boldogan vállalkoztak az akcióra, hiszen náluk egyébként is hagyomány, hogy egy-egy körzetet minden évben megtisztítanak a szeméttől.

A munka jól haladt: a fiatalok számára külön motivációt jelentett, az alapítvány feltűnő „teajárata", valamint a képviselő tejfölöspogácsa-osztása. Persze volt, aki a többieknél hamarabb beleunt a „vállalkozásba". Egy szőke lány inkább boszorkányosdit akart játszani, ezért meglovagolta gereblyéjét. A többségre persze nem ez volt a jellemző, így a tervezett vállalást sikerült a fiataloknak teljesíteniük.

– Az a fontos, hogy jó kedvvel tették azt, amit tettek. Nagyon szép lett a környék – mondta az avarszedés befejezése után egy idős hölgy a Csillag téri buszmegállóban.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a Tiszavirág épülete

Több mint 100 millió forintból újítják fel a Tiszavirág zónázó épületét, a Balassa-házat. A műemléki… Tovább olvasom