Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az A Cappella fagyija a vidék legjobb édessége

Szeged - A hazai alapanyagokat és a magyar cukrászok bátorságát jelképezi a szegedi A Cappella cukrászda szakmai ezüstérmet nyert fagyija, a Magyarok nyila. Nincs benne semmi politika, csak főzött, mézes gesztenye – állítja a tulajdonos.
– Mi a politikai üzenet? – tudakolták tegnap sajtómunkás kollégáink, amikor az A Cappella cukrászda díjnyertes fagyijának nevét meghallották.

– Ez politikamentes fagyi. A Magyarok nyila elnevezés a multinacionális jégkrémgyártóknak szánt fullánk – magyarázta Gyuris László tulajdonos, az ezüstérmes csapat kapitánya, Berta István cukrászmesterrel az oldalán. Szemmel láthatóan nem szorítottuk sarokba a kérdéssel, bár azt elárulta, nem jutott eszébe a jeges édesség elkeresztelésekor, hogy ez a név már foglalt az aktuálpolitikában. A félreérthető fantázianevet a versenyen sem tette szóvá senki. (Legutóbb decemberben kavart nagy port a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet, amely magára vállalta Csintalan Sándor tévés műsorvezető megverését.) Gyuris László poénnal ütötte el a gyanúsítást: – Ha az A Cappella nevet politikai párt akarná felvenni, az sem zavarna, mert csak a cukrásziparban védettük le.

Berta István cukrászmester készítette a remekművet. Fotó: Segesvári Csaba
Berta István cukrászmester készítette a remekművet.
Fotó: Segesvári Csaba

A magyarok a világ legjobb cukrászai, de ezt soha nem hangsúlyozzuk eléggé. A szegedi cukrászatból „kilőtt" Magyarok nyila erre utal – a hivatalos értelmezés szerint. No meg arra, hogy eredeti hazai alapanyagokból házi főzött „nyalatot" készítenek: vásárhelyi tejjel és vajjal, tisztított dunántúli gesztenyével, rummal és akácmézzel. A dekoráció ehető csokiméhecskéje pedig felhívás: ne féljünk kiengedni a fullánkjainkat! Ők sem esnek hasra a műanyag ízektől, hanem bátran támadásba lendülnek a csokinyilukkal.

A belvárosi vendéglátóhelyen tegnap óta kapható nyalánkságot megkóstoltattuk egy független „ízértővel". A Kárász utcán sétáló Bogár Nóra tesztelte a Magyarok nyilát, egy gombócot a tavalyi A Cappella-favoritból, a réteges gyümölcsös Ámor nyilából és a szintén idén kifejlesztett csokis Ali babát. A fiatal lány a nyilak közül a tavalyi gyümölcsöset díjazta, a Magyarok nyilát röviden „édösnek" értékelte.

Politikamentes a Magyarok nyila. Fotó: Segesvári Csaba
Politikamentes a Magyarok nyila. Fotó: Segesvári Csaba

Sajtos, céklás

A Magyarok nyila ezüstérmet szerzett a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete rendes évi fagylaltseregszemléjén – ezzel a legjobb vidéki édesség lett Soltvadkerten, a fagyi fővárosában. A hatvannégy „gombócos" mezőnyben a pálmát egy pesti Rákóczi-túrós vitte el. Hiányoztak a mezőnyből az olyan méltán népszerűtlen „sósságok", mint a tavalyi verseny különcei: a cékla, sóska és spenót. Volt viszont sajtízű, mégis édes „hűtemény", ez a találmány azonban még az edzőpályára sem küzdötte fel magát.

Olvasóink írták

  • 11. rt0831 2009. július 22. 20:08
    „Ha nem muszáj nem teszem be a lábam az A Capellába.
    600 Ft fizettem 2x2 dl szénsavas ásványvízért,meg 6 kocka jégért.”
  • 10. Kalinka 2008. június 24. 16:17
    „Szerintem pedig igenis n agyon jo naluk a fagyi. Kulfoldi vagyok, sokfele jartam mar, de Szegedre sokszor csak az A Capella fagyija miatt megyek !”
  • 9. Terry 2008. június 06. 20:59
    „Ha választani lehet, akkor nálsm is Virág!”
  • 8. Ukuku 2008. június 05. 00:19
    „Szerintem tényleg ők csinálják Szegeden a legjobb fagyikat. A Virág a fasorban sincs!!! Egyébként a süti meg a Kati Cukrászdában finomabbak.”
  • 7. Bogár Nóri 2008. június 04. 20:14
    „Nem is úgy mondtam h "édös" :D vagy mégis?! :S :D nahjó lehet :) amúgy télleg édös volt, mög finom is :)”
  • 6. Berta Helga 2008. június 04. 17:00
    „Köszönöm apa nevében a gratulációkat! :)
    Szerintem egyáltalán nem néznek ki műnek, és finomak is! :P”
  • 5. Hurray 2008. június 04. 10:29
    „Szerintem a Virag fagyija sokkal finomabb !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Az A Capella fagyik olyan munek, nem igazinak neznek ki..
    De ez sajat velemeny..”
  • 4. RégiVirágCukrászda 2008. június 04. 09:19
    „Köszönjük Sz. Laci bácsi!!”
  • 3. No.6-Sy 2008. június 04. 09:13
    „Max. csak az egyik legjobbak lehetnek a világon, az első az olaszok. Ha fagyiról vagy sütiről van szó, ők abszolút elsők. Szerintem.

    A honi süti, amitől el vannak szédülve, bizony sokszor túl kencés, krémes, vajas, édes, a tésztája pedig nehéz, mint a bánat. Éppen a fent említett cukiban tapasztaltam meglehetős műanyag ízű sütiket, ami a dojcsban élő olaszok király nyalánkságai után meglehetősen rosszul esett. (A fagyi ok, habár nekem túl sok rajta a "rátét".)

    Talán érdemes volna az azonnali vakon leadott szuperlatívuszok osztása helyett a cukrászoknak tenni egy ízkört Olaszhonban, és onnan hozni az etalont. Ha jön a nyugati turista nyáron, annak hiába magyarázzuk a bizonyítványunkat; az csak azt nézi, hogy milyen a minősége a cukrászterméknek. Végülis a "díjat" mindig a vevő adja meg, igaz?”
  • 2. Bagameri 2008. június 04. 08:34
    „Oke, hibaztak, tenyleg csunya dolog az adocsalas, de azert nem kellene rogton ezzel inditani. Miert nem lehet csak egyszeruen orulni es buszkenek lenni a dijra???? Gratulalok a cukrasznak!”
  • 1. Dobra Wobra 2008. június 04. 07:40
    „Az A Capellról mindig az jut eszembe amikor tavaly vagy előtte fél tucat illegális, TB-hez be nem jelentett munkavállalót lepleztek le az ellenőrzést végző hatóságok. Vérciki, adócsalás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: kilyukadt a Kárász

Szeged - Éppen kéz- és lábtörést kívántunk tegnap egy ismerősünknek a sétálóutca közepén, amikor… Tovább olvasom