Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Az A Cappella cukrászdában készül legújabb receptkönyvünk

Szeged - A szegedi A Cappella cukrászdában a nagy forgalmú nyári szezon után sem pihennek a cukrászok, az elkövetkezendő hetekben ugyanis itt készül a Délmagyarország és a Délvilág Nagy süteményeskönyve.
Gyuris László tulajdonos a közel hétszáz olvasói receptből válogatta ki azt a körülbelül száznegyvenet, amely belekerül fotókkal gazdagon illusztrált kiadványunkba.

A neves cukrász nagyon lelkes, ugyanis – mint elárulta – rendkívül színvonalas és változatos ízvilágú recepteket kaptunk.

Margarin helyett vajat használjunk! – hangsúlyozta Gyuris László cukrász, attól ugyanis sokkal finomabb és egészségesebb lesz a süteményünk. – A sütőpor helyett pedig szódabikarbónát javaslok – tette hozzá a szegedi A Cappella cukrászda tulajdonosa ki tudja már hányadjára, reggeltől késő estig tartó, megamaratoni látogatásunk alkalmával, amikor is készülő süteményeskönyvünk munkálataiba fogtunk: egy hónapon keresztül ugyanis szerdánként Szeged legkedveltebb cukrászdájában készül a Délmagyarország és a Délvilág harmadik kiadványa, a karácsony előtt megjelenő Nagy süteményeskönyv.

Az igényes és kísérletező kedvű Gyuris László cukrászmester (jobbról) és csapata szerdánként olvasóink receptjei alapján „sütkérezik
Az igényes és kísérletező kedvű Gyuris László cukrászmester (jobbról) és csapata szerdánként olvasóink receptjei alapján „sütkérezik" Fotó: Karnok Csaba

Őszre: mákkoszorú

Habos ősziszelet, eperparfé, Party torta, ír kávékrém, mákkoszorú és ördögi csokitorta – hogy csak párat kiragadjunk azon finomságok sorából, amiket a beküldött olvasói receptekből kiválasztott és elkészített Gyuris László és cukrászcsapata.

– A Mór kockák nevű nagyon finom, a birsalmás tortaszelet egészen különleges, a somlói galuska pedig egyszerűen mennyei! – áradozott a mester, mialatt egyszerre hét cukrász szorgoskodott az A Cappella pincéjében található, négyszáz négyzetméteres üzemben: míg az egyik asztalon csak úgy porzott a liszt, a másikon tojáskrémet kavartak, pár lépéssel arrébb pedig a gyümölcstorta hozzávalóit válogatták. Fotós kollégám egyik asztaltól rohant a másikig, hogy megörökítse a munkát – órákon át.

Hétszázból száznegyven

Szerkesztőségünk felhívására közel hétszáz receptet küldtek be olvasóink, ebből körülbelül száznegyven kerül be a fotókkal gazdagon illusztrált, impozáns kötetünkbe. A cukrászdában dolgozó stábunk igazi dolce vitás hangulatba került, amikor a sütemények, torták megszámlálhatatlan színű, formájú és díszítésű kínálatával szembesült.

Gyümölcsös túrótorta: az ízek tobzódása
Gyümölcsös túrótorta: az ízek tobzódása

Nemcsak készülő könyvünk, hanem az A Cappella saját édes választéka mellett sem mehettünk el szó nélkül. – Az év nagy slágere az Ország Tortája, a szatmári szilvatorta, amit az ország egyes cukrászdái mellett nálunk is meg lehet kóstolni – árulta el a tulajdonos, aki dicsérte a nagy sikerű finomság összetételét és ízét.

– Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a tortáról, ami a tavalyi, könnyen felejthető madártejessel ellentétben még tíz év múlva is a kedvencek között lesz. Nagyon különleges, többtojásos felverttel készült, amibe egyedi módon előkészített aszalt szilvát sütünk, majd mindezt nagyon finom marcipános töltelékkel ízesítjük, ezután pedig csokoládés töltelékkel bolondítjuk meg. Higgyék el, finomenális! – mondja el szinte egy szuszra az ismert cukrász, aki méltán híres igényességéről és kísérletező kedvéről.

Szezonváltás a sütiben

A szezonváltás a kedvelt süteményes randihely kínálatát is érintette: míg a nyár a gyümölcsös, üde ízeknek kedvez, addig az idő hidegebbre fordulásával, ősszel és télen jöhetnek a nehezebb, csokis, mogyorós, diós és mandulás finomságok, ugyanis ezek fűtenek, és több energiát adnak.
A cuki üzemében kora reggel kezdődik a műszak, nyaranta a pincérekkel együtt 25-30-an, míg telente 15-20-an alkotják az A Cappella csapatát. – Csak jól felkészült cukrász jöhet ide dolgozni, aki átveszi speciális technológiáinkat, és felveszi gyors munkaritmusunkat – fogalmazott Gyuris László. És valóban, ottjártunkkor nem lehetett nem észrevenni azt az összhangot és cizellált csapatmunkát, amellyel szinte szavak nélkül, gyors egymásutánban pörögve sürögtek-forogtak, gyúrtak és sütöttek a mesterek.

Meg lehet vásárolni

Készülő süteményeskönyvünk lefotózott darabjait az A Cappella cukrászdában az elkövetkező hetekben meg lehet nézni, és természetesen alapanyagáron meg lehet vásárolni, kóstolni. Az olvasói receptek alapján elkészített ínyencségek a cukrászmesterek szerint rendkívül ízletesek, és sok esetben felveszik a versenyt a neves cukrászda saját kínálatával. A többségükben édes sütemények mellett torták, parfék és sós falatkák csábítják a desszertek kedvelőit.

Olvasóink írták

  • 2. Ful 2008. október 02. 11:48
    „Reklám???
    Remélem a cukrászok és felszolgálók már be vannak jelentve és nem edzenek a kismaratonra...”
  • 1. rozsa58 2008. október 02. 05:32
    „Diabetikus sütemény pedig NINCS. MIIIÉÉÉRRTTT??????????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társas időutazás Szegeden

Szeged - Időutazásba csöppentünk tegnap a Szegedi Közlekedési Társaság Pulz utcai remízében. A… Tovább olvasom