Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Avatás az Ortutayban: tizennégy diákgyanúsított

Személyi szabadság megsértése mellett zsarolással is gyanúsítja a rendőrség azokat a diákokat, akik a szegedi Ortutay-kollégiumban idén májusban már-már brutális módszerekkel elsősöket „avattak".
Fotó: Karnok Csaba
Már tizennégy diákot gyanúsítanak személyi szabadság megsértésével és zsarolással. A rendőrség szerint valamennyien részt vettek a szegedi Ortutay Gyula Általános és Középiskolai Kollégiumban idén május elsejéről másodikára virradó éjjel történt úgynevezett avatási ceremónián. Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomoz, a gyanúsítottakon kívül eddig 32 sértettet és tanút hallgattak meg.

Mint azt korábban megírtuk, különböző szegedi középiskolák harmadikos és negyedikes diákjai a hagyományoknak megfelelően elsősöket avattak a kollégiumban. A 14-15 éves tanulóknak megalázó feladatokat kellett teljesíteniük. A folyosón felsorakoztatták és beszámozták őket, mindegyiküktől beszedtek száz- száz forintot, ami egyben belépődíj volt a ceremóniára. A rendőrség az utóbbi miatt gyanúsította meg az öregdiákokat zsarolással.

Az eddigi adatok szerint a harmadikos és végzős kollégisták utasították az elsősöket, hogy csókolják meg egymást; volt akinek bele kellett állnia az emberi ürüléket tartalmazó vécékagylóba és síelést kellett imitálnia; akadt, akit a szemetes kuka tartalmával szenteltek fel; és volt olyan, akinek a táblára rajzolt focilabdát fejjel kellett továbbítani az ugyancsak táblára rajzolt kapuba. Akik nem hajtották végre a feladatot, papuccsal elverték a lábát vagy a fenekét, elvétve akadt olyan, aki a „parancsmegtagadást" büntetés nélkül megúszta.

Intézményesített avatások

A közoktatási intézmények felsőbb éves diákjai gyakran megalázó feladatokat végeztetnek az úgynevezett beavatási szertartásokon az elsős diákokkal – állapította meg az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala megbízásából hat éve készült és a Kurt Lewin Alapítvány által végzett konfliktusvizsgálat. A kutatásban hatvan osztály 1500 diákját kérdezték meg. A beavatási szertartás feladatai az ártatlanabb játékoktól kezdve az egészen durva megaláztatásokig terjednek. Aáry-Tamás Lajos biztos szerint az intézmények vezetői gyakran úgy tesznek, mintha nem is létezne ez a jelenség. Az elsős diákok nem mernek panaszt tenni, hanem megpróbálnak igazodni. Az oktatási jogok biztosa szerint tűrhetetlenek az iskolákban az ilyen események, az ügy fontossága miatt társadalmi vitát tartott szükségesnek, amire máig nem került sor.

A történtek kirobbanása után a kollégiumban fegyelmi vizsgálatot indítottak. Hét diákot marasztaltak el, őket kizárták, az ügyeletes nevelőtanár pedig fegyelmi megrovást kapott.

Bár a rendőrségi eljárás júniusban indult, és a kollégiumban lefolytatott fegyelmi eljárás csak hét diák felelősségét állapította meg, jelenleg a nyomozás már 14 gyanúsított ellen folyik. Közülük egyelőre egyikük sem akart a nyilvánosság előtt beszélni az ügyről.

– Védencem neve sem a kollégium által indított fegyelmi eljárásban, sem a büntetőeljárás korábbi szakaszában nem merült fel – nyilatkozta lapunknak az egyik volt negyedikes diák védője. Dobó László elmondta, ügyfelét éppen ezért rendkívül meglepte, hogy néhány napja beidézték és gyanúsítottként hallgatták ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Dobó László hozzátette, elsősként védence is átesett hasonló, az oktatási jogok biztosának korábbi vizsgálati megállapításai szerint más intézményekben is hagyományosnak mondható avatási ceremónián. A védő úgy véli, a szegedi kollégiumban történtek túlmutatnak azon, hogy egyedi esetként kezeljék.

– Az ügyben indított nyomozás várhatóan a jövő év elején fejeződik be vádemelési javaslattal – tájékoztatta lapunkat M. Toronykőy Márta, a megyei főkapitányság sajtóreferense. Elmondta, hogy hasonló, más kollégiumban vagy iskolában történt ügyben nem nyomoz a rendőrség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katalin napsütést, a december havat hoz

A távlati előrejelzések azt mutatják, beigazolódhat a népi megfigyelés. A mai meleget a jövő héten… Tovább olvasom