Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Az állampolgári kártya buszbérlet is lehet

Szeged - Információink szerint 2012-ben bevezetik az állampolgári kártyát, amely kiváltja többek között a személyit, a lakcímkártyát és a tajkártyát is. A döntést hamarosan bejelenti a kormány. Ez a kártya többek között arra is alkalmas lesz, hogy vonatjegyként, bérletként is használni lehessen a közlekedésben. A rendszer alapjait lapunk Presztízs díjas vállalkozása, az Üzleti innovációs díjas Hedz Kft. dolgozta ki.

Hogy utazunk ma még Szegedről Győrbe? Megvásároljuk a papíralapú vonatjegyet: vagy a jegypénztárban fizetünk érte, vagy interneten vesszük meg – ez esetben a nagyállomás automatáján nyomtatjuk ki. Budapestre érkezve újra gondoskodnunk kell jegyekről: sorban állunk tehát egy pénztárnál, hogy aztán metróra, villamosra szálljunk, és átbumlizzunk egy másik pályaudvarra. Megérkezve Győrbe első dolgunk megint az, hogy a helyi tömegközlekedésben használatos tiketteket beszerezzük.

Ez a rendszer nyilvánvalóan nem a jövő rendszere. Mint ahogy azt Fejes Sándor, a szegedi Hedz Kft. – lapunk Üzleti innovációs díjjal kitüntetett Presztízs díjas vállalkozása – ügyvezető igazgatója elmondta: az általuk már 2009-ben kidolgozott új generációs elektronikus jegy szisztémája felülírja az eddigi, a 19. század óta alkalmazott papíralapú jegyek rendszerét, de felülírja a mai, úgynevezett chipkártyás megoldásokat is, amelyekkel Európa legtöbb nagyvárosában mintegy 10 éve utaznak az emberek. Ezek a rendszerek akkor még a legkorszerűbbnek számítottak, mára azonban elavultak: előbb ugyanis fel kell őket tölteni értékkel, azaz jegyekkel, bérletekkel, továbbá csak speciális pénztárakban vagy automatákban lehet azokat megvásárolni, interneten, mobiltelefonon nem.

Fejes Sándor ma is büszke lapunk Presztízs Díjára. Fotó: Frank Yvette
Fejes Sándor ma is büszke lapunk Presztízs Díjára.
Fotó: Frank Yvette

E hagyományos chipkártyás rendszerek nyugdíjazását tehát a mobilinternet hozta el, és az az igény, hogy az interneten vásárolhassunk. A jegyek bemutatásához pedig nincs szükség papír „hordozóra", hanem elegendő lehet a mobiltelefon képernyője, egy mai diákigazolvány, de jövőre már akár az új állampolgári kártya is. Az iziSHOP mTicket innovációjának lényege, hogy a „jegyhordozó" többé nem tárol adatokat, csupán egy azonosítót, amelyet – felszállva a buszra, vonatra – egy kapu leolvas. A jegyinformációkat – a jegy ára, típusa az utazás célja – pedig nem magán a jegyhordozón, például a közlekedési kártyán, hanem a központi szervereken tárolják, és a jegyek ellenőrzésekor kérdezik le.
Fejes Sándor azt hangsúlyozta: az elektronikus jegy bevezetése egységessé teheti az egész országban a vonat-, valamint a távolsági, helyközi és helyi tömegközlekedést. A kormány, valamint a közlekedési szakma pedig végre eljuthat odáig, hogy pontos információkkal rendelkezhessen: hányan is utaznak az országban, hányan kapnak különböző kedvezményeket.

Az elektronikus jegyrendszer egyedül a bliccelőknek rossz megoldás: akinek nincs jegye, annál nem csipog a kapu, amikor felszáll, illetve lehet, hogy furcsa, figyelemfelkeltő hangot fog kiadni.

Pécs már bevezette

A szegedi Hedz Kft. számos hazai innovációs díj mellett márciusban megkapta az új generációs elektronikus jegyrendszer megoldásáért Európa egyik legrangosabb infokommunikációs díját, a European Seal of e-Excellence arany plakettjét a hannoveri CeBiten. A cég élesben egyelőre csak részben mutathatta meg, mire képes a megoldása, Pécsett a rendszer első fázisát 2009 februárjában vezették be. Itt az elektronikus jegyeket és bérleteket mobiltelefonon vagy az interneten lehet megvenni, a jegyek bemutatása és ellenőrzése pedig a mobiltelefon kijelzőjén történik. Ezt a szolgáltatást szerződéskötéstől számítva mindössze alig egy hónap alatt vezették be, és még a járműveken sem kellett semmit átalakítani, sem új eszközt beszerezni.

Olvasóink írták

 • 3. dbd 2011. május 29. 21:41
  „Rendben,mikor vehetem át?”
 • 2. bánki 2011. május 28. 08:38
  „kb húsz igazolványom van !

  1-ke ! Tökre igazad van.”
 • 1. info 2011. május 27. 16:17
  „ugyan már mindenre van mindenféle kártya de a több tízmilliós lakásra házakra semmi papirusz csak ha megveszed a tulajdoni lapot, ami idejét múlja egy hónap múlva. Tessék mondani ugyanezekre nem lehetne bevezetni? a kártyás dolgot, hogy igazoljam, hogy az ÉN lakásom?-hja ez nem számít?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes crossover-koncert a Dóm téren

Az Európai Uniós soros elnökséghez kapcsolódó programsorozat részeként, a Liszt Év jegyében szombat este 8 órától ingyenes szabadtéri Liszt-koncertet rendeznek a Dóm téren. Tovább olvasom