Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az Alföldön is eltolódnak majd az évszakok

Számtalan bizonyíték van arra, hogy globálisan melegszik a föld. A Földünkért világnapon a klímaváltozás régiós hatásáról kérdeztünk szakembereket.
A magas víz levonulása után egyelőre artisztikus látványt nyújt a kicserepesedett Tisza-parti iszap Fotó: Frank Yvette
Az elmúlt negyven évben a sarki jégpáncél negyvenkét százalékkal csökkent. Az amerikai Montana államban 1850-ben százötven gleccser volt, mára csak harmada maradt meg és a következő 30 évben ezek is eltűnnek. A tanulmányok szerint a Sziklás hegységben, az Andokban és az Alpokban is olvad a jég.

Tömegével jelennek meg az újabb bizonyítékok a globális felmelegedésre, aminek rengeteg oka van. Az alapvető, hogy az ember átalakítja környezetét, a földfelszínt, szennyezi a levegőt, irtja a bolygó tüdejét, a délkelet-ázsiai, afrikai és dél-amerikai trópusi erdőket.

Ma már nem vitatják: hogy elkerüljük a katasztrofális mértékű éghajlatváltozást – nemzetközi összefogásokra van szükség. Az egyik ilyen az esőerdők megmentését célozza. A Szegedi Vadaspark is bekapcsolódott a programba: aki háromszáz forintot adományoz, egy négyzetméter területű őserdő visszatelepítéséhez járul hozzá Brazília környékén – mondta Gősi Gábor igazgató.

A globális klímaváltozás regionális hatásaként Magyarországon, de különösen az Alföldön a hőmérséklet és a napsütéses órák száma emelkedik, a csapadék mennyisége pedig csökken. A talajvíztartalom és a talajvízszint alacsonyabb lesz, a talaj kiszáradása fokozódik – tudtuk meg Makra Lászlótól, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének docensétől, akit a Földünkért Világnap alkalmából kérdeztünk.

Mindezekből az következik, hogy az évszakok várhatóan eltolódnak, s éghajlatuk módosulni fog. A tavasz lerövidül, május közepéig tart majd és igen változékony lesz. A nyár kitolódik szeptember végéig és szárazabbá, melegebbé válik, ami az aszályos periódusok gyakoriságát fokozhatja. Az ősz enyhébb lesz a mostaninál és december végéig tart. A leghidegebb évszak várhatóan januártól március végéig húzódik. Az összes évszak közül a legnagyobb mértékben a tél középhőmérséklete emelkedik: ezáltal több esőre és kevesebb hóra számíthatunk.

A hótakaró hiánya a mezőgazdaságban óriási károkat okozhat, mint ahogy a szárazság és a hőség is ront a termelési kilátásokon. Kísérletek bizonyítják, hogy a felmelegedés hatására csökken a levélzet, az oxigén kibocsátás és a széndioxid elnyelés. Novák Ágnes, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója elmondta: a világ teljes széndioxid kibocsátásának több mint húsz százaléka a közlekedés eredménye. Hatékony szabályozással csökkenteni kell az üvegházhatású gázok sztratoszférába kerülését, amit a szakemberek a felmelegedés egyik súlyos okaként emlegetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi közgyűlés: mínusz 80 millió

Radikálisan csökkentené a képviselők számát a parlamentben és az önkormányzatokban a Fidesz és az… Tovább olvasom