Délmagyar logó

2018. 08. 20. hétfő - István 19°C | 32°C Még több cikk.

Az Algyői Halászcsárdában, majd Gordon Ramsay-nél edződött: most Új-Zéland egyik legjobb éttermének séfje

Algyő, Auckland - Új-Zéland egyik legjobb éttermének séfje az algyői Barta László Tamás. A fiatalember édesapja éttermében kezdte a szakmát - hamarosan pedig három éttermet is visz majd a világ másik felén.
Evett fia főztjéből

– Borzasztó büszke vagyok a fiamra. Megdolgozott az elismerésért – fogalmazott az Új-Zélandon élő fiatalember édesapja, Barta László. László édesapjáék januárban jártak Új-Zélandon, ahol több alkalommal ettek az aucklandi
Harbourside étteremben.

– Közvetlenül a tengerparton, a kikötőben található, fő profiljuk a halak és a tenger gyümölcsei. Én mindenre nyitott vagyok, ezért az összes fogás nagyon ízlett – mondta a büszke édesapa.
– Hatalmas elismerés a legjobbak közé kerülni. A döntést szigorú, anonim zsűrizés előzi meg. Nagy a nyomás, mert nem lehet tudni, mikor jönnek ellenőrizni, de így mindenki folyamatosan fegyelmezetten dolgozik, koncentrál minden apró részletre. A tökéletességre való törekvés a mottónk mindennap – kezdte az algyői Barta László Tamás, aki Új-Zéland egyik legjobb éttermének séfje.

A Stuff című új-zélandi hírportál a közelmúltban adta közre a száz legjobb étterem listáját, amibe az aucklandi Harbourside étterem is bekerült. Itt főszakács több mint két éve a 34 éves fiatalember, akinek sikereiről korábban már beszámoltunk lapunkban (2015. november 17.: Tengerparti álom a tányéron).

Lászlóról 2009-ben és 2010-ben is írtunk, akkor Angliában, a celebséf Gordon Ramsay egyik éttermében dolgozott. A főzést, vendéglátást otthon kezdte, édesapja éttermében pincértanoncként. Édesapja az ismert csárdagazda, Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa.
 
Az Algyői Halászcsárdában majd Gordon Ramsay-nél edződött, most Új-Zéland egyik legjobb éttermének séfje. Családi fotók - GALÉRIA

A séf hat év Anglia után Új-Zélandon próbált szerencsét. – A legújabb elismeréssel nem dicsekedni szeretnék, hanem folytatni azt, amit elkezdtünk, törekedni arra, hogy a következő évben még jobbak legyünk – magyarázta László, aki arra a legbüszkébb, hogy 5 évvel ezelőtt két bőrönddel és nagyon kevés pénzzel érkezett a szigetországba, ma pedig az egyik legnagyobb étteremlánc főszakácsa.

Az algyői származású fiatalember nemsokára három éttermet visz majd Új-Zélandon. Ezek közül kettő hamarosan nyílik. – Nagy kihívás, mert a berendezéstől a menü kialakításán át a személyzet kiválasztásáig mindenben nekem kell dönteni – tette hozzá.
Az Algyői Halászcsárdában majd Gordon Ramsay-nél edződött, most Új-Zéland egyik legjobb éttermének séfje. Családi fotók - GALÉRIA

– A hazaköltözést egyelőre nem tervezzük a feleségemmel, de szeptemberben hazalátogatunk. Hiányzik a család és a szülővárosom, Szeged – mondta László. Szerinte aki szeret főzni, és kitartó, bárhol lehet sikeres, csak türelmesnek kell lennie.

Barta László Tamás szerint egy étteremben a legfontosabb a szezonalitás: – Minden, ami az étlapunkon  van, a környező farmokról, erdőkből, halászoktól származik. Új-Zéland nagyon szerencsés ebből a szempontból, az alapanyagok minősége kiváló. Sok magyar étterem külföldről hozza be az árut, mondván, a magyar alapanyagok nem megfelelők.
Az Algyői Halászcsárdában majd Gordon Ramsay-nél edződött, most Új-Zéland egyik legjobb éttermének séfje. Családi fotók - GALÉRIA


Ez valószínűleg igaz, de a kihívás az lenne, ha hazai, szezonális alapanyagokból tudnának Michelin-csillagos menüt kreálni, amelyekben a hazai alapanyagot mutatnák meg a nagyvilágnak, és nem más ország termékeit – hangsúlyozta a séf.
Tudta?

Barta László Tamás szerint egy étteremben a legfontosabb a szezonalitás: – Minden, ami az étlapunkon
van, a környező farmokról, erdőkből, halászoktól származik. Új-Zéland nagyon szerencsés ebből a szempontból, az alapanyagok minősége kiváló. Sok magyar étterem külföldről hozza be az árut, mondván, a magyar alapanyagok nem megfelelők.

Ez valószínűleg igaz, de a kihívás az lenne, ha hazai, szezonális alapanyagokból tudnának Michelin-csillagos
menüt kreálni, amelyekben a hazai alapanyagot mutatnák meg a nagyvilágnak, és nem más ország termékeit
– hangsúlyozta a séf.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi egyetemisták Országtablója a rendszerváltástól napjainkig - 6 kötetben

Hatalmas fába vágták fejszéjüket a szegedi egyetemisták a Hét választás Magyarországon című könyvsorozattal, amiben a rendszerváltás óta eltelt 27 év választott tisztségviselőit, képviselőit és jegyzőit mutatják be. Tovább olvasom