Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Az állam visszaszerzi a pénzüket, ha kérik

Szeged - Aki olyan pénztárgépet rendelt, amit időközben betiltottak, hétfőn éjfélig még állami segítséggel szerezheti vissza a pénzét. Szinte minden héten újdonsággal szolgál a pénztárgéptörténet, a vállalkozók ezen a hétvégén sem pihenhettek.
– Ebben a pillanatban kértem meg a könyvelőmet, hogy regisztráljon be az Ügyfélkapun újabb pénztárgépekre – mondta még pénteken H. Lászlóné. A szegedi vállalkozóról január végén írtuk, hogy jelenleg 5 régi pénztárgépe és 4 érvénytelen online-kassza-megrendelése van, de mindegyik mehet a kukába. – Az e-mailjeim között 5 levelet találtam az elmúlt napokból, amelyekben a visszavont pénztárgépek gyártója azt írja, nyugodjak meg, kijavították a hibát, engedélyezik a gépeket. Az idegeimre mennek az állandó jogszabályváltozásokkal, az ember nem tud a munkájára koncentrálni, folyton papírokért kell rohangálnia.

 Már ellenőriz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elkezdte az eddig bekötött online kasszák adatainak elemzését. Január végéig 25 ezer pénztárgép küldte be folyamatosan az adatokat az adóhatóság szerverére. A NAV kiemelt figyelmet szentel az új vállalkozásoknak, a fokozott adóhatósági felügyelet alá vont cégeknek, valamint a bevallások szerint alvó vállalkozásoknak. Azok a kereskedők is aggódhatnak, akiknek hirtelen megugrik a bevételük.

Megírtuk: a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal január 23-án visszavonta a SAM4S NR-300, valamint az S&E NR-300 online pénztárgépek engedélyét. Megállapították, hogy az adóügyi ellenőrző egység hiányosságai miatt mindkét pénztárgéppel „adót lehet elkerülni". Az elmúlt egy hétben további bonyodalmakat okozott, hogy a visszavont modelleket a gyártó Alt Cash Kft. újra engedélyeztetni akarta, honlapján azt tette közzé: nagy esélyt látnak arra, hogy a készülékek rövid időn belül engedélyt kapjanak. H. Lászlóné esete pedig azt tanúsítja, levelet is írtak a megrendelőknek. A Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal erre reagálva arra intette a kereskedőket, ne reménykedjenek benne, a Kisosz a Facebook-oldalán azt írta: Kérjük, konzultáljon könyvelőjével és pénztárgépesével!

– Mindenkivel tudattuk, legkésőbb hétfőig kell új pénztárgépet rendelnie annak, aki korábban „rossz" berendezést kért, és kártalanítást is szeretne kapni – mondta Pataki Andrea, a Kisosz Csongrád megyei titkára. – További nehézséget okoz, hogy mivel a többi online gépnek nemigen volt hagyományos elődje, nem is tudtunk más típust ajánlani a vállalkozóinknak.

Február 17-éig a NAV honlapján kell regisztrálni: a vállalkozók visszakaphatják az igazoltan megfizetett előleget, foglalót vagy vételárat. A határidő jogvesztő, a kérelem benyújtása pedig nem kis munka: a regisztrálás után a papíralapú dokumentumokat, szerződéseket, számlákat 15 napon belül el kell juttatni az adóhatósághoz, a NAV egyedileg bírálja el őket. Például nagyobb támogatást kaphatnak azok, akik már a teljes vételárat megfizették, vagy be is üzemelték a betiltott gépeket.Benéznek a vendégek szobájába

A szállodások kizártnak tartják, hogy február 28-ától megfeleljenek annak a rendeletnek, amely szerint a számlákat hetente, elektronikus úton kell elküldeni az adóhatóságnak. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a határidő szoftverek hiánya miatt tarthatatlan. A részletes számlák továbbítása adatvédelmi problémákat is felvethet: a szobaszámlán ugyanis telefonköltségek, egészségügyi adatok is szerepelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos elismerés a tűzoltóknak

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Év Önkéntes Tűzoltó Egyesülete címet adományozta a balástyai egyesületnek. Tovább olvasom